Как да не изгаряме на плажа

| от MamaMia |


Любимото лято – време да се наслаждаваме на топлото слънце и красивите плажове. Въпреки че слънцето носи положителни емоции и ни осигурява витамин D, трябва да сме предпазливи, за да не изгаряме на плажа. Изгарянето на кожата може да доведе до болезнени опъвания, увреждане на кожата и до повишен риск от развитие на рак на кожата. В този текст ще разгледаме няколко важни съвета и насоки, които ще ви помогнат да предпазите кожата си от изгаряне и да се насладите на слънцето по безопасен начин. Следвайки тези прости, но ефективни мерки как да не изгаряме на плажа, можете да се радвате на морски приключения, без да поставяте здравето си в риск.

Използвайте слънцезащитен крем

Нанасяйте слънцезащитен крем с достатъчен фактор за защита (SPF) преди излагането си на слънце. Изберете крем, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи и го нанасяйте равномерно върху кожата си. Прилагайте го повторно на всеки два часа или след като сте мокрили кожата си. Независимо дали в море, басейн или другаде.

Подбирайте подходящи моменти за излагане на слънце

Избягвайте да се излагате на пряка слънчева светлина по време на най-интензивния и слънчев час, който е обикновено между 10:00 и 16:00 часа. Това е периодът, в който слънцето е най-силно и риска от изгаряне е най-голям.

Носете подходящи облекла

Избягвайте да носите прекалено открита и лека дреха, която позволява проникването на слънчеви лъчи. Опитайте се да носите дълги ръкави и дълги панталони, предпочитайте светли цветове и леки, дишащи материи.

Вижте още: Джънк храна и смартфон – това ли е плажът на децата днес?

Използвайте шапка и слънчеви очила

Защитете главата си и лицето си, носейки широка шапка, която ще предпази и вратната област. Изберете слънчеви очила с UV защита, които ще предпазят очите и нежната кожа около тях.

Търсете сянка

Когато се намирате на плажа, опитайте се да се наслаждавате на слънцето под сянката на чадъра, особено внай-интензивните часове. Това ще ви помогне да намалите риска от изгаряне, но няма да е достатъчно, ако не спазите другите стъпки.

Вижте още: „Всички тела са тела за плаж“

Пийте достатъчно течности

Останете хидратирани, като пиете достатъчно вода или други безалкохолни напитки. Това е важно не само за общото ви здраве, но и за кожата ви.

Бъдете внимателни със слънчевите лампи и солариумите

Знаем, че много хора искат да отидат на плажа вече почернели. Излагането на кожата на изкуствена ултравиолетова светлина обаче може също да доведе до изгаряне и увреждане. Ако използвате слънчеви лампи или солариуми, бъдете внимателни и спазвайте препоръките за безопасност. А най-добре изобщо не ги използвайте.

Надявам се, че тези съвети ще ви помогнат да се предпазите от изгаряне на плажа и да се насладите на слънцето по безопасен начин!

Вижте още: 

Помощ, родители! Как да се подготвя за летните дни навън с детето?


Повече информация Виж всички