Суперхраната, която хидратира кожата

| от MamaMia |

Няма по-силен хидратиращ продукт от… правилната хранителна диета.

Не съществуват кремове, лосиони, пилинг или козметични маски, независимо колко богати на полезни съставки са, които да могат да се сравнят с въздействието на веществата, които вкарваме в тялото си ежедневно чрез храненето.

Затова и за да поддържате млада, светеща и добре хидратирана кожа на лицето, трябва да се замислите как и какво ядете.

Верният принцип е, че здравето идва отвътре, а добре балансираната, богата на вещества диета може да направи чудеса за външния вид.

Когато става дума за хидратация на кожата, съществува една суперхрана, чиято редовна консумация може да свали буквално десетилетие от кожата на лицето.

Според сертифицирания пластичен хирург от Вашингтон, д-р Трой Питман, ако искаме хидратирана кожа, трябва да ядем много риба. И не просто риба, ами мазни риби като скумрия и сьомга.

„Мазните риби, като сьомгата, скумрията и херингата са великолепни за здравето на кожата“, казва д-р Питман в интервю за женския сайт SheFinds.

„Те са богати на омега-3 мастни киселени, които са важни за поддържането на здравето. Недостигът на омега-3 е причина за суха кожа. Освен това мазнините в сьомгата и скумрията могат да спрат или намалят възпаленията, които водят до акне, както и зачервяванията“.

„Витамин Е е ключов антиоксидант за кожата, защото я предпазва от вредата на свободните радикали и от възпаленията. А и останалите протеини, които се съдържат в тези мазни риби, са също ключови за запазването на здравината и еластичността на кожата“, твърди д-р Питман.

Според него включването на този вид риби в диетата има толкова мощно въздействие срещу остаряването, че дори може да спомогне за производство на колаген, което от своя страна води до по-хидратирана кожа и младолико излъчване.

„С възрастта, и дори в края на 20-те ни години, кожата произвежда по-малко колаген, което, ако не бъде предотвратено, води до тънки линии, бръчки и тъмни петна“, обяснява той.

„Аминокиселините в сьомгата и скумрията, когато тези риби се консумират редовно, спомагат да се забави загубата на колаген. Тези аминокиселини също така функционират като изграждащ елемент за сегашните ни нива на колаген“.

Рибата е често подценяван продукт в множество традиционни кухни по света, особено в държави, които нямат излаз на море или традиции в риболова. Макар и България да е именно такава страна, нищо не пречи да включите скумрията и сьомгата в своята ежедневна диета – и не само в стремежа да запазите младостта на кожата си, ами и просто заради страхотния вкус на тези морски суперхрани.

Вижте още:

13 храни, които ни помагат да отслабнем

 
 


Повече информация Виж всички