Ретиноидите – задължителни след 25

| от MamaMia |


Един от любимите продукти на дерматолозите са ретиноидите. Те могат да подобрят състоянието на кожата и да помогнат срещу какво ли не – бръчици, неравности, акне. Ретинолът, който се съдържа в тези продукти, е производно на витамин А, и едновременно ексфолира, като по този начин разкрива по-гладките пластове кожа, и помага на тялото да произвежда повече колаген.

Дерматолозите понякога насърчават своите пациенти да започнат да използват ретиноиди още преди да навършат 25 години и наистина няма пречка за това. След 25 обаче вече със сигурност е време продуктите на тази основа да се превърнат в един от основните компоненти от регулярнтата грижа за кожата.

Козметичните продукти, съдържащи ретинол, са много силни. Първоначалната реакция на кожата към тях може да доведе до поява на малки подкожни пъпчици, които се дължат на незабавното започване на дълбокото пречистване на епидермиса. Това е временен ефект и не бива да плаши хората, които използват ретиноиди за пръв път.

Когато се използва правилно, ретинолът може сериозно да промени начина, по който изглежда кожата.

Отначало обаче трябва да се подхожда внимателно и постепенно. Ако тепърва започваш с тях, със сигурност не трябва да ги използваш ежедневно, дори и да са ти попадали съвети в обратния смисъл. Изначално количество ретиноид с размер на грахово зърно трябва да се нанася върху лицето веднъж или два пъти седмично. Това позволява на кожата да се адаптира към ефектите му. Продуктът се прилага през нощта, тъй като слънчевата светлина го разгражда и намалява ефекта му.

Освен това, тъй като нощем се потим и докосваме кожата си по-малко, докато спим, това позволява на ретинола да работи без прекъсване. С течение на времето кожата може да понася продукти с по-високо количество ретинол. Денем е важно да използвате слънцезащитен крем, тъй като някои дерматолози смятат, че кожата ви може да стане по-чувствителна към слънчева светлина, докато използвате препарати на ретинолова основа. Честата употреба на овлажняващи продукти може да компенсира всяко зачервяване или лющене.

С времето честотата на употреба се увеличава.

Увеличава се постепенно и съдържанието на ретинол в използваните продукти. След като кожата вече е толерантна към активната съставка, ретиноидите могат да се прилагат всеки ден – напълно безопасно е. През зимата употребата може да се разреди, тъй като студеното време изсушава кожата и тя може да стане по-малко толерантна към честата употреба на ретинол, която лесно понася през летните месеци.

Ретиноидите гарантират по-гладка кожа и по-малко пробиви и запушени пори. Това обаче няма как да се случи за една нощ или за два дни.

За период между три и шест месеца потребителите забелязват видима промяна в контурите на лицето си по отношение на бръчки и неравности.

Важно е през този период да не се отказват. Резултатите са трайни и видими, но изискват доста търпение и постоянство. Накратко казано, ретинолът научава стареещите кожни клетки как да се държат като по-млади, по-здрави клетки, като ги насърчава да се обновяват по-бързо. Така че, ако продуктът съдържа ретинол, може да се очаква по-гладка, по-ярка и стегната кожа, независимо от цената му. В комбинавия с ретиноидите приемането на антиоксиданти чрез храната също помага много за подмладяването на кожата.

Продуктите против стареене съставляват огромна част от пазара за грижа за кожата. От серуми до кремове, има рафтове, пълни с продукти за локално приложение, с всякакви претенции за или предотвратяване или заличаване на признаците на стареене. Но дали наистина работят? Трудно е да се повярва, че нещо толкова просто като нанасянето на крем може да доведе до сериозни резултати. За постигането на дългосрочни резултати е необходимо да улучиш правилната комбинация за своето лице, а за целта е силно препоръчителна консултация с дерматолог. Едно е сигурно обаче – ретинолът ще присъства в съвършената за теб формула.

Вижте още: 

Следпразнична почивка и грижа за кожата