Жените, връзките и смартфоните: едно глобално изследване

| от MamaMia |


Известният институт за изследване на секса, пола и репродуктивността „Кинси“ в Индиана, САЩ, и Clue, компания за женско здраве, базирана в Берлин, проведоха най-голямото досега изследване на женското сексуално поведение и новите технологии.

В изследването са използвани отговорите на 130 хиляди жени от 191 държави в света. Изследването е озаглавено „Мобилните сексуални технологични приложения: как използването им се различава глобално в райони с голямо и малко неравенство между половете“ (Mobile sex-tech apps: How use differs across global areas of high and low gender equality). Това изследване е първото по рода си, което разглежда подобна тема.

Изследването беше публикувано преди дни в изданието PLOS ONE и съдържа безпрецедентна информация за това как жените по света използват мобилните приложения за срещи и сексуална комуникация, за да си отговарят на въпроси, за да търсят информация и да подобряват своя сексуален живот.

„Независимо, че досега са провеждани голям брой изследвания върху сексуалността, любовта и технологиите, нашето знание беше наистина ограничено по тези теми извън Северна Америка и Западна Европа“, коментира авторът на изследването Аманда Геселман, ръководител на проучванията в института „Кинси“. „Това е първото изследване, което хвърля светлина върху използването на технологиите в сексуалния живот на толкова голям брой жени по света“.

Повече от половината от всички жени (57.7%) казват, че са получавали или изпращали съобщения със сексуално съдържание (така наречения „секстинг“) и този процент е постоянен за всички географски райони.

Изследователите с изненада разбират, че жените в страни, в които има голямо полово неравенство, са до 4 пъти по-склонни да съобщават за подобни сексуални съобщения, отколкото жените в райони с полово равенство.

„Това показва, че консервативните идеали по отношение на половите роли не пречат на жените да нарушават табутата или да се отдават на забранено поведение“, коментира Вирджния Витцум, професор по антропология в университета в Индиана и учен в института „Кинси“.

Изследването установява също така, че жените, които живеят в места с по-голямо полово неравенство, са два пъти по-склонни да съобщават, че използват приложения, за да подобрят своите сексуални връзки. Жените от места с по-ниска полова дискриминация от своя страна по-често съобщават, че използват приложения, за да се образоват сексуално.

Това показва, че жените в райони с голяма полова дискриминация обикновено не търсят материали за сексуално образование, а по-скоро се интересуват от начините да научат повече за връзките, които вече имат.

11% от жените глобално съобщават, че използват приложения, за да подобрят своята вече съществуваща връзка. Трите най-чести начина, по който правят това са: опитват се да се свържат с партньора, когото не виждат на живо (5%), искат да улеснят търсенето на нови сексуални изживявания във връзката, например сексуални играчки или пози (3.6%) и се опитват да научат какво точно възбужда техния партньор (3.4%).

Изследването установява, че около една пета (21%) от жените глобално използват мобилните приложения, за да си намерят партньор. Това се случва много по-често в Океания (една на три жени), отколкото в Северна Америка и Европа (една на четири жени) или в Азия и Африка (една на пет жени).

Глобално жените съобщават, че най-често търсят онлайн краткотрайни връзки (9%), партньори за чат или секс (8.7%) и дългосрочни партньори (8,6%). Изключението са жените от Източна Африка, които съобщават, че си търсят основно „приятелско-сексуални отношения“ (8.1%) и в много по-малка степен дългосрочни партньори (4.1%).

Въпреки че жените в райони с по-малко полово равенство са по-малко склонни като цяло да използват мобилни приложения, за да си намират сексуални партньори, те са също толкова склонни да използват приложения, за да си говорят или пишат, включително сексуални неща, с различни хора.

Сред най-вдъхновяващите открития на изследването е това, че въпреки глобалните различия в начина, по който жените използват мобилните приложения за срещи или сексуални цели, огромната част от тях съобщава, че като цяло търсенето на информация в интернет чрез мобилни телефони е изцяло позитивно изживяване.

По-малко от 1% глобално съобщават, че търсенето е било вредно (0.2%) или не е било полезно (0.6%).

„Има почти универсално желание да се търсят романтични и сексуални връзки онлайн. С нарастващия достъп до смартфони, хората по света все повече формират сексуални отношения чрез интернет“, коментира Витцум.

Данните за изследването са събрани чрез анонимен въпросник, разработен от компанията Clue, а участниците са набрани чрез нюзлетър, сайт и социални медии.


Повече информация Виж всички