Какво се случва, когато се опитвате да се харесате на всички

| от Mamamia |


Нормално е да се стремим околните да ни харесват. Нормално е и да ни интересува дали имаме добра стратегия в подхода си към тях. Разбира се, важно е да се разбираме с роднини, колеги, съседи, както и с непознатите, с които съдбата ни среща: иначе конфликтите биха били постоянни. И това, че искаме да сме в добри отношения с останалите, не ни прави нагаждачи, нито манипулативни нарцисисти.

Но има някои граници, които хората прекрачват, стараейки се да се харесат на околните. Вместо да бъдат себе си, понякога те прибягват до различни стратегии, за които са чули, че работят – но така и не им се получава.

Например в служебна ситуация се случва да се стремят да говорят по-малко, а уж да слушат повече, защото са чули, че това работи. Или се въздържат да правят комплименти, за да не ги помислят за неискрени. Или пък се преструват, че нямат никакви претенции и оставят на другите „да решат“, за да покажат скромност и отдаденост.

Оказва се обаче – при това доста изненадващо, че това може да бъдат лоши стратегии, които да накарат околните да ви харесват ПО-МАЛКО, отколкото ако не ги спазвате.

А ето коя е по-добрата стратегия, която, ПАРАДОКСАЛНО, всъщност работи във ваша полза в разговорите и отношенията:

1. По-добре е да говорите малко повече от събеседника

Много хора – повечето хора даже – вярват, че ще бъдат харесвани повече, ако говорят по-малко от половината време, прекарано в общуване.

Но според проучване на PubMed – хората, които говорят ПОВЕЧЕ от половината време се оказват възприемани като по-интересни и по-симпатични. Може би защото когато говориш повече, разкриваш повече за себе си, което увеличава усещането за сходство със събеседника.

Но е важно да се отбележи, че този ефект действа, само ако доминирате до 70% от общото време за общуване, като след това симпатията към вас рязко ще намалее и ще ви вземат за „бърборан“, който тотално обсебва разговора.

Вижте още:

Шест думи, които ме провалиха на интервюто за работата-мечта

2. Заявете какво предпочитате, дори да ви е „все едно“

Разбира се, че както на работа, така и в свободното си време координираме желанията си с тези на другите хора – къде да отидем, какво да гледаме, с кого да се видим. За да не усложняват нещата, много хора казват: „Ти избери, на мен ми е все едно, каквото и да решиш“. Така си въобразяват, че ще се харесат повече и ще се покажат като адаптивни и много лесни за комуникация.

Истината обаче, поне според проучване на The Journal of Marketing Research, e че когато не изразяваме предпочитание, затрудняваме другия и оставяме тежестта на решението да падне изцяло върху него. В резултат той ни харесва по-малко.

В ситуация, в която искате да направите добро впечатление, е добре да изразявате претенциите си и нуждите. Казвайте ги, дори наистина „да ви е все едно“. Така ще улесните решението на събеседника, както и ще засилите неговото позитивно отношение към вас.

За да го улесните, може да кажете също така: „Ти избери ресторант, който ти харесва, стига да не е италиански или гръцки“. Да сложите граници също би било облекчаващо: „Който искаш ресторант, стига да е наблизо“. Или пък кажете: „Избери ти днес, а аз ще избера следващия път“. Това са все трикове да смъкнете тежестта от плещите на събеседника, който ще се радва, че е взел решение, което удовлетворява и вас в крайна сметка.

Вижте още:

Изборът, това малко убийство

3. Не се ограничавайте в комплиментите

Вярно е, че масово хората се колебаят, когато трябва да похвалят някого или да направят комплимент. Те очакват, че техният комплимент може да накара другия да се чувства неудобно или че комплиментът няма да бъде на място, или че може да се възприеме като манипулация. В същото време подценяват силата на комплимента и способността му да повдигне духа на другия и да го зарадва.

Но хората наистина обичат да получават комплименти и не са много придирчиви към съдържанието, стига то да ги ласкае. Внимателният комплимент може да подобри деня на някого, а наистина основателния комплимент може дори да промени посоката на живота му, давайки му насоки включително за нов кариерен път или за свеж поглед към силните му страни и способности.

Всъщност когато хората се опитват да се харесат, те се тревожат, че ще изглеждат фалшиво и се стремят да възпират естествените си пориви. Но ако възприемете горните стратегии – говорите повече, т.е. колкото е необходимо, без да прекалявате, изказвате своето мнение и избор, и се държите учтиво, като казвате комплименти, които наистина мислите – вие не сте неискрени, нито манипулативни. Просто осъзнато избирате да сте отворени към околните и да се свързвате по-ефективно с тях.

Бъдете откровени за онова, което харесвате, не харесвате, за изборите си и предпочитанията си, за себе си и вкусовете си. Така хората наистина ще ви харесват повече и ще започнат да ви разчитат. А когато им отправяте комплименти, те ще се ориентират какво да очакват от вас. Както и ще знаят, че имате позитивно отношение към тях самите.

Вижте още:

Разрушителната сила на ниското самочувствие


Повече информация Виж всички