Семейство отглежда чуждо дете заради грешка в инвитро процедура

| от MamaMia |


Американската двойка от Юта Донна Джонсън и съпругът й Венър се оказват в много сложна лична ситуация, когато разбират, че детето, което отглеждат като свое от 13 години, всъщност има друг биологичен баща. Историята е разказана в британското издание на списание Closer.

45-годишната учителка Донна и 46-годишният Венър, който работи в областта на финансите, имат първороден син, също Венър, роден естествено през ноември 2004-а. Но те имат проблеми със зачеването на второто дете и се обръщат за помощ към клиника по ферилност. Вторият им опит за инвитро е успешен и Тим се ражда през август 2008 година.

През юли 2019-а Донна решава да подари на семейството ДНК-тестове, за да опознаят синовете й корените си и предците си.

Шест седмици по-късно семейството получава резултатите. Шокиращо се оказва, че въпреки, че тя е биологичната майка на двамата сина – между Тим и неговия баща Венър няма биологична връзка, както и че братята са само наполовина кръвни. 

Пред списание Closer Донна обяснява, че момчетата винаги са били различни: „Венър е светъл и със сини очи като баща си, докато Тим е по-тъмен с кафяви очи като мен… Но никога не съм разсъждавала особено за разликите между двамата“.

Донна споделя още: „Изглеждаше невероятно, но все пак резултатите бяха тук, черно на бяло. Мисля, че бяхме в шок. Не можехме да проумеем какво се е случило“.

Двамата разбират, че нещо се е объркало при инвитро процедурата. Объркването на пробите в клиниките по асистирана репродукция се случват изключително рядко, а и да се случи нещо, обикновено грешките с ембрионите се забелязват много рано през бременността или по време на раждане.

След като преминава първоначалният шок, съпрузите се ядосват и след това се разстройват, но не променят начина, по който приемат 13-годишния Тим. „Той е и ще си остане наш син“, казва Донна. 

Притеснени, че непознатият баща на Тим би могъл да претендира за родителски права, семейство Джонсън се свързват с адвокат. Донна разказва: „Според законите в Юта, бебето, родено в рамките на брака, е законно дете на тази двойка и адвокатите ни увериха в това. Те също така се свързаха с инвитро клиниката и след няколко седмици оттам признаха, че за оплождане на моите яйцеклетки е използвана объркана сперма – но обяснението не отиде по-далече“.

Последвалите месеци са някои от най-трудните в живота на Донна. „Освен родителите ми и няколко близки приятели, не казахме на никого какво се е с случило. Изпаднах в депресия. Почувствах се предадена от клиниката и съпругът ми трябваше да се примири с това, че неговият любим син принадлежи на друг човек“.

„Трябваше да имаме наум и това, че спермата на Венър е била използвана за оплождане на различна яйцеклетка – нещо, което никога нямаше да разберем“.

Разтревожени и объркани, двамата започват да посещават терапевтични консултации.

„Бяхме гледали детето на непознат в продължение на 13 години и се нуждаехме от помощ. Мислехме да го пазим в тайна завинаги, но нашият терапевт ни посъветва да бъдем честни с Тим, вместо да го оставяме случайно да попадне на истината. Затова Венър изведе Тим навън за сладолед и му каза. Когато двамата се прибраха вкъщи, прегърнах силно детето и му казах, че го обичаме. Той прие ситуацията забележително добре“.

Постепенно започват да разказват и на други хора. Братът не Тим – Венър младши – е следващият, който разбира. Момчето обаче не проумява защо това е такъв голям проблем. 

Скоро Донна и Венър започват да издирват биологичния баща на Тим. Те купуват нов ДНК-тест, който да може да ги локализира в местната база данни, за да идентифицират всеки близък. Вторият тест свързва Тим с жена, която вероятно му е леля.

Донна разказва: „След това намерихме некролога на бащата на лелята, който беше подписан от всичките й братя и сестри. Разгледахме имената им и стигнахме до нейния брат Девин МакНийл. Той имаше блог, в който със съпругата му Кели обсъждаха инвитро процедурите. Двамата очевидно живееха на 10 часа път с кола, в Колорадо. Потърсихме неговото име и намерихме телефонен номер“.

Месеци наред Донна и Венер седят в нерешителност дали да се обадят.

„Осъзнавахме, че това ще промени животите им завинаги. Как да кажеш на някого, че има син, за когото не знае?“

Накрая, през март 2021, Венър се обажда на Девин.

„Венър обясни, че има важна информация за инвитро процедурите и помоли за среща във FaceTime. Той показва, че не очаква нищо от тях, но че усеща, че е важно Девин да знае, че има друго дете.

Реакцията им беше сходна на нашата – тотално недоверие. Но след това те се отнесоха топло, мило и бяха щастливи да си сътрудничат с нас“.

Девин МакНийл се съгласява на тест за бащинство, който разкрива на семейство Джонсън онова, което те вече знаят – че той е бащата на сина им.

Девин обявява, че би се включил в живота на Тим с каквото е необходимо.

Заедно семействата разбират, че семейство Джонсън е посетило клиниката по инвитро за имплантация пет дни след МакНийл, които са преминали през същата процедура.

Семейство МакНийл са заченали своя най-голям син чрез инвитро процедура, преди по естествен начин да се сдобият с две по-малки деца. Притеснени, че подобно объркване може да се е случило и при тях, МакНийл правят ДНК-тест на своя най-голям син, но той показва, че и двамата са биологичните му родители.

След като си разменят съобщения и мейли месеци наред, през юни 2021 година двете семейства най-накрая се срещат.

Донна разказва, че семейният терапевт съветва Тим да си напише списък с въпроси към биологичния си баща. Детето иска да знае колко е висок Девин, дали се е интересувал от спортове, когато е бил на неговите години, и кой му е бил любимият футболист.

„Бях нервна преди да се срещнем, но МакНийл се държаха топло и бяха гостоприемни и всички се разбрахме прекрасно. Беше сюрреалистично изживяване да седя до непознат, от когото имах бебе. А на външен вид Тим изглеждаше точно както своите други полу-братя и сестри“.

Когато семействата се изпращат, Донна пита Тим дали би искал снимка със своя биологичен баща. „Той погледна към Венер и казва, че би искал снимка и с двамата си бащи. Бях толкова горда от него. Той винаги е бил наясно с чувствата на Венер. Това беше много зряло поведение за неговите години“.

Семейство Джонсън продължава да посещава терапевт. Двамата се надяват да успеят да се срещнат отново със семейство МакНийл.

Отношенията между Тим и Венер не се променят и те все така се обожават. „Той винаги ще бъде баща му“, казва Донна.

Сега и двете семейства са предприели законови действия срещу клиниката: „Процесът може да продължи години, но е важно да се покаже, че има нужда от повече правила и регулации, за да е гарантирано, че това няма да се случи отново“.

Вижте още:

Всяко семейство има своите мръсни тайни. А вашето?