Закърмени с чалга и „твоето малко дупе плаче за бухалка“

| от Лилия Огнянова |


Ти ще си ми, мацко, новата тупалка; твоето малко дупе плаче за бухалка.
Не ми се оправдавай, че си много малка, че твоето секси дупе става за бухалка.

Това е малка, но важна и съществена част от поредния бозав чалга-хит. За протокола ще спомена, че е на някой си певач Ангел (защото този човек просто не може да бъде наречен „певец“), а самата песен се казва „Бухалка“. Фамозно, нали!

Вие, драги читатели, най-вероятно вече сте чули за този „хит“, тъй като клипът е сниман в Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“.

Екипът на певача е наел двора на гимназията срещу 200лв. Дали са били с ДДС или не, историята мълчи, но на мен би ми било много интересно да видя как директорът на учебното заведение получава оферта (или телефонно обаждане от някой познат) с предложение за „наемането“ на двора на повереното му училище за снимките на нов музикален видео клип на компания „Hit Mix Music“.

И скандалът е готов (предполагам, че умишлено търсен от „продуцентите“ на певача).

Чалга в Национална гимназия за приложни изкуства, разврат на младото поколение, масова простащина, затъпяване и изгубено ново поколение са само част от нещата, които се бълват в социалните мрежи срещу песента и всички, свързани с нея.

Същите тези граждани се възмущаваха шумно и преди няколко години, когато един от годишните мега-ултра-гига концерти на „Пайнер“ щеше да се случи в Античния театър в Пловдив.

И тогава, и сега моят проблем не ми е толкова в самата чалга, защото тя е също като паразитите – развъжда се навсякъде, където ѝ е удобно и където може. Като плевелите – избуява лесно, буквално навсякъде и нахално полага пипала върху колкото може повече пространство.

Проблемът ми е в тези, които позволяват това да се случи!

Защото за да направиш концерт или частно парти, или каквото и да било друго в Античния театър в Пловдив, трябва просто да попиташ Общината дали може и, разбира се, да си платиш.

В тогавашния случай Общината беше разрешила и удобно прибрала парите, обяснявайки, че те отиват за гражданите и всичко е в името на тяхното благоденствие! Един вид – мръсни пари за бели дни.

Същото и сега с Националната гимназия и чалга-клипа. Някой е попитал и друг му е разрешил и прибрал съответния хонорар (ако изобщо тия смешни 200лв могат да се нарекат така…) и певачът Ангел (хубаво и тематично име, нали) да може да запее с цяло гърло:

Много те е глезил тати май; твоята първа дума като малка била е „дай“.
Искаш да е твое всичко яко; обаче знай, за да съм твой, добре се постарай.

Както разбрахме от самата директорка, която даде интервю за Нова телевизия тази сутрин, тя не е поискала първо да види текста на песента, за чийто клип щедро е отсъпила двора на даскалото и това е било грешката й.

По нейните думи, тя винаги е имала тази „слабост да помага на младите“. Та вероятно това е и нейният начин насърчава младите български таланти.

Защото нали казват, че у нас музика нямало, било много трудно да се пробие, къде ти Джъстин Тимбърлейк, къде Милко Калайджиев, та да удари Националната гимназия по приложни изкуства едно рамо на родната реч, омайна сладка и творческото изкуство.

Не можем да се сърдим на хората, че слушат (пламенно и страстно) чалга, че не виждат нищо лошо в по-пиперливите текстове и че заявяват как човек само на Моцарт и Шопен не може да я кара.

Така е, съгласна съм! Все едно да ядеш сутрин, обед и вечер нектар и амброзия. Не става, все ще ти се прииска и едно кебапче плюс кюфте и шопска салата с лук.

Лошото обаче е, когато не се възпитава култура в децата. Защото, повярвайте ми, култура, стил, усет и критично мислене се възпитават. Даже бих казала „отглеждат“ – посяваш ги в детето, още докато е в пелените и после грижливо поддържаш и подхранваш. В противен случай всички бихме били малки зверчета като Маугли, отгледани от вълци. С тази разлика, че в книгата на Ръдиард Киплинг Маугли е симпатичен. Докато в реалния живот децата, израснали без възпитание, рядко са симпатични.

Ако никога не си виждал как някой се храни с нож и вилица, ти няма да виждаш проблем, че ядеш с пръсти. Но когато веднъж осъзнаеш за какво служат приборите, ще се срамуваш от себе си да тъпчеш храната с ръце в устата си.

Същото е и с културата – веднъж ако я имаш, няма да искаш да се откажеш от нея, за да тънеш в невежество и простащина.

А относно певача Ангел, ще спомена само, че според него в музикалния му напън нямало нищо лошо, защото текстът бил в „стилистиката на младите“, а клипът не съдържал голота или насилие, така че какъв е проблемът?!


Повече информация Виж всички