В тази чанта само мен ме няма: как да организираме хаоса в дамската си чанта

| от Елка Табакова |


Дълга тема… Не казваме ли, че носим част от себе си, дори целия си живот, в дамската си чанта? Един човек дори искаше да напише книга за това – „Le sac. Un petit monde d’amour“ от Жан-Клод Кауфман, Editions Lattès. Дамската чанта от своя страна е обект на желание, лукс, съдържащ нашите малки тайни и нашата интимност, моден аксесоар, който се променя според колекциите, тоалетите или сезоните, който никога не ни напуска… като най-верния ни спътник!

Но наистина, какво има в нея? Независимо дали става дума за най-новата „it bag“ на Balenciaga, или за изкуствена кожа от Женския пазар, ето какво смятаме, че трябва да поставите там, за да намерите отговора на всички (или почти) всички ситуации:

Първо, малък съвет: разделете чантата си на отделни комплекти!

Голямата чанта бързо става неуправляема, ако поставите всичко в нея на едро. Така че, за да се ориентирате, заложете на комплекти: комплект за красота, комплект от първа необходимост, комплект за маниаци… зависи от вас. И тогава, ако обичате да сменяте чантите според облеклото си, просто трябва да прехвърлите отделните комплекти от една чанта в друга.

Аз например слагам в чантата си следното:

 •  Спътник –Това е точният термин, с който да опишете този комплект, с който никога не се разделяте: портмоне, несесер и държач за карти с малки плоски джобове, в които да пъхна шофьорска книжка, лична карта, застраховка, кръвна група и дори карта или за автобус или метро. Накратко, без него сме загубени.
 • Мобилен телефон и ключове – Идеално всички тези неща да се поставят в отделни джобове, така че 1/ да не прекарвате 2 минути в търсене на мобилния си телефон, когато звъни и след това да пропускате обаждането, и 2/ да не ровите дълго, отчаяно търсейки ключовете си, когато започне да вали малко дъжд.
 • Бележник – Ако все още сте на хартиен бележник.
 • Комплекст най-необходими вещи, ако нямате джобове – ключове, мобилен телефон, карта за градски транспорт, химикалка (любимата ми е забавна четирицвента писалка за създаване на стилни ефекти), USB, аспирин (или друго лекарство от първа необходимост в зависимост от нуждите), носни кърпи, дъвки или таблетки за смуканне за цвеж дъх през цялото време
 • Комплект за красота (в мини размер) – Блясък или балсам за устни, слънцезащитна пудра, която експресно възвръща здравословния блясък, мини спирала, пила и нокторезачка (в идеалния случай в малък комплект), сгъваема четка за коса, мини дезодорант, малка четка за зъби и съответната малка тубичка паста за зъби, малко огледало, малка бутилка с антибактериална течност, ластик, шнола, тампон или дамска превръзка. Комплектът ще бъде повече или по-малко пълен в зависимост от начина ви на живот. По същия начин, ако водите уседнал начин на живот, можете да съхранявате козметичната чанта в офиса и да държите само минимума в чантата си. Когато излезете от офиса вечерта, ще имате всичко под ръка. От друга страна, ако се движите много през деня, комплектът ще бъде в чантата ви.
 • Малък джоб за документи – Ако сте от типа хора, който се разхожда с три фактури, две сметки за плащане, списък за пазаруване… поставете всичко в картонен джоб формат A5 или A6 с ластик.
 • Сгъваема чанта за многократно ползване за супермаркета на връщане от работа
 • В зависимост от сезоните – Чадър, слънчеви очила, шал, резервен чорапогащник в случай на бримка
 • За да не ви е скучно в транспорта – Книга с меки корици, малко списание, музикален плейър, ако телефонът ви не поддържа такава функция
 • Ако носите обувки с 12-сантиметров ток – чифт равно обувки, за да тичате след автобуса
 • Основният комплект за малко дете – Никога не се разделяйте с него, ако вашето дете ви придружава! Ще ви спаси във всяка ситуация! Той съдържа хартиени кърпички, за да се изегнат детските сополи, мокри кърпички за почистване на устата и носа, пастели или цветни моливи, малка книжка за рисуване или оцветяване, игра с карти, за да избегнете истериите, докато чакате при лекаря,  малки бонбони в случай на голяма неутешима скръб или неконтролируем глад. Обикновено с тпзи комплект сте готови да се изправите пред всички ситуации!

А теглото на чантата?

Стана по-зле от раницата на шестокласник, не мислите ли? Но въобще не е задължително! Ако изберете мини размери (и забравите за резервните обувки), уверяваме ви, че е почти лека.
Който може повече, може и по-малко.

Харесвате само малки клъч чанти… не искате да разглобявате рамото си с чанта, която прилича повече на куфар… но не искате да забравите най-важното!
Така че имаме и съкратен вариант:
– редовно премахваме използваните билети, не вземаме всичките си клиентски карти повечето са безполезни, защото са в компютърните файлове, достъпни в магазините);
–  взимаме най-компактния и лек ключодържател;
–  не забравяме мобилния телефон;
– запасяваме се с малък плик, съдържащ най-необходимото: банкова карта, ако е необходимо – карта за градски транспорт, химикал, нокторезачка, гланц, малка тубичка антибактериален гел.

И voilà!

Вижте още: 

Дръж ми чантата


Повече информация Виж всички