7 стъпки към по-подреден гардероб

| от MamaMia, по Adme.ru |


Поддържането на ред в гардероба не е нещо, за което се иска академична специалност, и все пак повечето от нас трудно се справят с хаоса. Фактът, че програми като методът Кондо имат такъв успех, ясно показва, че повечето хора имат проблем с подреждането. Ако не сте научени от малки на педантичен ред, вероятно винаги ще имате проблем с намирането на дадена дреха в гардероба. Все пак ето няколко съвета, които може би ще улеснят в нелеката задача да подъдржаме известен ред. Не е трудно да се предположи, че започваме с разчистване:

1. Отървете се от всичко ненужно

„Тази пола не съм я носила от пет години, но някой ден може…“ подобни увъртания не се приемат. Ако се колебаете за дадена дреха, задайте си въпроса: „Ако сега бях в магазина, бих ли я купила?“ Помага и един от съветите на споменатата вече Мари Кондо: „Носи ли ми радост тази дреха?“ Така че извадете всичко, огледайте, питайте и накрая раздавайте, рециклирайте, хвърляйте.
Да, има и неща, от които можете да си ушиете нещо: торба за пазар или калъфка за възглавница – дръжте ги на друго място обаче, не в гардероба.

2. Сезонно съхранение

Есента си отива, идва зимата. Приберете дрехите, които известно време няма да обличате. Сложете ги в декоративни кутии, в скрина под леглото, в горната част на гардероба – просто ги махнете от оперативното поле, което използвате всеки ден.

3. Грамотно сортиране

Не е лесно да изберете схема, но ако установите определен ред, после ще ви е по-лесно. Доброто сортиране помага по-лесно да се ориентирате кое къде седи. Има няколко вида разпределение на дрехите – по цвят, по материя или отгоре-надолу – на горните рафтове т-шъртите, блузите, ризите и пуловерите, долу на лоста – поли и панталони.

4. Малки помощници

Всякакви закачалки, щипки, кутии и органайзери, които ви помагат да сложите ред, са добре дошли. Вече се предлагат практични прозрачни кутии и плетени кошове, на които можете да сложите красиви етикети – хем ще намирате всичко, което ви трябва, хем ще ви е приятно да отваряте гардероба.
Но ако установите, че те не отговарят на функциите си и само излишно дозадръстват гардероба, махнете ги и търсете други варианти.

5. Съхранение на обувки и чанти

За ботушите и обувките е по-добре да седят на ниските рафтове. За да не се мачкат, чантите и обувките и да не губят формата си, натъпквайте вътре хартия, когато ги прибирате.

6. Още по-малки помощници

Шалчета, кърпички, чорапи, бикини – това са нещата, които най-трудно се подреждат и създават голям безпорядък. По-лесно е да си набавите картонени разделители – използвайте различни опаковки, които остават в големите магазини и ако помолите, ще ви ги дадат безплатно.

7. Проветрявайте

Преди да приберете на пролет вълнените пуловери, хубаво ги проветрете. Трикотажните дрехи задължително трябва да се изперат преди да се приберат в полиетиленови торби. Периодично проветрявайте шкафовете и тяхното съдържание, за да не се образува дъх на застояло.


Повече информация Виж всички