Вероятно сте забелязали, че дори в напреднала възраст японските жени изглеждат младолики, а телата им рядко развалят формите си. Затлъстяването в Япония също не е толкова често срещан проблем, колкото в Европа и САЩ, пише сайтът Pinkvilla.com.
Да вземем пример с известната инфлуенсърка Масако Мизутани, която е на повече от 50 години, но изглежда невероятно млада. Тя дори е наричана „жената с вечната младост“, защото лесно може да мине за двадесет и няколко годишна. Можете да се уверите в това в нейния Instagram.
В интервю за FridayMagazine.ae Чиеко Кабаяши, уелнес мениджър в луксозния хотел Amanemu на полуостров Шима, обяснява, че за японките е много важно да изглеждат свежо, чисто и поддържано. Традиционно за тях отличният външен вид се свързва сомотенаши (гостоприемство) – тоест респект към присъствието на другите.
Но как японките поддържат младостта си и добрия си външен вид? Ето 8 техни навика, които те традиционно спазват в ежедневието си.Рутината на здравословния начин на живот предпазва лицето от бръчки, умора, сенки под очите и други признаци на стареене.
1. Миене на лицето с оризова вода
Ако искате кожата на лицето да е блестяща и свежа, използвайте оризова вода. Тя съдържа витамини, минерали и антиоксиданти. Много японки използват оризовата вода и за миене на косите.
Как се приготвя оризовата вода? Сложете половин чаша ориз в купа и го изплакнете няколко пъти. След това добавете още 2 чаши вода и накиснете за 15 минути. Прецедете ориза, а оризовата вода сложете в буркан. Дръжте я един или два дни на стайна температура. След това сложете течността в хладилника. Когато я използвате, я разреждайте.
2. Балансирано и здравословно хранене на малки порции
Японската кухня предлага многоварианти за здравословно, балансирано ядене, което се поднася на малки порции. Консумират се голямо количество свежи, пресни, необработени храни. Избягват се твърде сладките вкусове и не се набляга на преработените, рафинирани храни. Рибата, зеленчуците, пълнозърнестите храни, плодовете, морската храна, ферментиралите храни и различните видове гъби са основна част от традиционната кухня. Що се отнася до силата на ферментиралата храна, то азиатската кухня изобилства с тях: кефир, комбуча, кисело зеле, мисо, темпе, кимчи – всичко това са здравословни продукти.
В Япония червеното месо не заема голяма част от традиционната кухня, за сметка на рибите, богати на омега-3мастни киселини: риба тон, сьомга, скумрия, скариди, поднасяни на малки порции. Преяждането не е на почит, а и то има подчертано лошо влияние върху здравето.
3. Маски за лице от водорасли
За блестяща и хидратирана кожа японските жени използват маски от водорасли. В домашни условия подобна маска може да се направи като ¼ чаша водорасли на прах (келп, хлорела, червени водорасли, спирулина) се смесят с топла вода и зехтин в негъста паста. Маската се поставя на лицето и врата за 15 минути, след това се измива с вода. Поставянето на мокри ивици от водорасли върху лицето също има добър ефект.
4. Високо ниво на колаген в кожата
Колагенът е изключително важен за доброто състояние на кожата. Колкото по-малко колаген произвежда тялото – толкова по-възрастни изглеждаме. В Япония добавките с колаген са изключително разпространени. Те се съдържат и в естествени продукти като желатин, риба, пиле, белтъците на яйцата, зелените храни и цитрусите.
5. Онсен – горещи минерални извори
Онсен се наричатяпонските горещи минерални извори, използвани традиционно вместо спа. Японците умеят да се наслаждават на баните си и обогатяват онсен с масла, есенции и чай. Терапевтичните свойства на минералните води помагат за подобряването на състоянието на кожата и действат подмладяващо.
6. Силата на зеления чай
Зеленият чай е любим в ежедневието на японците. Той е изключително полезен за здравето и допринася за младежкия вид. Освен за пиене, японките го използват и в домашно направените си маски за лице, защото той изправя бръчките, стяга порите и детоксикира лицето.
7. Предпазване от слънчевите лъчи
Японците не са фенове на тена и предпочитат да се предпазват от слънцето. Затова и жените често носят шапки, чадърчета и цял куп слънцезащитни продукти, с които избягват слънчевите изгаряния и изсушаването на кожата, което води до бръчки. Действително агресивните ултравиолетови лъчи действат съсипващо на кожите, особено на по-светлите такива, и добавят известен брой годинки върху лицето.
8. Здравословно готвене и бавно хранене
Японците консумират много сурова храна, а когато готвят, предпочитат методи, които максимално запазват хранителната стойност на продуктите. Най-разпространените техники за приготвяне на ястията са задушаване, запарване, гриловане и запичане. Много рядко се използват животински или растителни мазнини. А храненето с клечки пречи на преяждането и забавя скоростта, с която се храним, което е полезно. Бавното ядене дава достатъчно време на храносмилателната система да разгради поетото количество и ни спира да се натъпчем, защото мозъкът успява да даде сигнал, че вече сме заситени.