Ти раждаш, той пие

| от Мария Панайотова |


И най-сетне идва заветният ден. След девет месеца бременност – раждането. Момент, за който са се подготвяли както жената, така и мъжът. Всеки по свой начин, разбира се.

И докато разказите за раждащите жени са много, това какво правят бащите – друго отговорно лице за появата на бял свят на бебето, е забулено в мистерия. Предлагаме ви няколко основни начина на поведение по време на раждане.

Ти раждаш, той…

1.… присъства на раждането. Това е най-добрият вариант, който е широко разпространен в чужбина и препоръчван от гинеколозите по света. Ако вие го искате, разбира се, и мъжът ви е съгласен да ви придружи в този специален момент. Трябва да сте сигурни първо, че няма да му стане лошо и да се наложи вместо да асистират на вас, лекарите да спасяват таткото.

Мъжете се радват на медицинската престилка и шапка, с която ги обличат, правят си снимки. Но в трудните моменти на зверски болки от контракциите, той ще е до вас. По време на самото раждане ще го свият в някой ъгъл, но накрая ще пререже пъпната връв и ще види бебето пръв.

Когато мъжът присъства на раждането, жената е по-спокойна. По този начин, макар и символично, той е съпричастен с нейната болка и усилия. Но в този случай не може да псувате мъжа си, че ви е причинил това. Някои се притесняват, че след като е гледал раждането мъжът им никога нямало да прави секс с тях. Ако мислите така, по-добре мъжът ви да стои отвън.

2.…. седи в коридора. Той я е докарал, стиска един сак с вещи и нервно пуши отпред. Не му стиска да присъства на раждането, но поне е там и пръв ще научи новината, и ще види бебето и любимата.

Окупира автомата за кафе, цъка нервно по телефона и се чуди „По дяволите, колко време продължава едно раждане?“

В действителност родилното отделение е на втория етаж например, а той седи на първия, защото до родилното, естествено, няма достъп.

Най-накрая излиза широко усмихнатия лекар, който казва: „Честито, татко! Имате момче“. И той полудява от радост.

3.…. работи. Този мъж е над нещата и приема света по философски. Станало е време, той чинно я е закарал до болницата, целунал я е и я е оставил в надежните ръце на лекарите. И тъй като няма с какво да помогне, се връща….. на работа. От друга страна какво да прави толкова време в болницата? Нали бебетата не се раждат веднага?

„Оставям я в болницата в осем, те ми се обаждат към три“. Чиста работа!

4…. спи. Контракциите започват, полунощ е. Той ви е обещал, че когато дойде моментът, ще бъде неотлъчно до вас. Казвате му: „Мило, аз май ще раждам. „Добре, добре, утре ще поговорим“. Човекът е толкова уморен от емоции и вълнения, че е преборен от съня.

Затова след известно време, когато вярвате, че имате вече нужното разкритие или се обаждате на такси, или барабар с контракциите се закарвате до болницата. Жените могат всичко, за това се справят във всякакви ситуации.

5…. пие.. В интерес на истината на пръсти се броят мъжете, които пият по време на самото раждане. Нищо че са мъже, и те душа носят. А ако са гаврътнали едно, то е за кураж. Да понесат вълнението.

Виж след раждането е друга работа. Новороденото трябва да се полее. И то обилно. Първо с най-близките – щастливите баби и дядовци, новопроизведените вуйчовци, вуйни, лели и чичовци. След това в максимално кратък срок, най-добре вечерта на самото раждане, се организира купон по случай появата на бял свят на малкия герой или героиня.

Там вече алкохолът се лее, както трябва. В центъра на вниманието е таткото, защото се проявил като страхотен майстор или гениален художник. Тук са най-добрите му приятели, верните другари, които го подкрепят в този важен момент. И пият, пият.

А бедната му жена се бори с детето, чуди се как да го научи да суче, как да му смени памперсите, а той се бори…. с поредната наздравица. Какво да се прави, несправедлив е светът.

Но и на татковците не им е лесно. След толкова алкохол идва денят на изписването, а тогава трябва да изглеждаш прилично. И дори десет аналгина не помагат. Но споменът от раждането остава завинаги и за двамата.