Талибаните тогава и сега: Политиките срещу жените са си същите

| от MamaMia |


Откакто талибаните превзеха Афганистан преди година, много неща за местните момичета и жени се промениха. И не към по-добро.

На момичетата бе забранено да посещават училище, жените бяха задължени да носят бурки на обществени места, налице е забрана за жени да пътуват без мъж придружител. От десетилетия насам талибаните са известни със своята мизогинистична политика и насилието срещу жени. Между 1996 г. и 2001 г. под техен контрол жените губят правата си на образование, работа и политическо представителство. Талибаните стигат и по-далеч, опитвайки се да контролират как жените се обличат, смеят, ходят и говорят. Логично, преди точно една година първият страх на жените в Афганистан е, че отново ще загубят правата, за които са се борили толкова усилено. През тази една година те отново не са спирали да се борят за правата си и мястото си в обществото.

Изследване на Брайън Маккуин, директор на Центъра за изкуствен интелект, данни и конфликти и асистент по международни изследвания в Университета на Реджина, Коди Бънтейн, научен сътрудник и професор по социални медии в Университета на Мериленд, и Лора Кюрчесн, докторант по международни отношения в Оксфордския университет, разглежда 70-те политики на нови политики на талибаните за контрол над жените, както и съпротивата на афганистанските жени. Сравнението на случващото се при предишния досег на талибаните с властта и настопящата картина не навежда на много положителни заключения.

Каквото и да опитват да комуникират, талибаните не са променили фундаментално отношението си към жените.

Лишаването на жените от права е основополагащо за идеологията на талибаните. Лидерите им в момента използват същите тактики за потискане на жените като преди 25 години. Съгласно изводие от изследваннето, 70% от политиките са еднакви. Единствената разлика е, че планът се въвежда по-бавно и в някои отношения остава под радара – индикация колко много се е променил Афганистан от последния път, когато талибаните контролират страната. Този път политиките биват въведени като насоки и постепенно придобиват задължителен характер.

Например талибаните не обявяват някои промени на национално ниво. Вместо това използват листовки и други печатни материали, за да ги комуникират, скривайки политиките от международната общност и афганистанските медии. Тази тактика подчертава колко по-слаба е позицията на талибаните днес и колко решаваща е легитимността за тяхното задържане на власт. Но техните усилия все така опустошават живота на жените и момичетата в Афганистан. Ето и някои от конкретните политики, прилагани от август 2021г.:

  • Възпрепятстване на афганистански момичета да получат образование
  • Уволнени 125 000 жени от държавна работа
  • Отнето правото на жените да шофират
  • Уволнени 80% от жените журналисти
  • Контролиране какво носят жените и къде могат да пътуват

Повече от 5,5 милиона момичета са лишени от образование. Талибаните все още не са забранили директно достъпа на момичета до образование, страхувайки се от реакцията на обществото. Но резултатът е същият: блокиране на достъпа на момичета за повече от година, докато те формулират политика. Това е отличен пример за това как целите на талибаните са останали непроменени въпреки смяната на тактиката.

Жените обаче не остават пасивни към промените.

Дори самата промяна в тактиката на талибаните е отчасти в отговор на съпротивата на жените срещу тяхното управление. Водените от жени протести и онлайн кампании възпрепятстват политиката на талибаните. Усилията на борците за права на жените включват кампании в социалните медии, съдържащи почти 100 000 туита, публични протести и национални конференции. Освен това жени лидери, ислямски учени, местни имами и някои бивши политици многократно се застъпват за правата на жените в медиите. Западните мейнстрийм медии обаче не съобщават за голяма част от тази съпротива. Освен това международната общност е осъдила политиката на талибаните спрямо жените десетки пъти. Изявления са направени от ООН, Human Rights Watch, Amnesty International, Европейския съюз, Държавния департамент на САЩ и външния министър на Катар. В отговор талибаните убиват, задържат, отвличат, измъчват, стрелят по протестиращи, използват срещу тях сълзотворен влак. Те също така закриват местни медии, разширявайки господството си в медийната среда в Афганистан. След поглъщането им половината от всички медии са затворени, включително 132 радиостанции, 52 телевизионни станции и 49 онлайн медии.

Държането на жените в подчинение е метод за контрол.

Лидерите на талибаните потискат жените и момичетата, за да запазят контрола си над афганистанското общество. Подчиняването на жените е толкова фундаментално за тяхната управленска стратегия, че те са готови по-скоро да се откажат от международна легитимност и от помощи в размер на стотици милиони долари. Политиките на талибаните позволяват на собствените им бойци, а и на всички мъже генерално, да се чувстват по-добри от афганистанските жени, като им осигуряват усещане за по-висок статус.

Подчиняването на жените също отразява фундаменталистка визия за афганистанската история, която осигурява статут на мъжете в афганистанското общество, създавайки избирателна среда за тяхното управление. Тази стратегия също така е форма на социален контрол, позволяваща на талибаните да тероризират и подчиняват цялото население, като нарушават правата, средствата за препитание и телесния интегритет на жените. Промяната на политиката на талибаните няма да бъде лесна, защото подчиняването на жените е централен пункт в тяхната стратегия за управление. Но разбирането на значението му за талибанските лидери е от решаващо значение за повлияване на поведението на талибаните.

Какво може да направи международната общност?

Около 97% от афганистанците живеят в бедност, два пъти повече отколкото преди талибаните да завземат властта. Според Маккуин, Бънтейн и Кюрчесн, колкото по-голям е икономическият и политически натиск върху талибаните, толкова по-вероятно е те да удвоят усилия в стратегията си за потискане на жените и момичетата. Но дългосрочното оцеляване на Афганистан изисква образование на жените и момичетата и запазване на техните права. Без него обществото вероятно никога няма да се възстанови напълно от управлението на талибаните. Достъпът на момичетата до образование трябва да остане предпоставка за международна помощ. Но това не е достатъчно. Заместник-министърът на образованието на талибаните наскоро съобщи публично, че новата учебна програма на Афганистан за момичета ще се фокусира върху това да ги научи как да бъдат това, което талибаните смятат за добри съпруги и майки. Ако това продължи, талибаните ще подчинят и лишат властта на цяло поколение афганистански момичета.

Вижте още: 

Писнало ви е от феминизъм? Заповядайте в Афганистан, там няма


Повече информация Виж всички