Модата на естествения косъм е за хора със слаби сърца

| от Лора Младенова |


Само до преди няколко години, може би под влияние на десетилетна немотия в съчетание с породеното от нея желание да демонстрираш показен блясък, у нас притежанието на дрехи и аксесоари от естествен косъм беше широко разпространен признак на добро социално положение, стил и класа. Дори се водеше, че ако един мъж обича жена си и държи на нея, трябва да ѝ е подарил палто от естествен косъм поне веднъж. Откривам най-малко две силно погрешни тези в това твърдение.

За радост, в последните години и до нас достига световният тренд да мислим за модата и обеклото си по по-устойчив и природосъобразен начин. Все повече значение придобиват концепциите за минимализма (притежанието на малко вещи, включително дрехи, не повече от обективно нужното), капсулния гардероб (няколко чифта дрехи, от 12 до 36, които могат да се съчетаят в многобройни комбинации), за купуването на облекла втора употреба, което вече се приема като признак на разум и мисъл, а не на нищета и изпадналост.

Вижте още: По-малко вещи, повече психично здраве

Паралелно с това обаче продължава да съществува и другата действителност – тази на показността и безсмислените излишни покупки, на робуването на брандове и склонността да се направи компромис с всичко, дори с природата и хуманното отношение към животните, само и само да се угоди на консуматорските нужди и да се харчи, да се харчи по много, демонстративно и безогледно. Може би най-грозният, арогантен и пряк израз на това архаично мислене са фермите представляват фермите за кожи.

Тази сутрин в ефира на bTV имахме възможността да видим ексклузивни кадри от фермата за норки край Стара Загора. Към момента това е единствената такава ферма, която функционира у нас. 130 хиляди животни са отглеждани там заради кожата си и биват умъртвявани чрез газова камера. Норките са хищни животни, склонни към канибализъм, когато живеят заедно затворени в малки тесни пространства. От кадрите е видима изключителната мизерия, в която се отглеждат животните, нетретирани рани по животните, разлагащи се трупове в клетките и извън тях, и свободни норки в халето. Норките се прехранват със смлени отпадъци на най-голямата компания за производство на пилета в страната, която всъщност стои и зад фермата за кожи. По думите на Стефан Димитров от неправителствената организация „Невидими животни“ това дава възможност да бъдат утилизирани отпадъците, чието уннищожаване в противен случай би следвало да се заплати.

Съгласно коалиционното споразумение на управляващите партии се очаква разработване на план и реални мерки за борба с инвазивни видове, включително забрана за отглеждане на норки. Наскоро беше регистрирана и Европейска гражданска инициатива за забрана на фермите за кожи в ЕС, която приканва Европейската комисия към тотална забрана за отглеждане и умъртвяване на животни с единствена или основна цел производство на кожи ,както и на маркетиране  и продажба на кожа от животни, отглеждани във ферми, и продукти, съдържащи такава кожа, на пазара на ЕС.

Жестокостта не е и не може да бъде признак на класа. 

И въпреки това животинските кожи и „луксозните“ продукти от естествен косъм продължават да ни заобикалят под всякаква форма, при все наличието на в пъти по-екологични и икономични текстилни алтернативи. Не е нужно човек да чака политически решения и стратегии, за да направи най-малкото, което зависи единствено от самия него – да не купува. И ако видените снимки не са достатъчно убедителни, ето 10 аргумента в подкрепа на това да избираме дрехи и аксесоари от естествен косъм или кожа:

1. Въпреки че много хора може да вярват, че кожите и козината са просто страничен продукт от производството на месо или други индустрии, това просто не е вярно. Изследванията показват, че 85% от цялата продадена естествена кожа идва от животни, които се отглеждат и държат в плен във ферми за производство на кожи. Те обикновено живеят при ужасяващи условия – държани в малки телени клетки, без светлина и с почти никакво място за движение.

