Зодия „Не ме интересува“ или как хороскопът носи стрес

| от Лилия Огнянова |


Хайде признайте си, че в началото на седмицата си поглеждате хороскопа, за да видите какво ви вещаят звездите за идните дни. Или че като се залеете със сутрешното кафе, докато закъснявате за работа поради случила се катастрофа по трасето, е виновен не друг, а ретроградният Меркурий!

Депресията е задължително оправдана със Сатурнова дупка, а нещата с партньора не се получават не защото не полагате усилия, а защото той е Скорпион, а вие Стрелец и то „просто няма как да се получи“.

Ако трябва да съм честна, доскоро аз също се вълнувах дълбоко от хороскопа си, както и от асценденти, числото на живота, Таро, хиромантия и т.н. И без да искам да подценявам нито едно от изброените, но с ръка на сърцето мога да кажа, че заживях в пъти по-спокойно, когато спрях да търся обяснение за всичко в пътя на звездите, линиите на ръката или разпиляната по масата сол.

Колкото и да се опитвам да не отдавам значение на такива неща, но като прочета, че „днес съдбата ви изправя пред изпитания“ или „партньорските ви отношения са застрашени от обърнатия ход на Марс в трети дом на Венера“, се напрягам. За капак отнякъде ще се дочуе, че има новолуние в Риби и черна луна в Скорпион, което вещае неуспех за всички инициативи, стартирали в този период, който пък е дълъг към месец, месец и половина…

И как реагираш на тази новина? Отиваш при шефа и колегите, с които вече сте на финала на важен проект и им казваш „Сори, ама звездите го вещаят, че не е на добре да го пускаме сега, затова ще оставим за другото тримесечие“. Или просто оставаш завит през глава в леглото и се молиш планетите да се наредят правилно.

Разбира се, има го и обратното – четеш, че през този точно месец „ще срещнеш човек, който ще изиграе ключова роля в живота ти“ или пък че те очаква „невероятно благоприятен финансов период и ще се издигнеш в работата“, а реално нищо от това не се случва и всеки ден си прилича с предходния по скука и еднообразие.

Целият интерес към хороскопите се дължи на дълбоко залегналото в човешката природа любопитство. Откакто ходи на два крака по земята човекът се опитва да си обясни заобикалящата го среда, както и целия останал свят, да намери отговори защо това се случва точно така и как да се справи с живота днес, за да живее по-добре утре. Затова и постоянно се опитва да надникне в бъдещето и да открие какво го чака там.

Проблемът със знанието е, че то носи тежест. А често и те напряга емоционално. Без значение дали ще знаеш, че ще ти се случи нещо хубаво или лошо, ти ще си в очакване, което води до стрес и вътрешно напрежение. После, ако това така и не се случи, означава, че си похабил толкова енергия за нищо.

Затова четете си хороскопа, но не му отдавайте голямо значение. Или по-добре – четете книги, статии, пътеписи или решавайте судоку, по-добре ще ви се отразят за разтоварване на съзнанието и насърчаване на въображението.

А хороскопът нека си остане само хоби и нещо, на което да се посмеете в свободното си време 🙂


Повече информация Виж всички