15 въпроса за акнето към доктор Брезоев

| от MamaMia |


„Оня от Б клас с пъпките“, „К’во става, пица фейс?“ пр. изказвания се отправят към младеж или момиче, които страдат от акне: нещо, за което не са по-виновни, отколкото ако им течеше носа, но то ги оттласква към редиците на маргиналните в училище.

Контактите с връстници стават по-трудни, самочувствието удря дъното, общуването с противоположния пол е сведено до минимум, у дома темата се превръща в табу, ходенето на дерматолог се отлага и проблемът се затлачва.

За да не се стига дотам, е добре да бъдем информирани. Представяме ви едно блиц интервю с дерматолога д-р Петьо Брезоев, който отговаря на въпросите ни за акнето. Вижте и видеото с него!

Колко пъпки правят едно акне?

Една пъпка и един комедон.

Лекува ли се акнето с великденче?

Това дори не го знам какво е.

А със сода?

Не, не става нито с великденче, нито със сода.

А с чесън?

С чесън се гонят вампири, гонят се духове, прави се таратор…

Добре ли е да мажем пъпките със спирт?

Масово го правят младите хора, защото не са наясно какво трябва да направят. Някои смятат, че това им помага по някакъв начин, някои смятат, че това им прегаря акнето, но в общи линии не е много добра идея.

Връзката между хигиена и акне?

Много хора вярват, че акнето е заболяване на лошата хигиена, но то е заболяване на възрастта, на начина на живот, а не толкова на хигиенните навици. Разбира се, има хигиенни продукти, които биха помогнали, както и такива, които биха навредили. така че по-важно е продуктите, с които вие лекувате и ако са много леки форми на акне – козметичните средства за справяне с него, но хигиенният продукт сам по себе си не е достатъчен.

Може ли лекарствата да предизвикат акне?

Има някои медикаменти, които могат да провокират обрив, наподобяващ акне, например витамини от групата Б.

Акне по наследство?

Определено генетиката има отношение, т.е. тежестта на акнето до голяма степен е генетично обусловена.

Трябва ли да стискаме пъпките?

В домашни условия – не. Или поне не без специален инструмент за това и не без да са ви обучили какво точно да правите. Защото много пъти белезите от акне, червените петна, тъмните петна, изобщо влошаването става заради стискането.

Белите и черните точки акне ли са?

Имаме отворени и затворени комедони. Затворените комедони са белите точки, отворените – черните. Белите точки могат да значат акне, като има едни състояния, при които има само бели точки, които са милиуми, но при тях няма черните. И нашата работа е да разграничим едното от другото.

Фон дьо тенът помага ли?

Само маскира, не може да ви излекува. Аз не го харесвам много, защото е форма на патерица – замазваш проблема, а не го лекуваш.

Алкохол и акне?

Да, алкохолът влошава акнето. Имаме пациенти, които докладват, че консумацията особено на концентрирани напитки, влошава акнето им.

Лоша храна и акне?

Джънк фууда влошава акнето доколкото е богат на въглехидрати. Храните с висок гликемичен индекс, тези, които човек похапва обикновено, когато е прегладнял, влияят на акнето.

Пият ли се антибиотици при акне?

Да, могат да се пият антибиотици за акне, могат да се използват и в локална форма, аз не ги използвам много често, защото рецидивът след системен антибиотик понякога идва доста бързо, по-бързо, отколкото ни се иска, въпреки че обикновено използваме антибиотиците в много ниска доза.

Има ли спасение?

Има преминаване. Понякога акнето може да трае 10-12 години. В този период ние го поддържаме в добра форма. Знаем кога се е появило, не знаем кога ще свърши И понеже не знаем кога ще свърши, не може да оставим нещата просто така от само себе си да се случват. Ами ако трае 10 години? Ако е започнало на 14 години и още имате акне, когато сте на 24? Вие ще завършите училище, ще имате абитуриентски бал, ще кандидаствате, ще започне да изучавате висшето си образование и ще продължавате да имате пъпки. Може вече да сте семейна, да имате първите си деца и да продължавате да имате акне. Така че е напълно излишно човек да го чака.

Най-важната препоръка…

Да се ходи на дерматолог. Акнето е кожна болест, тя се лекува от кожни лекари. Ние знаем как се случват нещата и няма защо да чакате. Когато имате пъпки, значи има проблем. Проблемът се решава от нас и толкова.

От 9 до 13 октомври 270 дерматолози ще преглеждат безплатно пациенти с акне, като част от инициативата на Bioderma в борбата с кожното заболяване, #ЗаедноСме.


Повече информация Виж всички