2. Най-големият износител на кожа в света е Китай и страната няма почти никакви закони за закрила на животните, което оставя животните в китайската кожарска индустрия уязвими за всякакви форми на злоупотреба. Едно разследване разкри, че зайци са били бити, закачени и одрани живи във фабрика за кожи. Смята се, че един милиард зайци се убиват всяка година, за да се поддържа индустрията за кожи.

3. Фермите за кожи също така са и изключително вредни за околната среда. Производството е силно токсично, тъй като кожите се потапят в химикали за консервиране, докато отпадъците от фабриките замърсяват близката почва и водни пътища.

4. Милиони животни се убиват всяка година с помощта на капани за кожи. Койоти, мечки, котки, миещи мечки и бобри и много други животни са поставяни в капани със стоманени челюсти, които притискат краката и стъпалата на животното, причинявайки му мъчителна болка. Капаните са забранени в ЕС и някои щати на САЩ, но все още се използват широко в производството на кожи. Разследвания от последните години разкриват неподозирано високата степен на незаконен улов и умъртвяване, което се извършва в САЩ ежегодно.

5. Животните, хванати в капани за кожи, често остават със счупени кости, кървящи дни наред, преди ловците да дойдат да приберат труповете им или да доубият животните. Видове като лисици и норка стават толкова отчаяни, когато са изправени пред масивна кръвозагуба, дехидратация, гангрена и заплахи от хищници, че прибягват до дъвчене на собствените си крака.

6. Кожарската индустрия е известна като източник на дезинформация. В Китай има много ферми за кучешка и котешка кожа, а козината им е етикетирана погрешно и се изпраща по различни точки от света за производство на облекла. Разследвания разкриват бруталната реалност на индустрията, с кучета и котки, натъпкани в малки клетки, превозвани наоколо с камиони, малтретирани и убивани по брутален начин.

7. Фермите за кожи имат огромен въглероден отпечатък поради значителното количество енергия, което им е необходимо, за да функционират. Фермите изискват земи, вода, храна и енергия, за да поддържат животните живи, което има оставя драстичен въглероден отпечатък. След това козината често се транспортира по целия свят, което отново увеличава негативното ѝ върху околната среда.

8. Индустрията на кожите разбива животински семейства. Възрастни койоти, рисове, мечки или лисици са уловени все хващат в залаганите капани, оставяйки бебетата си сами в дивата природа. Тогава е изключително малко вероятно децата им да оцелеят сами.

9. Разследванията на някои от най-големите марки, които продават кожи, разкриват ужасяващи злоупотреби в техните вериги за доставки. Разследване на PETA например уличава Canada Goose, че използва пухени продукти от гъски, които са били насилствено убити за перата им. Разследването разкрива, че гърлата им често биват прерязвани, докато животните все още са били в съзнание и са в състояние да усещат болка.

10. Фермите за кожи отказват на животните правото да живеят в естествените си условия. Едно често използвано животно в производството на кожи е норката. Норките са полуводни животни, но фермите за производство на кожи ги отглеждат в сухоземна среда, държат ги в малки телени клетки без достъп до вода. Норките и другите животни показват признаци на тежък дистрес и травма, като гризане на решетките на клетката, саморазправа и канибализъм. Те са оставени да живеят в собствените си изпражнения, докато не бъдат убити чрез пречупване на врата, обгазяване или токов удар.

Когато оправдават нехуманните си действия спрямо природата, било то носенето на кожи или нещо съвсем елементарно като отказа да се събират отпадъци разделно или хвърлянето на фасовете по улицата, съм чувала неведнъж иначе разумни хора да казват, че затова се намират на върха на хранителната верига. Наред с привилегиите обаче, стоенето на високо цивилизационно стъпало, носи и широк набор от отгворности, които удобно се пропускат, защото така е по-лесно да оправдаваш иначе неоправдаеми действия и бездействия. Ако изложените тук кадри и факти не са подходящи за хора със слаби сърца, то модните избори, породени от безпрецедентна жестокост, издават именно това – една огромна слабост. В сърдечната област.

Вижте още: 

Защо законодателната защита на животните реално не работи