Внимание – дрънкарексия!

| от Independent |


Сигурно знаете, че броят на хората, страдащи от хранителни разстройства като анорексия и булимия непрестанно нараства. Това само по себе си е доста стряскащо, но се оказва, че към този тип разстройства се добавя ново – тъй наречената дрънкарексия (от drunk – „пиян“ и анорексия). Става въпрос за тенденция да се пропуска хранене и да намалява драматично приема на калории, за да се пие алкохол. Податливи на тази нова форма на хранително разстройство са най-вече младите жени.

Явлението не е официално признато за болестно състояние, макар че силно напомня анорексията. Среща се и сред двата пола, но най-податливи са младите жени.

Според изследване на Южно-австралийския университет 60% от студентките показват симптоми на дрънкарексия.

Алкохолът е силно калоричен. Една пинта бира (473 мл.) съдържа 197 калории – колкото парче пица, а в чаша вино може да има калории колкото в един сладолед.

Според едни изследователи проблемът се корени в напрежението, упражнявано върху младите жени. От тях се очаква хем да водят социален живот, да излизат с колеги и приятели по барове, хем да са слаби и стройни. По тази причина много жени предпочитат да пропуснат вечерята, за да компенсират приема на калории, който идва с алкохола.

Именно опасенията от напълняване правят дрънкарексията по-разпространена сред жените, отколкото сред мъжете.

На свой ред пиенето на празен стомах е опасно, особено пък ако се превърне в навик.

Гладуването и пиенето могат да доведат до алкохолно отравяне, гадене, повръщане и припадъци.

През есента на миналата година стана ясно, че през изминалите 60 години броят на жените, които пият алкохол, постепенно се е повишавал, като дамите на възраст под 35 години вече пият повече от мъжете.

Исторически погледнато, мъжете по-често са консумирали алкохол в количества, способни да навредят на здравето им. Алкохолизирането на жените обаче се покачило главоломно при дамите, родени след 1966 г., но при тийнейджърите то се забелязва най-ясно.

Учените извлекли резултати от 42 проучвания сред 4 милиона души и заключили, че за разлика от жените, които пият все повече, мъжете тенденциозно намаляват приема си на алкохол.


Повече информация Виж всички