Потискането на ензим предотвратява наддаването на тегло

| от MamaMia, по БТА |


Учени идентифицираха ензим у мишки, който е свързан със затлъстяването и загубата на способността да се извършват физически упражнения на средна възраст, съобщи ЮПИ.

Това може да доведе до разработване на нови лекарства за борба със затлъстяването.

Екип от Американския национален институт за изследване на сърцето, белите дробове и кръвта дал на една група мишки лекарство, което потиска действието на ензима DNA-PK, докато друга група не приемала лекарството. Двете групи приемали храни с голямо съдържание на мазнини.

Оказало се, че наддаването на телесно тегло в приемалата лекарството група е с 40 на сто по-малко в сравнение с другата група.

Получените резултати оборват сегашните виждания за причините, поради които хората на средна възраст наддават телесно тегло.

„Обществото ни приписва на лошия начин на живот и липсата на воля наддаването на телесно тегло и недостатъчната физическа активност на средна възраст (30-60-годишна възраст)“, заяви ръководителят на изследването д-р Джей Чунг от института.

Установено било, че средното наддаване на телесно тегло на възраст между 20 и 50 години е 13,5 кг, макар че количеството консумирана храна намалява през този период.

Чунг и колегите му фокусирали вниманието си върху биохимичните промени у гризачите на средна възраст и констатирали, че активността на DNA-PK нараства с възрастта. Ензимът освен това допринася за превръщането на хранителни вещества в мазнини.

Изследването показва, че генетична програма, направлявана от свръхактивен ензим, допринася за наддаването на телесно тегло и загубата на способността да се извършват физически упражнения на средна възраст, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Metabolism