Борбата срещу акнето не е изгубена

| от MamaMia |


Обикновено не обръщаме внимание на тийнейджърите, които се разхождат с обезобразени от акне лица, поне докато не се озовем с един такъв у дома. И за жалост, в обществото все още се реят погрешните практики този сериозен дерматологичен проблем при младежите да бъде неглижиран и омаловажан от родителите с изрази като: „Абе хайде, две пъпки, ще ти минат. По-важно е сега на изпита да се представиш добре“.

Уви, понякога не става дума за две пъпки, а за двеста. Понякога и за две хиляди. И тъй като акнето е кожно заболяване, което оказва пряко влияние на естетиката на външния вид, то излиза от рамките на дерматологията и се превръща в психо-социален проблем при голям процент от юношите.

Психологическата гледна точка

Според теорията за развитието на Ерик Ериксън юношеството е кулминационна стъпка в развитието, по време на която хората се опитват да синтезират своя опит и да формират стабилно чувство за собствена идентичност. Доскорошните деца започват да разглеждат себе си като продукти на миналия си опит и силно се повлияват от разрешаването на по-ранни кризи. Положителното разрешаване на предишните кризи улеснява формирането на идентичността, докато провали в разрешаването им могат да доведат до дифузия на идентичността.

С други думи: след 11 години, децата започват да търсят себе си в света на възрастните. И докато до момента родителите са били основните фигури в техния живот, по време на юношеството тази роля се заема от връстниците. Поради тази причина, приемането на младия човек от неговите приятели и съученици е изключително важно за психологическото му равновесие. А то, за добро или за лошо, в голяма степен зависи от външния вид.

Поради тази причина юношите с наднормено тегло, тези, които имат висок диоптър и се налага да носят очила, както и тези с акне, попадат в една рискова група от тийнейджъри, които могат да не успеят да се впишат ефективно в средата си.

Родителите често са склонни да се оплакват от своите деца-тийнейджъри, които от малки, привързани към тях ангелчета, внезапно се превръщат в бунтуващи се млади хора, които искат да се откъснат от родителското тяло и бързо да се впишат в света на големите. Но всъщност, това поведение е нормалното поведение за всеки юноша.

Отсрещният полюс: изолацията, усамотяването у дома, скриването зад стените на виртуалния начин на живот – това са признаците, които следва да бъдат тревожни индикатори за всеки родител. Поради тази причина, грижата за кожата на подрастващите е много повече от грижа за самата кожа. Тя представлява едно подаване на ръка към притеснените тийнейджъри и превеждането им през период от време, който за тях може да е изпитание.

Патология на акнето

Акнето се появява вследствие на четири фактора:

1. Свръхпроизводство на себум
2. Окисляване на сквалена
3. Удебеляване на кожата
4. Размножаване на P.Acnes и възпаление

На пресконференция, организирана от компанията за медицинска козметика BIODERMA, д-р Петьо Брезоев, дерматолог, уточни, че при акне е налице възпалителна реакция, без да има бактериална инфекция – т.нар. асептично възпаление.

Ролята на родителите

Акнето е медицински проблем. А какво се прави, когато имаме налице медицински проблем? Ходи се на лекар.

Затова призивът на дерматолозите и козметичните компании, които са ангажирана с този проблем, е посещението при дерматолог при наличие на симптоми на акне (например комедони и омазнена кожа) да не се отлага.

Медицинската козметика помага

Френската марка BIODERMA, която вече е широко популярна у нас, даде началото на една силно смислена образователна кампания, посветена на правилните грижи за акнеичната кожа. Kампанията си поставя за цел да насърчи и популяризира културата на посещение при дерматолог, като значима стъпка в борбата срещу проблема.

Проектът #ЗаедноСме в борбата срещу акнето, иницииран от BIODERMA, включва няколко етапа:

Oбразователна кампания в пилотни училища, където студенти-медици, по достъпен и интересен за младите начин, им предлагат задълбочена информация за акнето
Популяризиране на културата на посещение при дерматолог, като важна стъпка в борбата срещу акнето.

Показателни са цифрите: едва 15% от тийнейджърите с акне се обръщат към дерматолог като 90% от тях са заведени от родител. 75% чакат 1 година преди да се решат да се консултират с лекар.

Затова на 12 октомври ще се проведе национална кампания за безплатни прегледи на пациенти с акне, в която ще участват над 250 дерматолози от цялата страна. Може да запишете час за безплатен преглед при дерматолог тук.

Kампанията се осъществява с подкрепата на Българското Дерматологично Дружество, Българското сдружение на частно практикуващите дерматолози, Асоциация Родители и Асоциация на студентите медици в България.

Хранене и акне

Въпросът дали диетата рефлектира върху появата и съответно подобряването или влошаването на акнето, се дискутира отдавна. Вече е ясно, че храните с висок гликемичен индекс влошават проблема. Същото се отнася и до млякото и млечните продукти, които стимулират производството на себум, както и до какаото. За съжаление, това означава, че младежите, които страдат от акне, трябва да се ограничават от приема на шоколад, млечни продукти и всякакъв вид „джънк“.

Важността на превенцията

В днешно време за превенция на заболяванията се говори много, но идеята за полагане на усилия в някаква посока, за да се предпазим от последващи болести, все още е чужда на твърде много хора .

Всички знаят какви са последиците от неадекватно лекуване акне: белези. По дефиниция белегът представлява фиброзна тъкан, заместваща нормалната тъкан на мястото на нараняването. Белезите от акне представляват сериозен естетически проблем, който дава отражение върху самочувствието и оттам целия психологически еквилибриум.

Съществуват няколко вида терапия на белези:

пилинг (среден и дълбок) – нехирургична манипулация, чрез която се цели унищожаване на повърхностните слоеве на кожата с помощта на различни по сила на действие органични киселини. Това лечение вече е остаряло;
Дермабразио – кървава процедура, представляваща контролирано хирургично шлайфане на увредената кожа на лицето и извършващо се под пълна анестезия
Субсцизия – процедура, по време на която по лицето на кожата се правят дупки
Аблативен лазер – често ефективна, но скъпо струваща процедура, при която отново има дискомфорт и болка

Всички терапии могат да бъдат избегнати, ако не се допусне появата на белези и срещу акнето се предприемат своевременни и адекватни мерки.


Повече информация Виж всички