За мъжете в залата. С любов

| от Катрин-Лейла Михайлова* |


През 10-те години, прекарани в залата като инструктор, очите ми са видели много.

Искам да ви разкажа за някои типове мъже, които се случва да посетят моята „женска” практика. Нека не бъда разбрана погрешно – адмирирам и подкрепям противоположния пол в желанието му да посещава Пилатес класове – този тип практика има доказани ползи за мъжкото тяло, особено за хора, занимаващи се професионално със спорт и лекуващи контузии. На Запад и в цивилизования свят е напълно естествено мъже да ходят на Пилатес, което адмирирам, но все пак тук, на Балканите, вървим век назад и затова мъже на „женски” практики е като розов слон влязъл в магазин. Тяхната запазена марка си остават фитнесът и големите бицепси, нищо, че това отдавна не е секси и модерно.

Но да се върнем на темата.

И така… Какви мъже са идвали при мен да тренират:

Воайорът

Това е най-неприятният тип мъж, който може да се появи на практика. Те се разпознават много бързо – винаги застават или най-отзад в залата, или някъде в средата. Тяхната цел е само една: да наблюдават красивите ми клиентки. Те нямат никаква представа защо са там, нито какво ще тренират. Мислят си, че е лесно и просто ще наблюдават секси дупета.

Да, ама не!

Като истински професионалист и феминист, веднага успявам да засека неприятния натрапник. За негово голямо разочарование, не само, че няма да дам нито едно упражнение, в което ще има поглед на задни части, но ще дам такива упражнения, че чак свят да му се завие. Нали уж е дошъл да спортува – нека се поизпоти!

Винаги е толкова забавно да гледаш как на мъжа му е трудно тази „женска” практика, но пусто му мъжко его – как ще спре, като всички „женки” се справят – той мъж ли е или какво?

В общи линии, този типаж идва еднократно и повече не повтаря – дали разочарован, че не се е нагледал на задници, или засрамен, че всъщност Пилатесът не е лесна работа.

Моята задача е да пазя клиентките си от такъв тип натрапници.

Прясното гадже

Друг мой любим тип е довлеченият от приятелката си. Те са млади гаджета, тя не е спряла да му мрънка да дойде с нея. Най-сетне го е навила и ето той се озовава сред пълна с жени зала.

През цялото време гледа само в постелката, в ръката си или към гаджето си – колкото видял от упражнението – видял, колкото чул-чул. Той не иска да бъде обвинен в смъртни грехове: че зяпа инструкторката или някоя друга жена. Затова дори не ме поглежда, за да види кое как се изпълнява. Той трябва да оцелее през този един час, да си тръгне без да каже и дума и да не се появи никога повече.

Браво на тези сървайвъл мъже!

Батката, дошъл да разтегне

Понякога идват мъже с напомпани бицари и крачета на балерини, които мъжката заявяват пред всички, че са дошли „тука малко да разтегнат”.

Ок, няма проблем – ще разтегнеш всяко мускулче, което притежаваш, после като се смееш, кихаш или кашляш през следващите няколко дни, ще си спомняш за мен.

Тези мъже също не повтарят, защото са засрамени как големите им бицепси не са се справили с гиричките от 1 кг и как пилешките им крачета са изтръпнали след 10 минути упражнения.

Драги батки, идвайте спокойно, но спрете да омаловажавате практики, които не познавате.

Само по хавайки

Това се е случвало един-единствен път в моя професионален опит, но е нещо, което никога няма да забравя. Точно бях споделила на приятелка, че съм видяла всичко в залата и нищо не може да ме изненада… О, колко много съм грешала!

Пълна зала, редовни клиентки, хубаво настроение, топло време и един мъж.

Реших, че ще е воайор, но той изненадващо застана по напред и встрани, където нищо кой знае какво нямаше да види. Ок, може би е дошъл наистина да спортува…

О, майко мило, какво видяха очите ми още първите минути на практиката, когато започнаха страничните махове… Този мъж беше по хавайки и без гащи.

Заляха ме различни емоции, но най-силно беше желанието ми да умра от смях. Няма как да се разсмея в пълна зала, аз съм професионалист. И запазих пълно самообладание. Ако беше игра на Покер със сигурност щях да взема много пари.

Тогава забелязах как една от клиентките ми се загледа с физиономия на изплашен пекинез и почти чух безмълвното възклицание: „О, боже мой, той е без гащи”.

Отново ме заляха различни чувства, отново исках просто да се смея с глас, но от мен и гък не излезе. Зачудих се дали да не го изгоня, но той изглеждаше толкова спокоен и концентриран върху това, което прави, че за момент си помислих колко свободен дух трябва да имаш, че да отидеш на тренировка без гащи. Или може би просто си луд.

Но няма значение, тренировката мина и той повече не се появи. Благодаря на Пилатес Боговете за това.

И последният тип мъже, но не по важност, са

Техни Величества Гейовете

Колко обичам да идват на практика. Те внасят цвят в залата, те са много свободни и забавни. Винаги застават най-отпред: или да виждат хубаво упражненията, или да са най-важните в залата.

Каквото и да е от двете, аз много се забавлявам, когато присъстват на тренировки.

Винаги повтарят, стават редовни, никога не омаловажават практиката, раздават се максимално и идват с ясната представа от ползите, които Пилатес дава, защото са изчели достатъчно и знаят.

Направили са правилния избор и с две ръце подкрепям тяхното присъствие. Както се казва в „Сексът и Градът” – първо ще те обикнат гейовете, после всички останали. И това е напълно вярно.

Скъпи мъже, не се обиждайте, ние подкрепяме вашите спортни предпочитания, но когато сте на женска територия, очаквайте да ви обсъждаме, зяпаме и коментираме как се справяте.

Същото, което вие правите с нас, когато ходим на фитнес. Все пак – каквото повикало, такова се обадило. Жените отдавна сме силния пол, приемете своята Бета страна и всичко ще е една идея по- хубаво.

*Катрин е политолог по образование и спортен инструктор по призвание. Занимава се с Пилатес повече от 10 години. Обича да помага на хората да се превърнат в най-добрата версия на себе си.  От професия, с годините писането остава нейно хоби и страст. 

Вижте още:

Пилатес е съвършената тренировка, но защо?


Повече информация Виж всички