Майка ти знае ли как си излязла?

| от |


Модата и нейните жертви – това е любима тема на мнозина – от тънките разбирачи до обикновените сеирджии. Че модата е ревниво божество, изискващо кървави жертви от почитателите си, знае всеки. Има обаче една много болезнена категория, която при това е нещо като странична жертва, а не пряка мишена. Тийнейджърките, нашите пораснали момиченца, които разполагат с време и неконтролируемо желание да експериментират върху себе си.

В относително по-безобидния вариант това означава да следят всяка модна изява на някоя издънка на клана Дженър-Кардашиян и да се опитват да повторят с подръчни средства ефекта от видяното върху себе си. (Това е причината напоследък младите момичета да се снимат с избелени като маски за японски театър лица, два пръста дебели мигли и червило с цвят на артериална кръв. )

По неприятна и потенциално опасна, е модата на голите крака през зимата. След като години наред шества по модния подиум, на първите редове на дефилетата и в блоговете на богаташките, които си умират да ни показват „улична“ и „кежуъл“ мода, елитарният тренд на голия крак достигна пубертетната аудитория. Защо елитарен? Съгласете се, че да излезете през януари с шапка и вълнен шал с размерите на одеяло, но по голи глезени, или колене, предполага, че за вас природните сезони не важат. Вие сте елфическо същество, което студът, влагата и житейската мизерия не достигат. Предполага се, че скоро сте били на екзотично място и сте придобили приятен слънчев загар, който искате да покажете. Също така, се предполага, че или харчите ужасно много пари за паркинг в централната градска зона, или разполагате с личен шофьор, или имате висок бюджет за такси.

При всички положения голият крак през зимата върви с добри финанси. И още нещо – голите глезени, прасци, колене през първите месеци от годината, предполагат, че водите интересен живот. Ако бъхтите 8-9 часа на бюро, подобно модно изявление е излишно. Само ще чувате досадните си колеги непрестанно да ви опяват как не ви е студено, а по-злобните да допускат, че ви се е пуснала бримка, а нямате пари за нови чорапи.

Та така – модата обича смелите изявления и точно затова създава такива малки идиоматични особености, които отбраната публика на седмицата на модата в Милано, Париж или Ню Йорк разбират и оценяват. Но модата има и друга особеност – демократизира се с невероятна скорост.

През декември сте видели във Вог колекцията чанти с щампи на импресионисти на Луи Вюитон, а в началото на февруари имитицаии на тенденцията вече има в магазините от масовия клас. Идеята е същата: модата се прекланя пред голямото изкуство, но разликата в изпълнението и детайлите е колкото от оригинален Ван Гог до картина на читалищен аматьор. Приблизително същото е с голите кълки – едно е Софи Търнър (а.к.а. Санса Старк от „Игра на тронове“) да се кипри на първи ред на модно дефиле, друго е дъщерята на съседите да ходи на училище с неизменната парка в цвят каки, тесни джинси или клин и голи глезенчета. Контекст, момент, ситуация – всичко е сбъркано.

И щеше да е смешно, ако не свиваше в гърчове майчински загриженото ми сърце. Когато модата на голите коремчета беше пощурила юношеската демография, детето ми още беше малко, та не ме притесняваше с друго освен с нелепостта си, сега вече като родител на поотраснало дете гледам с искрена загриженост голите пищяли на гимназистките и се питам майка им знае ли как са излезли.


Повече информация Виж всички