Уроци по стил от „френските момичета“

| от MamaMia |


Някои се интересуват от футбола, дузпата на Гризман, други надигат ожесточени викове срещу вратаря Нестор Питана, но милиони души на практика днес обръщат очи към Шестоъгълника, получавайки още една причина да обичат Франция. Що се отнася до нас, ние избираме да погледнем към едно от най-прекрасните неща, с които Франция е дарила световната популярна култура. Не е футболът – това са „френските момичета“. Слагаме го в кавички, защото това словосъчетание днес вече се е превърнало почти в термин, символизиращ неуловимия чар на една неподражаема женска култура на обличане, ежедневни навици, дори характер.

Френското момиче е неуловима енергия, която може да откриете в снимка на Франсоаз Арди от началото на 60-те. Тя е Силви Вартан с лента на главата и предизвикателни кафяви очи. Тя е секссимвола Бриджит Бардо, която на една фотография позира с дълги панталони и блуза в Парижки парк, а на другата е снимана гола на плажа. Тя е дори онези незнайни рисувани жени от страниците американския на Vogue в началото на ХХ век, които са използвани от редакторите, като посланици на модата за некомпетентни все още американски жени. Затова не е случайно, че днес този образ е толкова популярен – още от попадането на това определение в света на модата, то е обозначавало далечен феномен отвъд океана, който сякаш може да постигне всичко. Френската жена е изглеждала революционно за САЩ – могла е да пуши на публично място, живее в модната столица на света, ходи на еднодневни екскурзии до Довил, летува в Биариц и знае как да постави мъжа в краката си. Разбира се, в началото на ХХ това описание е далеч от реалността или поне описва само повърхността. Отвътре френската жена е също толкова потисната, колкото английската и американската. С тази разлика, че първата винаги се е старала да не показва това. И това е една от причините да е уникална..

franc3a7oise-hardy-with-rose
Франсоаз Арди

Днес, в епохата, в която външните белези са на почит и се смята, че едва ли не цигара и лента за главата те правят „френско момиче“, този образ се е превърнал в нещо като търговска стока. Притегателна сила, чийто резултат обаче често пъти е имитация. А френските момичета никога не имитират, те интерпретират. Като казваме френско момиче имаме предвид, че такова не се става, такова си. Не че не можеш да стигнеш този образ с долуизброените отличителни белези, но имай предвид, че тайната да достигнеш до нещо (особено до това) е да не бягаш към него.

Не следвай сляпо трендовете. Вместо това развий свой собствен почерк.

Парижките икони на стила си създават свой собствен почерк и се придържат към него. Не държат да имат последното, излязло в бутиците, и всяка от тях ще ви каже, че дрехата не прави човека. Тя само го кара да изпъкне. Разбира се, че обновяват гардероба си с няколко нови тренда, но винаги се придържат към определени естетика и стилистика.

37048897_1395323790611121_308327442957729792_n

Никога няма да сбъркаш с блуза и риза на райета.

Това е от хубавите стереотипи – момичето с блузата на тънки черни, сини или червени райета. Но нищо не изглежда толкова безгрижно готино като това. В комбинация с избелели джинси и чифт плоски обувки, или пък пола с някакъв принт за добиване на по-бохемски вид.

34174687_2048434118703065_9062985176199462912_n

Винаги имай един тренчкот, който можеш да сложиш на всичко

Френските момичета са направили тренчкота свой най-добър приятел. С дизайнери като Ив Сен Лоран, които го издигат до невиждани за времето си висини, това не е учудващо. Можете да го носите с джинси, с някои вечерни рокли, да му прикачите кожена яка, когато е студено. Възможностите са безкрайни. Само ще кажем, че икони на френската популярна култура като Бриджит Бардо и Франсоас Арди са били едни от страстните почитателки на тренчкота.

Формата е на почит

Независимо от недостатъците и предимствата на конкретното тяло. Френските жени купуват дрехи, които ласкаят телата им, независимо какви са тенденциите. Дори те да налагат по свободни и oversized дрехи, момичето от Париж (или някой друг град) ще купи такава, която не просто да й става, а да съответства на формата на тялото й, да я подчертава. Първата стъпка обикновено е да се купи дреха, която стои добре по тялото , а втората е да се намери шивач, който да я „съгласува“ с всяка гънка на тялото ви.

25008240_864039057102347_5611393644310298624_n

Придържай се към неутралната палитра

Още Коко Шанел със своя култ към бялото, черното и бежовото възпитава французите в почит към тези три цвята. За това и днес, голяма част от френските момичета се придържат към неутралната палитра, а крещящите цветове се оставят за аксесоарите – червена чанта или кариран шал. Едно от многото предимства на този метод – изключително лесното комбиниране и малка вероятност за допускане на грешка.

Обувките са запазена марка

Прекрасната Катрин Деньов носи един и същи чифт обувки, дело на дизайнера Роже Вивие във филма „Дневна красавица“ – с нисък ток и катарами. Вземете дори този пример и дори да не сте Катрин Деньов, нямате нужда от стотици видове обувки. Тази тенденция днес е продължавана от Инес дьо ла Фресанж, муза на Карл Лагерфелд, която носи обувки на Роже Вивие.

Инвестирайте

Голяма част от французойките обичат да залагат на качеството. Така например моделът Лу Дойон разкрива в едно свое интервю за списание T , че с подписването на първия голям договор си купува шал „Ермес“. Не говорим за отделяне по няколко хиляди евро за оригиналноbouclé jacket на Шанел. Разбира се, че ако може е за предпочитане пред всичко. Но преди всичко става въпрос за обръщане внимание на качеството, вместо на цената. Колкото и тривиално да звучи и тази мантра, тя в доста случаи се оказва истина. И френските момичета го знаят.

24274030_1937652256494931_4275628269446889472_n

Носете смокинг

Наистина! Смокингът за френската мода е това, което е чаят за англичаните. Неделима част от гардероба на уважаващата себе си жена. Ив Сен Лоран създава този тоалет перз 1966 г. и до днес той остава предпочитано вечерно облекло за множество жени по света и надминава в редица случаи вечерната рокля.

Както отбелязахме в началото, стилът на френските момичета не може да бъде стигнат, ако е търсен. Тук изброихме някои от неговите външни белези. Основата не се обяснява – тя или се притежава, или се развива с упорит труд. Обичай се за себе си, не за другите. Запитай се какво би направила Коко Шанел, ако беше жива. Черпи вдъхновение от големите. И както казва самата Шанел, ако си тъжна, добави повече червило (задължително червено!) и атакувай.