„Ще паднеш по очи в сряда!“ – хороскопите и други демони

| от Маг Върбинка |


Да ви кажа, приятели, хороскопът ми за 2022 г. се оказа доста проникновен. Пишеше, че ще довърша започнатото и така ще дам солидна основа за своите бъдещи дела, НО! ако наистина се постарая и положа усилия. За радост, имаше пояснение, че ще ми е по-лесно да полагам усилия, ако ги фокусирам в една посока и не ги пилея. От време на време обаче можело да изпитвам колебания в собствения си авторитет – тц, тц, лоша работа. Лятото трябвало за известно време да забавя темпото. Не просто ей така, ами защото многото вътрешно напрежение можело да ми създаде здравословни проблеми. „Ами сега?“, викам си, ама с гласа от „Минута е много“. Благотворно за мене щяло да бъде да се освобождавам от тъгата, вината, гнева и обидата. Ако изпитвам затруднения в емоционален план, то би се дължало на неразрешени лични травми, но и на влиянието на друг човек, който означава много за мене… А през юли можело да се влюбя, но можело и да не се влюбя. Ти да видиш, ти да видиш…

Така и стана обаче, дума по дума. А сме още само септември. 

Аха да завърша един проект, който ми беше важен за в бъдеще, и нещо ме ме примързя, не положих достатъчно усилия и той взе, че се проточи във времето. Чудих се известно време ставам ли за нещо, не ставам ли, имам ли го тоя пуст авторитет. Лятото отидох на почивка, там си викам „брееееей, то било хубаво се отърся от вътрешното напрежение, инаше току-виж се разболея. За юли вече как познаха, не мога дори да предположа, наистина се случи едно от двете – или се влюбих, или не се влюбих. 

Мисля си обаче, че тия съвпадения до голяма степен би следвало да се дължат и на личностния ми тип, един от онези 16-те, има си тестова за тия работи, работят по-добре от рентген. За хората от този тип е характерно да обичат да се обграждат с личности със склонна умствена нагласа – действително много рядка склонност при подбора на приятели, не мислите ли? Ако обаче подбираме твърде много, накрая ще се окажем в изолация. Не се влияем почти никак от реклама, ако не вярваме в посланията ѝ. Обичаме красивите неща. Ако обаче твърде много потъваме във въображението си, рискуваме да се откъснем от реалността. 

Обичам да си препрочитам това описание, дума по дума, звучи ми красиво, не като някаква реклама и вярвам в посланието му, понякога чак се откъсвам от реалността от толкова четене за себе си. Но пък ми пасва на умствената нагласа. 

Забелязахте ли, никъде не споменах коя е зодията ми или кой е моят личностен тип? Само че, който и да го прочете, и каквито и да са зодията му и личностният тип, спокойно може да се познае във всеки произволен набор от общовалидни, но подсладени да го накарат да се чувства специален твърдения. 

Тъй де, кой да би предположил, че не било хубаво да трупаш тъга, вина, гняв и обида? Че многото стрес влияе на здравето? Че ще почиваш през лятото и че всеки месец от този наш живот е един юли, в който или се влюбваме, или не се влюбваме…

Посланията, които ни се представят – разбира се не от психологията и професионалното профилиране, и не от изучаването на астрология, а от тези повърхностни прочити, са ниво „Ще паднеш по очи в сряда, или поне има такъв риск, ако не си гледаш в краката“. в 99% от случаите ти няма да паднеш по очи в никаква сряда, но тук идва презастраховането – щял си да паднеш, само ако не внимаваш. Ако ли пък вземеш, че верно се изтърсиш за срамотите пред хората – още едно сбъднато пророчество! Да беше си гледал в краката, ние ти казвахме…

Защо тогава толкова много от нас крадешком поглеждам към личностни тестове, хороскопи и зодиаци, гадания, предсказания, въпросници тип „какъв вид маруля си, ако любимият ти герой от „Властелинът на пръстените“ е Леголас?“, ежедневни Facebook късметчета, които казват, че човекът с това име е боец и половина, но и може много силно да обича, обаче тежко на оня, който го разочарова до гроб? Понякога без изобщо да вярваме в никакви мистицизми, в никаква астрология; понякога с ясното съзнание, че веселите куизове в социалките единствено събират личните ни данни, за да ни предлагат още по-персонализирано рекламно съдържание след това. 

Много просто, и без хвърляне на бял боб мога да ви го кажа! Хем си ласкаем егото, от една страна, че тука цяла една публикация говори за мистериите около нас, хем е някак по-лесно да понасяме разни неприятности и да бягаме от отговорност – „не бях аз, звездите бяха!“. Разтоварващо е, във всеки един смисъл. Тъй че не се косете, ако го правите, но не се косете и ако не го правите. 

Пък и я карайте по-полека: преди малко кристалното кълбо ми обади, че ако четете това на 05 септември и сте със стандартен служебен график, утре ще почивате от работа! Ако ли не – да сте слушали кълбото повече!

Вижте още: 

Злият хороскоп за 2022: какво ви вещаят звездите и благият ви нрав?


Повече информация Виж всички