Бременност, бира и още нещо: Седем причини да станем магнит за комари

| от MamaMia |


Настъпи най-лежерният и приятен период от годината – дългите дни, излетите през уикенда, хамаците, палатките, биричките на пейка вечер, плановете за летни ваканции, планина, море… Наред с неизброимите плюсове на този щастлив времеви отрязък между пролетта и лятото, на дневен ред се завръщат малкото му миннуси, сред които са… комарите.

Ако изглежда, че комарите ви обичат повече от другите хора, може би не си въобразявате. Проучванията показват, че около 20% от хората са особено неустоими към тези насекоми. Бабешката теория по темата е, че това е защото имате „сладка кръв“, което не е вярно. Въпреки това, вашата кръвна група може да играе роля, както и различни други фактори, като дрехите ви, дишането ви и дори бактериите, живеещи върху кожата ви.

Ако сте магнит за комарите, прочетете нататък, за да научите повече за това какво може да примамва насекомите към вас. Освен да задоволи любопитството си, разбирането на тези фактори може да ви помогне да определите начините, по които можете да се опитате да избегнете дразнещите им ухапвания и да намалите риска от заболявания, които те могат да причинят.

Облекло

Комарите използват своето зрение, за да се насочат към жертвите си. Изследванията показват, че носенето на тъмни цветове (зелено, черно и червено) ви прави по-лесни за забелязване. Вместо това изберете по-меки цветове като пастели, бежово или дори бяло.

Кръвна група

Възрастните комари се прехранват с нектар, но женските разчитат на протеина в човешката кръв за производството на яйца. Интересното е, че комарите намират някои кръвни групи за по-желани от други.

Изследванията установяват, че различните видове комари имат предпочитания към различни кръвни групи. Например, комарът Aedes albopictus благоприятства кръвта от тип О, докато Anopheles gambiae предпочита тип AB. Освен това около 80% от хората произвеждат секрет, който сигнализира каква кръвна група са. Комарите са привлечени от тези хора повече от другите, независимо от кръвната група.

Дишане

Комарите могат да усетят издишване на въглероден диоксид от значително разстояние. Освен това те могат да видят хората от разстояние от 5 до 15 метра. Тези два сигнала им помагат да ви проследят. Освен това, колкото повече издишвате, толкова по-привлекателен ставате. По-възрастните хора издишват повече, така че е по-вероятно да привличат комари. Тъй като издишвате въглероден диоксид през носа и устата си, комарите са особено привлечени от главата ви.

Топлина и пот

Комарите имат развито обоняние и за други аромати. Например, те могат да подушват млечна киселина, амоняк и други съединения, отделяни в потта. Усилените тренировки увеличават натрупването на млечна киселина и топлина в тялото ви. Наред с това, генетичните фактори също влияят на вашия „профил на миризмата“, което може да повлияе на това колко сте привлекателни за комарите и да улеснят локализирането ви като „жертва“.

Животът в кожата ви

Кожата ви естествено гъмжи от микроскопичен живот. Наличните бактерии, смесени с пот, създават отчетлив аромат. Някои изследвания показват, че видовете и количеството бактерии върху кожата на човек могат да играят роля в привличането на комари. В едно проучване изследователите разделят участниците на такива, които са много привлекателни за комарите, и такива, които не са. Установяват, че първата група има по-обемна микробна флора, но по-малко разнообразна в сравнение с групата от хора, които не са толкова привлекателни за комарите. Факторът бактерии може също да обясни защо повечето комари са привлечени от глезените и краката, особено типично място за бактерии.

Бременност

Оказва се, че бременността привлича някои видове комари. Проучване в Африка през 2000 г. установява, че два пъти повече комари гравитират около бременни жени в сравнение с всички останали хора. Изследователите смятат, че това може да се случи поради няколко причини, включително факта, че в края на бременността хората издишват с 21% по-голям обем на въздуха от останалите, а коремът им е с около един градус по-топъл.

Вижте още: Готините морски неща, от които се лишаваме, когато сме бременни

Бира

Кой да предположи, че комарите имат апетит за бира? В едно проучване изследователите установяват, че значително повече комари летят към участниците в проучването, които са изпили един литър бира, отколкото участниците, които са изпили един литър вода. Причината за това обаче остава неясна. Нито издишването на въглероден диоксид, нито температурата на кожата показат наличие на връзка между консумацията на алкохол и кацането на комари. Въпреки това, резултатите показват, че трябва да вземете предпазни мерки срещу комари, когато пиете алкохол.

Вижте още: 

Колко е вероятно да хванем кърлеж в София и какво да правим, ако се случи


Повече информация Виж всички