Помага ли витамин D при COVID-19 и какви са знаците, че липсва в организма

| от MamaMia |


В момент, в който десетки хиляди души в страната са с някаква симптоматика на COVID-19 и почти всички се притесняват, че могат да се заразят от вируса и да го изкарат тежко, без да имат достъп до здравна помощ – всяка идея за засилване на имунната система е добра.

При съмнения за изявени симптоми на COVID-19, някои лични лекари препоръчват поемането на витамин D под формата на хранителна добавка. Витаминът е жизненоважен за функционирането на имунитета, а според някои често цитирани напоследък изследвания, липсата му се свързва с повишен риск от заразяване с коронавирус.

Всъщност, независимо от пандемията, всяка година през студените месеци има хора, които проявяват симптоми на липса на витамин D. Това е така, защото близо 80% от необходимото дневно количество от него се синтезира от тялото при излагане на слънчева светлина.

Във Великобритания, където слънчевите дни са значително по-малко, отколкото в България, всеки пети човек страда от липса на витамин D в организма през зимните месеци. По тази причина, както и във връзка с пандемията от коронавирус, английските здравни служби препоръчаха поемането на 10 микрограма (µg) витамин D на ден през есента и зимата за всички хора, които не се излагат на достатъчно слънчева светлина и особено при хората, които са от африкански, карибски или южноазиатски произход. Този етнически произход се свързва с по-тъмна кожа, а тя не синтезира витамина толкова ефикасно.

Бременните жени и кърмещите майки също с в по-голям риск от липса на витамин D, но те специално се препоръчва да го взимат след разговор с лекар, а не на своя глава.

Хората със затлъстявания (хора с индекс на телесна маса над 30), също е възможно да проявяват симптоми на липса на витамин D. Според британските здравни служби витаминът не може да се абсорбира достатъчно добре и да циркулира в кръвта, когато в тялото има прекалено много мастна тъкан.

Има ли достатъчно доказателства, че ниските нива на Витамин D са свързани по някакъв начин с COVID-19?

Според професор Кийт Нийл от катедрата по епидемиология на инфекциозните болести към Университета в Нотингам, Великобритания, има такива доказателства. Пред английското издание на Harper’s Bazaar, той казва: „Има някои данни, че добавките с витамин D намаляват риска от респираторни вирусни инфекции и са налични добри доказателства, че дефицитът на витамин D уврежда имунната система“.

Все още обаче липсват по-сериозни изследвания на конкретната връзка на витамина с COVID-19.

В Лондонския университет предстои шестмесечно проучване, което ще тества дали добавката от витамин D може да предотврати заразяването с коронавирус. Професор Ейдриън Мартино от екипа, който ще проведе изследването, наречено CoronaVit, обяснява, че предстои да се тества дали по-високи дози от витамин D могат да предложат защита срещу зимните респираторни инфекции, включително COVID-19. „Британското правителство вече препоръчва хората да приемат ниска доза витамин D като хранителна добавка през зимата, за да предпазват здравето на костите си, но не знаем дали това ще има ефект спрямо COVID-19, както и дали по-високи дози може да предпазят срещу вируса“, казва той, цитиран от Harper’s Bazaar.

Във всички случаи експертите предупреждават, че сама по себе си добавката от витамин D няма как да ви предпази от COVID-19, защото не представлява нито лекарство, нито ваксина.

Но липсата на витамина определено показва пропуски в начина на грижа за здравето.

Колко витамин D е необходим на тялото?

Като хранителни добавки витаминът се предлага в опаковки с надпис „Витамин D3“. Специалистите препоръчват поемането на 10 микрограма (µg) от него всеки ден, но в никакъв случай не повече от 100 микрограма. Средно при нормална диета, човек поема по 3 микрограма на ден.

Ето и по-сериозните знаци, че в организма липсва витамин D:

1. Проблеми с имунната система

Ако често боледувате от настинки и грипове, може би имате проблем с набавянето на достатъчно витамин D. Той е критично важен за силната имунна система, защото взаимодейства с клетките, борещи се с инфекциите. Изследване, публикувано в British Medical Journal категорично посочва връзката между липсата на витамин D и инфекциите на дихателните пътища.

2. Хронична умора

Умората може да е признак на най-различни проблеми, затова ако се превърне в хронична, или твърде често я изпитвате, трябва да й обърнете внимание. Изследване на Университета на Нюкасъл показва връзка между ниските нива на витамин D и липсата на енергия.

3. Болки в костите

Това също може да е знак на недостатъчно високи нива на витамин D в кръвта. Той помага на тялото да абсорбира калция, така че липсата му може да причини дискомфорт в ежедневието.

4. Мускулни болки

Ако усещате продължителна мускулна треска или изпитвате необясними болки в мускулите, може да се дължи на липсата на витамина. Според изследване 71% от хората, които имат хронични мускулни болки, изпитват недостиг на витамин D.

Сериозни ли са последствията от липсата на витамин D?

Биха могли да бъдат. За разлика от други витамини, този се държи повече като хормон в тялото, а ниските му нива влияят върху различни вътрешни системи. Липсата му може да се отрази на настроението и да се изрази в депресия или други тежки психически състояния. Недостатъчното му наличие се изразява също така, както казахме вече, в хронична умора. Други известни признаци, че липсва витамин D в организма, е изтъняването на космите на косата, болките в долната част на гърба и в мускулите. Тъй като е жизненоважен за абсорбирането на калция и фосфора в тялото, наличието му в организма означава по-здрави кости и зъби, но също така и по-здрави и силни мускули.

Витамин D също така подпомага имунната система и се бори с инфекции. Известен е и с ефективността си срещу бактериална вагиноза. Освен това има роля в превенцията на Диабет тип 2, в помощ е на астматиците, на болните от множествена склероза и на болните с рак на гърдата.