Дебелеем, но не от липса на воля

| от MamaMia |


Затлъстяването не е избор и това да караме хората да се засрамват от килограмите си води единствено до това те да се чувстват по-зле, сочи изследване, цитирано от BBC.

Проучването призовава да променим езика, с който говорим по темата, така че да преодолеем стигмата. Например, казвайки „човек със затлъстяване“ вместо „затлъстял човек“.

Учените посочват, че здравните експерти трябва да бъдат обучени да говорят за свалянето на килограми по начин, който изразява подкрепа.

В Англия има ръст на нивата на затлъстяване сред населението с 18 процента в периода между 2005 и 2017 година. Сходни са данните за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Това означава, че около една четвърт от възрастните в Обединеното кралство страдат от затлъстяване, а около 2/3 са с наднормено тегло или затлъстели.

Тази промяна психолозите във Великобритания обясняват не с внезапна липса на волята у индивида.

Проучването показва, че хората, които най-вероятно биха имали нездраво тегло, са тези, които имат генетически заложен по-висок риск да развият затлъстяване, или тези, чийто личен и професионален живот е свързан със социална среда, която предразполага към преяждане и липса на двигателна активност.

Например хората в по-малко развитите райони преживяват по-високи нива на стрес, а често кварталите им не предлагат добри възможности за физическа активност или здравословно хранене.

Психологически преживявания също играят голяма роля, твърди изследването, като половината възрастни, които посещават специалисти по наднормено тегло, са имали проблеми в детството си.

Стресът от засрамването заради наднорменото тегло, предизвикан не само от национални кампании, но и лекари и политици, често води до обратния ефект – още по-ексцесивно хранене и повече качени килограми.

Създателите на изследването посочват, че ако лекуването на наднорменото тегло беше лесно, нямаше да се налага писането на такива доклади. „Дори и да имаш най-силната воля, ако нямаш достъп до правилната храна и правилната среда, ако нямаш добър старт в живота… ще ти е трудно“.