Шаферка – да бъдеш или не?

| от MamaMia, по Stylecaster |


Сватбите вече не са онези мили събирания в широк семейно-приятелски кръг, които се правят в бивш трафопост или стола на някое предприятие с жив оркестър или самодеен диджей.

Те се превърнаха в разточителни неколкодневни събития, организирани от сватбени агенции. С професионалната организация дойде и модата на шаферките, които не са деца, а приятелки на булката. Днес те обикновено носят определен тоалет, прическа и аксесоари, отсядат в наетия от младоженците хотел, пътуват до съответната дестинация и т.н.

И така, представете си, че ваша приятелка ви изпраща снимка на годежния си пръстен с тлъст диамант, а минута по-късно ви пита дали ще й станете шаферка?

Помислете преди да отговорите утвърдително – толкова близка ли ви е тази приятелка? Можете и да си позволите всички разходи, свързани със събитието? Можете ли да отделите нужното време, което събитието изисква?

За момичетата е много трудно да откажат подобна покана, според специалистите по сватбен етикет – Много момичета първоначално се съгласяват, а после се изправят пред всички трудности, свързани с една такава покана, и това може да хвърли непоправима сянка върху приятелството.

Можете ли наистина да си позволите подобно предложение?

Някои жени нямат нищо против да похарчат големи суми, за да помогнат на приятелките си да се чувстват специални, докато за други това са ненужни, а често и непосилни разходи.

„Честно казано, когато приех поканата, нямах представа пред какви финансови трудности ще ме изправи тя“ – споделя Мишел Браун, фото редактор от Ню Йорк пред Stylecaster.

Според Wedding Wire крайната сума да бъдеш шаферка може да варира от няколкостотин до няколко хиляди. Така, че преди да приемете покана да бъдете шаферка, сметнете каква сума ще ви е нужна за тоалет, прически, аксесоари, подарък за младоженците, евентуално пътуване до мястото на церемонията, хотел и пр.

Колко точно ви е близка бъдещата булка?

„Да си шаферка минава за удоволствие и чест, но всъщност си е работа, обяснява Британи Браун, която се занимава с недвижими имоти. – Бях поканена за шаферка на сватбата на приятелка, с която бяхме близки в колежа, но после пътищата ни се разделиха. Да се съглася, означаваше да похарча много пари и да отделя страшно много време. Вместо това казах, че съм поласкана, но в момента си сменям работата и просто няма да мога да отделя нужното време.“

Джесика Стар, стилист от Чикаго споделя как приела предложение на не толкова близка позната с идеята, че преживяването ще е весело и забавно, но на моминското парти булката се напила и я обидила, а и цялата подготовка доста обтегнала отношенията между жените. Когато направила рекапитулация на събитието, Джесика установила, че просто не си е струвало.

Как да кажем не?

„Ако смятате да откажете предложението, трябва да го направите твърдо, но деликатно – казва Суон. – Не казвайте, че ви спират само парите или времето. Булката може да ви предложи тя да поеме разходите или да говори с шефа ви, да ви даде извънредна отпуска, така че топката пак ще остане у вас. Може след като откажете, да предложите помощта си по организирането на кетъринга, венчавката, моминското парти или другите дейности.

По този начин разговорът няма да се фокусира толкова върху отказа ви, колкото върху готовността ви да помогнете, т.е. съпричастито ви към чуждото голямо събитие.

В крайна сметка женитбите са високо стресови събития, за които ни се иска да вярваме, че ще ни се случат само веднъж. Случва се и най-доброжелателните хора да си изпуснат нервите и да кажат или направят неща, за които после да съжаляват. Понякога булките имат навика да забравят, че сватбата им не трябва да е бреме за околните.“

Също така си струва да помислите, ако ви предстои сватба, дали да предложите на всичките си приятелки да са шаферки, а след женитбата да се окаже, че не са ви останали приятелки, защото сте се скарали с всички.


Повече информация Виж всички