Внимание, нарцисист в сърцето ми!

| от Кристиана Стефанова* |


Връзката с нарцисист е като посещение в лунапарк. В един момент е като влакче на ужасите, на което крещиш и се молиш да спре, за да се спасиш, а в следващия – романтична обиколка на виенско колело, което те кара да се чувстваш най-обичания човек на света.

Типична е полярността на чувствата и емоциите – винаги силни и динамични, но в двете крайности – от огромна любов и обожествяване до дълбока омраза и унижение. Нито едно от двете не е постоянно. Тази “любов” е болна, нездрава, ужищожаваща. Човекът не е способен да обича „нормално“, така че не очаквайте баланс и постояноство, колкото и да говорите, да молите и да се надявате, колкото и той да обещава: „Повече така няма да правя“.

Във връзката с нарцисист винаги има огромно количество драма.

Емоционалната динамика в латиноамериканските сериали е скучна и монотонна в сравнение с това, което се случва в дома на нарциса. От гръмки обещания за вечна любов и вярност, през обожествяване на личността ви и глазиране с милиони комплименти, романтични изненади, цветя и рози, през грозни обиди, унижение, незачитане на нуждите ви, персоналните ви граници и думи „не“, до насилие, заплахи, издеватства, манипулации и дори закани за убийство.

Личността на нарцистичния човек е толкова „обаятелна“, че може да ви накара да се съмнявате в трезвата си преценка и рационален ум. Брилятното им владеене на манипулацията може да ви доведе до усещане, че губите разсъдъка си.

Опитът ви да си тръгнете е все по-болезнен и драматичен всеки следващ път, а след него избуява такава агресия, която води до чувство на огромен страх и блокира всеки полезен ход.

Ако останете с него, един нарцисист е способен да ви обещае целия свят и да ви го даде…за ден или два.

След тях следва нова лавинообразна порция гняв, обиди, нараняване, емоционални или физически издеватства. От божествената ви същност, до която бяхте издигнати вчера, се превръщате в най-низкото, долно, гнусно същество, което не умее нищо, не става за нищо и е едно голямо нищо.
Ако отново понечите да си тръгнете ще бъдете засипани от нова порция заплахи, обиди и грозни сценарии за вас, близките, колегите, децата ви. Нарцисът ще използва всички „оръжия“ да ви уязви.

Не се учудвайте ако ви записва, подслушва или снима – непоколебимо ще използва всичко това срещу вас ако понечите да го оставите. В повечето случаи няма да го направи, блокиран от своя ужасяващ страх да не остане без вас, но е съвсем възможно да ви счупи колата, да изхвърли и изгори дрехите ви, или да разбие на парчета скъпата ваза/телефон/подарък, който ви е подарил, защото те са НЕГОВА СОБСТВЕНОСТ, също както и вие.

Подобна връзка изглежда обречена и всеки човек би си казал: „Невъзможно е да просъществува“.

Истината е, че такива взаимоотношения могат да продължат години, подхранвани от страха на жертвата на нарцистичния човек. Колкото повече се страхувате да предприемете действие и да се противопоставите, толкова повече затвърждавате правото да бъдете унижавани и, парадоксално, вярвате все повече в думите: „Без мен ти си нищо!“, „Няма да се справиш!“, „Кой ще те вземе теб въобще“, „Ще съжаляваш и ще ме молиш, но ще е вече късно“ и т.н. Сякаш по някакъв извратен начин страха ви подсилва силата на нарцистичния човек.

Парадоксално, желанието ви да се освободите от него се претопява от опустошителна любов и неудържимо сексуално привличане. Сякаш сте зависим в абстиненция, който има нужда от още малко наркотик, макар и да знае до какво води той.

Изпепеляваща ревност, последвана от лавина обиди, закани и…обяснения в любов. Огнена страст и клетви във вярност.

Връзката с нарцисист се подхранва от неувереността, ниската самооценка, липсата на вяра в себе си или иначе казано от неразрешените вътрешни конфликти на отсрешната страна.

Изход има, а ключът от вратата е умението да кажеш „Стоп! Дотук! Не!“.

Изисква сила, смелост и увереност, че никой не може да преминава личните ти граници по такъв безцеремонен начин. Понякога трябва да удариш дъното, да заринеш под него, за да се оттласнеш и да отвориш очи. Да си кажеш, че обичаш повече себе си от насилника и няма как да толерираш това. Да събереш отломките от душата си, да започнеш да лепиш парче по парче разбитата си самооценка и да се спасиш. Или…можеш да останеш и да се въртиш в ужасяващия лунапарк цял живот докато не загубиш и последната частичка от себе си. Изборът е твой!

**Кристиана Стефанова е магистър психолог и сертифициран хипнотерпевт към БАХХ, създател на „Фабрика за щастие“ – пространство за психология и личностно развитие. Последвайте Кристиана и на нейната Facebook страница @happinessfactorybg.

Вижте още:

Как да съсипем дъщеря си в пет стъпки


Повече информация Виж всички