Моментът за витамин D е между януари и април

| от MamaMia |


Телата ни процъфтяват благодарение на витамин D. Поглъщането му поддържа костите ни стабилни, сърцата ни здрави и настроението ни – балансирано. Преди няколко години той нашумя и покрай COVID-19 пандемията, защото се изтъкваше като едно от важните вещества, чието наличие в организма подпомага справянето с коварния вирус. А според кожни лекари – между които например д-р Мариса Гаршик, сертифициран дерматолог в Ню Йорк – локалното му прилагане може да направи чудеса за кожата ни. Това е особено вярно през зимата, когато я усещаме по-суха, по-сърбяща и по-раздразнена от обикновено.

Витамин D може да действа противовъзпалително, поради което може да се използва като съставка за грижа за кожата.

Всъщност има рецепти, които са аналози на витамин D, които обикновено се използват за кожни заболявания като псориазис. Смята се също, че има антиоксидантни ползи, които могат да помогнат за неутрализиране на щетите от свободните радикали.

Проучване от 2020 г. потвъждава противовъзпалителните ползи на витамин D, което го прави идеален да противодейства на сухотата и сърбежа, които се появяват по това време на годината – в месеците между януари и април.

Кожата вероятно ще бъде по-възпалена като цяло през зимните месеци, като се има предвид, че кожната бариера може да се увреди поради по-ниската влажност във въздуха, потвърждава и дерматологът Карън Кембъл. Нещо повече, същото проучване отбелязва, че съставката упражнява разнообразни ефекти против стареене, както и фотозащитни ефекти върху кожата, когато се прилага локално.

Ако решите да се спрете на продукт за външно приложение, който съдържа витамин D, имайте предвид, че втриването на витамин D върху кожата ви не е същото като приемането на добавка. Използването на витамин D локално не замества приема на перорална добавка, ако такава се препоръчва поради дефицит на витамин D, предупреждават лекарите. Затова се уверете, че продължавате да приемате добавките, които приемате.

Вижте още:

Нивата на витамин D влияят върху вагиналното здраве