Синдромът на мамините дечица

| от |


Редица социологически проучвания показват, че все повече млади-възрастни живеят с родителите си. Тези данни се отнасят не само за България, но и за Европейския съюз.

Оказва се, че в западните страни все повече хора на възраст между 23 и 34 продължават да живеят с родителите си. Всеки нормално развиващ се човек ще попита – защо? Причините това явление да става все по-интензивно през последните години и порасналите деца да избират да живеят с родителите си дори след като завършат университет, намерят си работаи дори съградят семейство са доста, но ако трябва да обобщим – то тя е невъзможност.

Проучване показва, че броят на младите хора, живеещи с мама и татко, се е увеличил драстично през последните години. Основните фактори за засилващата се тенденция са много, идентични за всяка една от страните членки на ЕС. Сред основните такива са нарастващата безработица, ниските заплати и високите цени на жилищата, които не позволяват на младите хора да живеят сами.

Намирането на отделно място за живеене е важен крайъгълен камък за всеки възрастен, за да се почувства независим и самостоятелен. Въпреки това все повече млади хора не се решават на тази стъпка, заради гореспоменатите икономически причини. Понякога и заради доста егоистични такива. Психолозите обаче твърдят, че ако се изпусне една определена възраст, самостоятелното съществуване на порасналите деца става невъзможно, а и дори да го случат в някакъв момент, те завинаги остават тясно свързани с родителите си.

Според проучването сред страните, в които най-малко хора живеят при родителите си България за първи път се подрежда в челната тройка с цели 52.8%.

Идеята, че мама и татко винаги ще са до теб и винаги ще ти помагат кара много младежи да предпочитат сигурността на бащиното огнище пред неизвестността на самостоятелното съществуване. Но цифрите от проучването потвърждават депресиращите факти, че колкото повече се отлага изнасянето в собствено жилище, толкова по-малки стават шансовете на младежите и девойките да се оженят, да си намерятработана пълно работно време или дори да завършат висшето си образование.

Младите-възрастни се чувстват сигурни в дома на родителите си, където макар и вече на достатъчна възраст все още се грижат за тях, хранят ги, глезят ги и им спестяват един куп разходи. Тази сигурност обаче ги кара да губят амбициите си, да губят желание за прогрес и самостоятелност.


Повече информация Виж всички