3 филма без насилие и вулгарност, за радост на душата и окото

| от Лилия Огнянова |


Забелязали ли сте колко е трудно да намерите нещо за гледане по телевизията, което да не кара вас и децата ви да се чувствате неудобно? Тоест, да не се говори за секс, вулгарности, също и да не се показват такива, да няма убийства, насилия, кървища и псувни на килограм.

Благодарение на Холивуд и тяхната хиперпродукция, с която доброволно потъваме, първата дума на английски, която подрастващите научават, е fuck (или пък целият цветущ израз mother fucker).

И ако дори оставим децата настрана, то съгласете се, че много често вечер самите ние – възрастните, имаме нужда от нещо приятно за гледане, което ще ни разведри и развесели, а не обратното. Затова и често е много трудно да намерим подходящ филм и безрадостно включваме някое тъпо риалити или сериал (отново американско производство) на 15+ години.

Нека ви споделя за три филма, които гледах наскоро и които не само ще ви заредят с хубави чувства, ами можете да ги гледате спокойно с малки и големи.

Първият е „Dog’s Purpose“ . Филмът е от тази година и не впечатлява с кой знае какъв актьорски състав, но и не му е нужно, след като сюжетът е толкова добър. Всъщност, не е честно да подценявам актьорите, тъй като в главната роля е поверена на няколко кучета, за които с чиста съвест мога да кажа, че са по-добри от почти всичко, излязло от НАТФИЗ за последните години.

MV5BNjYzOTU5OTkzNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTIzODQ4OTE@._V1_SY1000_CR0,0,1559,1000_AL_

Филмчето е като пилешка супа за душата. Много е вероятно да ви разплаче, но то ще са сълзи от радост. Задължително го гледайте.

Втората лента, която много ми хареса, е базирана на истинска история и се казва „Eddie The Eagle. Ще се порадвате на Хю Джакмън, които има второстепенна, но важна роля.

Сюжетът проследява биографията на бритранеца Еди Едуардс, състезател по ски-скок, явил се на зимните Олимпийски игри през 1988 г и очаровал света.

MV5BNzY1NDg4ODE1OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDg1NTAyODE@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

Филмът е като урок по гонене на мечти. Никога не е лесно, никога не е и бързо, но упорстваш ли и вярваш ли сам в себе си, то всичко рано или късно ще се нареди. Трябва само да имаш чисто сърце и отворено съзнание. Прекрасен филм, който ще остави хубаво чувство във вас дълго, след като сте го изгледали.

Черешката на тази мини класация е La fille du puisatier“ или казано на български – „Дъщерята на копача на кладенци“. Лентата е 2011 г, френски филм, но без мудната атмосфера и задължителния трагичен край. Даже напротив – действието се развива спретнато и бързо, всичко е лесно за разбиране, а самият начин на заснемане на филма е изключително красив.

Френски прованс, китни гори, малки селца с типичната атмосфера, една разкошна девойка, един зашеметяващ младеж. И една война за разкош, както и малко семейна драма. В главната женска роля е прекрасната Астрид Берже Фрисби, по-позната като Софи от “I Origins” и русалката от „Карибски пирати: Фонтанът на младостта“.

Който и от трите филма да изгледате, няма да сбъркате. Най-добре ще е, ако успеете да погледнете и трите, тъй като са филми, които са насочени към нормалните, съвсем обикновени и толкова красиви неща в живота.

А фантастиката, екшъните и сърцераздирателните драми няма да избягат.


Повече информация Виж всички