Потокът – простото решение на опасното усещане за самота

| от MamaMia |


Как постъпвате, когато се чувствате самотни? Може би скролвате на телефоните си, сменяте безцелно каналите, или правите маратон на някой любим сериал в Netflix… Вероятно похапвате от скука повече, отколкото ви е нужно. Надяваме се, че поне не се случва твърде често да посягате към чашката, защото това също е разпространен, но и опасен заместващ механизъм. И сигурно никой от нас няма нужда да му се каже изрично, че това не са правилните начини да се справиш със самотата – ние го знаем. И все пак ги прилагаме, поне понякога.

Захващането със смислени и резултатни занимания в свободното време може да помогне да се почувстваме по-малко самотни, според ново проучване на изследователи от университета Penn State в Пенсилвания. Те изучават самотата и свободното време сред международни студенти и възрастни хора и достигат до заключението, че развлекателните дейности, включващи впрягането  на умения и концентрация, разсейват самотата, докато пасивните, непредизвикателни дейности като гледането на телевизия, не помагат, дори могат да задълбочат негативното усещане.

Свобода без самота – да навлезем в „потока“

Свиренето на пиано, рисуването, цепенето на дърва, писането и карането на ски са примери за такива по-удовлетворяващи дейности, предполагат изследователите. Умствени или физически дейности като изброените ни поглъщат и ни вкарват в състояние, наречено „поток“, и това е ключът към това да се чувстваме по-малко самотни. Потокът е състояние на пълна концентрация, отдаденост и поглъщане в някаква задача или занимание, при което човек буквално забравя за всичко около себе си. „Когато влезем в състояние на поток, ние ставаме погълнати и фокусирани и изпитваме моментно удоволствие“, обяснява Джон Датило, професор по управление на отдих, паркове и туризъм. Можем също да бъдем изненадани от това колко много време е минало, когато напуснем нашето състояние на поток, добавя той.

Вижте още: Kак (не) се лекува депресия в български СПА курорт

Хората откриват потока си в различни дейности за свободното време, в зависимост от собствените си интереси и умения, казват изследователите. Дейностите, които вкарват човек в поток, изискват доста умения, но не трябва да бъдат толкова трудни, че да изглеждат невъзможни.

Помислете за заниманията, които наистина ви радват

Не е нужно да са най-модерните, нито най-продуктивните. Важно е обаче да бъдат смислени и да ни носят вътрешно удовлетворение – тъй като това са дейности, които ни харесват. Датило подчертава, че жителите на старчески домове, които не са обичали да играят борови игри, когато са били по-млади, е малко вероятно да му се харесат сега. Тези поточни дейности, които ни поглъщат и предизвикват, са дори по-ефективни за намаляване на самотата, отколкото да бъдем около други хора на всяка цена, установяват изследователите. Това стана особено важно в контекста на пандемията, когато хората бяха изолирани поради редицата ограничения.

Въздействието на пандемията

Множество проучвания показват отрицателното въздействие на COVID-19 върху психичното здраве, включително самотата. Сред най-зассегнатите страни са Бразилия, Турция, Индия, Саудитска Арабия, Италия. Едно проучване на хора на възраст над 50 години от 26 европейски страни установи, че тези, които се чувстват по-самотни, са до 10 пъти по-застрашени от депресивни настроения, симптоми на тревожност и проблеми със съня. В Австралия проучвания сред 2000 души от 18 до 88 години достигат до заключение, че при редица хора качеството и броят на техните приятелства са се свили значително. Дори месеци след края на локдауните, трайното усещане, че хората се дистанцират и имат по-малко социални контакти, остава. „Самотата е сериозен социален и здравен проблем, свързан с лошо психично здраве и ранна смърт“, казват изследователите от университетите в Сидни и Уолонгонг. Да бъдеш сред природата и да прекарваме време конкретно с хора, които споделят нашите ценности, може да помогне за намаляване на самотата, предполагат експерти по психично здраве от King’s College London.

Вижте още: Какво да правим, aко ни хване коронавирусна депресия

Психичното здраве и благополучие са особен проблем сред младите хора и често са свързани с условия като бедност, социално неравенство, излагане на война и достъп до образование, твърди Световният икономически форум. Той призовава за иновативни решения чрез своето дигиталната си платформа Youth Mental Health Challenge на UpLink, стартирана от Форума и неговите партньори за събиране на иновативни решения за най-големите световни проблеми.

Потокът за всеки човек изглежда различно – може да бъде градинарство за един и писане на разкази за друг. Общото е, че ни носи усещане едновременно за удовлетворение, удоволствие, смисъл и собствена стойност, които намаляват чувството за самота и така свеждат до минимум и риска от съпътстващите го психични проблеми.

Вижте още:

По-малко вещи, повече психично здраве


Повече информация Виж всички