Как да се преборим със симптомите на менопаузата

| от MamaMia |


Менопаузата е важен крайъгълен камък в женското здраве и живот. Всяка жена в напреднала възраст може да помогне сама на себе си чрез лека промяна в хранителния си режим и физическата активност. По този начин може да намали влиянието на менопаузата върху тялото и психиката си.

Жените обикновено започват да изпитват симптоми на менопаузата между 40- и 58-годишна възраст, като по този начин прекарват около една трета от живота си след менопауза.

Диетата е първата лесна стъпка, която може да има положителен ефект върху менопаузните симптоми. В менюто трябва да присъстват зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, млякото, месото и да се ограничи приемът на храни, богати на калории като мазнините, захарта и солта – не повече от 2,3 грама, което е равно на една супена лъжица.

Зеленчуците трябва да са със зелени листа – спанак, рукола, зеле, коприва, а плодовете да са с оранжев цвят -мандарини, портокали.

Важно е да се яде риба – 2 порции на седмица, риба тон, пъстърва, сьомга. Месото не трябва да бъде мазно.

Седмичното меню на жена, която би искала да предотврати неприятните симптоми на менопаузата, би трябвало да изглежда подобно на това: 7 порции плодове и зеленчуци – всеки ден по една порция, 6 порции пълнозърнеста храна, 3 порции млечни продукти и 2 порции месо.

Застоялият живот също е враг на менопаузата. Движението и упражненията карат мускулите и костите да не атрофират, а да останат в добра кондиция. Препоръчват се минимум 150 минути седмично аеробна тренировка. Това означава по около 20-30 минути всеки ден да бъдат прекарани в бягане, танци, йога или плуване.

Спазването на тези съвети могат да забавят менопаузните симптоми и да предотвратят усложненията им от страна на сърдечносъдовата и опорната система.


Повече информация Виж всички