5-те правила на д-р Липман за по-добър сън

| от Антоанета Илиева* |


Сънят е един от най-добрите начини за възстановяване на цялото ни тяло, за освежаване и подобряване вида на лицето ни, така че обърнете внимание дали отделяте достатъчно време за него. По време на сън организмът ни продължава да работи, за да ни осигури здраве и самочувствие.

Знаете ли например, че сънят между 22:00 и 00:00 ч. се нарича „разкрасителен“, защото е най-дълбок и осигурява покой на лицевите мускули?

Кожата е пряко отражение на това, което се случва в организма. Ако системно недоспиваме, това неминуемо се забелязва по подпухналостта, торбичките и тъмните кръгове. Затова днес ви споделям 5-те правила на д-р Франк Липман, които ще повлияят положително на естествената ви красота и ще увеличат съня ви, стига да ги следвате всекидневно! Д-р Липман е американски диетолог и специалист по храненето, който се грижи за красивия вид на звезди като Гуинет Полтроу. Със сигурност съветите му работят, така че не ги пропускайте, ако се чудите как да запазите свежия си и енергичен вид по-дълго време.

1. Вечер почивайте от мобилните устройства и компютрите

Това ще рече да оставите телефона си, лаптопа или компютъра поне 2 часа преди сън. Изкуствената светлина от тези устройства забавя отделянето на хормоните за сън, а сънят е жизненоважен за организма, за да се освободи от стреса и да си отпочине. Времето преди сън използвайте, за да се погрижите за кожата си, да почетете книга или пък да се подготвите за следващия ден.

2. Практикувайте йога преди лягане

Йогата действа релаксиращо върху целия организъм, намалявайки нивото на стрес в него. Преди сън се фокусирайте върху йога позите, вместо върху анализ на деня или върху задачите, които предстоят. Силно препоръчвам йога за лице, защото тя отпуска мускулатурата на лицето, а това помага за отпускане на целия организъм.

3. Правете 10-минутна медитация преди сън

Медитацията е изключително релаксираща, защото умишлено освобождава мозъка от стреса и насочва фокуса към правилното дишане, което успокоява ума и тялото. Медитацията може да спомогне за повишаване на настроението и притъпяване на болката, така че започнете да я практикувате отрано. Като за начало можете да съзерцавате свещ или предмет и да оставите мислите да преминават през вас, без да задълбавате в тях. Това отново ще помогне за освобождаване на емоциите, които не ви позволяват да се отпуснете и спите спокойно.

4. Последното хранене да бъде 2 часа преди сън

Оставете достатъчно време на организма си да преработи храната. Това ще му помогне да се чувства спокоен, още повече, че някои храни могат пряко да повлияят върху качеството на съня, като сиренето например.

5. Уверете се, че хидратирате добре организма си

Дехидратацията може да повлияе върху носните канали и да предизвика сухота в устните, което води до дискомфорт по време на сън. Докато спим, губим течност чрез изпотяването и дишането, а това се отразява пряко върху състоянието на кожата, която изглежда по-суха. Ето защо е важно да пиете повече вода през целия ден. Аз препоръчвам преди сън да се пие по 1 чаша вода, за да се подпомогне работата на организма през нощта.

Към правилата на д-р Липман за по-качествен сън бих добавила и практикуването на акупресура. При нея оказваме натиск върху специфични точки, наричани още „биологично активни“. Задръжте за 20 секунди в точките във вътрешния ъгъл на окото. Ще усетите лека пулсация. След това масажирайте с кръгово движение по посока на часовниковата стрелка и в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Акупресурата е чудесна за редуциране на стреса и подобряване на съня и се прилага като техника от хилядолетия за различни емоционални и психологически състояния.

Опитайте да следвате тези стъпки и наблюдавайте как се променя сънят ви. Бъдете последователни в изпълнението им, дори когато ви липсва мотивация, защото постоянството е ключът към успешните резултати.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram

Вижте още:

Перфектната продължителност на съня не е колкото си мислите