Раждала или слаба? И двете не може!

| от Хрис Караиванова |


Наскоро попаднах на текст, който обещаваше да ме посъветва какъв бански да си купя тази година. Няколко реда надолу обаче беше пояснено, че съветите по-надолу не са за мен, ако съм раждала жена, която по неведоми причини не се е превърнала в кит.

Ясно. Вече има дискриминация и към жените, които не са дебели. Какво да се прави, спрях да чета – слаба съм, да му се не види. И вие спрете да четете тук, ако твърдо и убедено вярвате, че веднъж родила дете, една майка завинаги трябва да изглежда като барбарон на анаболи.

Родих дъщеря си преди две години и до ден днешен жени, с които се срещам, изпадат в пълно недоумение, че съм слаба. „Никога не бих предположила, че си раждала“ върви ръка за ръка с „Какво ли не бих дала да изглеждам като теб след бременността“. Разбира се, хубаво е да ти правят комплименти, но не смятам себе си за апотеоз на волята, лишенията и денонощните тренировки. Далеч не съм и единствената, която е запазила предишните форми на тялото си – много от майките около мен имат завидна фигура.

Защо? Защото не са слушали баба си. Много е просто.

Всички знаем поверието, според което една бременна жена трябва незабавно да изяде всичко, за което се е сетила в съответния момент. По тази причина несметен брой мъже са обикаляли денонощните магазини за кашкавалени солети, лазаня с аншоа, малиново сорбе и лешников чийзкейк. Знаем, че това и други абсурдни суеверия са родени в миналото, но те и днес биват поддържани от всички наши по-възрастни роднини. Ето защо трябва в никакъв случай да не вярвате на баба си, когато ви окуражава да погълнете цял козунак, защото „Сега ядеш за двама, моето момиче“.

Не само това. Не трябва да вярвате на никой, който ви пробутва тази градска легенда. Яденето за двама по време на бременността е абсолютна лъжа, колкото и да не ви се иска да е така. Даже подозирам, че това поверие е още живо именно заради всички жени на перманентна диета, които само са чакали да забременеят и най-после да ядат на воля без угризения. Но не и без последствия.

Когато си мислите, че трябва да ядете за двама, имайте предвид, че единият от двама ви има размерите на грахово зърно или дори нещо по-малко. С две думи, не се налага да поглъщате повече калории, за да храните това зрънце допълнително – по-скоро го хранете качествено. Във втория триместър отново е по-важно е да наблегнете на здравословните, богати на витамини, фибри и минерали храни, отколкото на увеличаването на дневните калории. В третия триместър вече ще се наложи да приемате и повече калории – ако нормално те са 1800 на ден, в напредналата бременност могат да се увеличат до 2200 – 2400.

Ясно е, че трябва да имаме предвид спецификите на различните жени по време на бременност. Някои са склонни да задържат повече вода, други се сблъскват с хормонален дисбаланс или гестационен диабет. Само че, нека си го признаем – много от жените, които оформят представата за необратимо затлъстяване поради раждането, просто ядат много.

Тъпчат се с каквото им хрумне само защото са бременни, а после плашат горките нераждали жени с истории за това как вече нищо не е същото и със снимки от сватбения албум, когато „Виж каква щека бях, ама това е преди да се появят децата“. В същото време не спортуват нищо, неуслужливо дезинформирани, че могат да навредят на бебето си.

Факт е, че жените, които още не са минали по пътя на бременността и раждането, някак са се примирили, че каквото и да правят, в тялото им ще настъпи жесток обрат и то никога няма да се върне към предишните си размери. И няма защо да ги виним. Примерите са навсякъде около тях и нищо не им спестяват, освен това, че са изяждали 9 парчета панирано пиле за следобедна закуска.

Не мислите ли, че има нещо сбъркано в това да си представяме раждалата жена като дебела жена? Не е ли странно да разглеждаме жените, запазили формата си след бременността, като малцинство? Докато тази стигма не бъде разбита, със сигурност няма да видим повече майки без проблеми с теглото.

Как да обърнем представата за раждалите жени? Естествено, трябва да хвърлим повече светлина към еднорозите, към милфовете – тези приказни създания, които чисто и просто са родили, без да надебелеят. Такива жени има много и трябва да дадем думата на тях, вместо на тези, които не спират да се оплакват, без да търсят вина в себе си. Повярвайте, нещата изобщо не са толкова страшни и необратими, колкото изглеждат.

И ако все пак не ми вярвате, направете си един социален експеримент. Следващият път, когато някоя пухкава майка започне да мрънка, че вече не се побира в размер XS/S, попитайте я какво прави, за да си върне старата фигура.

Питайте и какво е похапвала по време на бременността и колко, спортувала ли е. Ще се изненадате от отговорите, които ще съберете. И ще се успокоите, че надебеляването заради раждане не е неизбежен факт, който трябва да преглътнете, защото мечтаете за дете. Напротив, ако искате да направите услуга на себе си и това дете, трябва да опитате да запазите тялото си здраво и силно, вместо затлъстяло.

Така че, върнете на баба си бисквитената торта, купете сурови ядки и се качвайте на колелото.


Повече информация Виж всички