Развод ми дай, повече не ме мъчи

| от Хрис Караиванова |


Когато нещата в един брак стигнат до раздяла, винаги се изправяме пред въпроса как се е стигнало дотам, къде сбъркахме. И докато в съда нещата обикновено се разрешават с мистичното „Непреодолими различия в характера“, в реалността причините са доста по-комплексни.

В проучване между над 100 брачни консултанти уебсайтът YourTango е представил 10-те най-чести причини за развод, като познайте какво? Изневярата дори не присъства в списъка. За сметка на това, проблемите с комуникацията на двойката изпъкват като най-сериозно заплашващи брачната институция.

Ето ги и най-разпространените причини за развод.

1. Обществото ви е оженило
През цялото време не сте били сигурни дали сте готови за брак, но всички около вас са ви повтаряли колко страхотна двойка сте, заедно с абсолютно ненатрапчивия въпрос „Кога ще има сватба?“ Освен това, вие може би не сте готови за този брак, но пък имате общо жилище, което изплащате заедно или пък вече сте изсипали страшно много пари в кувертите за мечтана сватба в огромна градина с лиани. Така погледнато, няма връщане назад, нали?

2. Загубили сте индивидуалността си
Ако вече не си спомняте какъв сладолед сте обичали преди сватбата, нещата не вървят в правилната посока. Не че в един брак няма нужда от компромиси, напротив. Но когато се огледате и се окаже, че нямате никакви други интереси и хобита, освен семейните, значи определено трябва да потърсите индивидуалността си, защото сте я загубили. Знайте, че няма нищо лошо да правите неща и без партньора си, да излизате без него, да гледате „Сексът и градът“ и да ядете авокадо.

3. Потъвате в родителските задължения
Когато детето се появи на хоризонта, нещата в един брак се променят. Няма как, това е нормално и задължително. Когато обаче дори не можете да се сетите кога последно сте правили секс и дори кога сте си говорили за нещо, нещата не вървят добре. Често след като децата пораснат, много двойки се разделят именно, защото откриват, че вече нямат нищо общо помежду си и почти не се познават.

4. Имате различни виждания за живота
Изведнъж след сватбата усещате, че човекът до вас не е същият. Оказва се, че през уикендите той иска да обиколи баровете в центъра, да изгледа 12 мача и да пие. От своя страна, вие си мечтаете за китен хотел с басейн и много СПА процедури. Тъй като се е оказало, че той не обича да пести, а да харчи, уикенд бягството няма как да ви се получи. Освен това, дори не можете да излезете с мъжа си да се наливате с бира, защото той е в мъжка компания, а вие според него трябва да изчистите и сготвите. Ако нещата наистина стоят така, не се надявайте много на промяна във философиите ви.

5. Не правите секс
В един момент по време на брака двойките, погълнати от ежедневието, започват да обръщат все по-малко време на интимната част на нещата. Това, разбира се, не е правилно, защото сексът е много приятно занимание, но той също изисква усилия понякога. Мъжете имат нужда да им се показва сексуално желание, а жените пък искат романтика, за да покажат страст. Ако някой от двамата в двойката намали своето участие в тази сделка, нормално е другият да се чувства не достатъчно обичан и оценяван.

6. Имате очаквания, че друг ще ви направи щастливи
Някъде дълбоко в човешката генетика е залегнало очакването, че когато не си щастлив, трябва половинката до теб да направи така, че да ти върне щастието. За съжаление, това очакване обикновено се изразява в обвинения, критикуване, мрънкане и сълзи.
Когато единият или двамата партньори в брака искат да променят другия, за да се почувстват щастливи, това често води до катастрофа. Разбира се, окей е да поискате промяна, защото не се чувствате добре. Но когато партньорът ви не се подчини, е време да се опитате сами да се направите щастливи.

7. Управлявате финансите си по различен начин
Обикновено липсата на финанси не е причина за развод. Когато обаче единият в двойката обича да пести, а другият да харчи, проблемите идват. Вярно е, че противоположностите се привличат, но не и когато единият в брака чертае дългосрочни планове за бъдещето, а другият иска да живее сега и веднага. Единият няма проблем да тегли кредити, а другият пести, за да си купи нещото, което иска. Е, тези различия след време прерастват до такава степен, че определено ще се замислите за развод.

8. Никакво показване на ласки
Не, тук не говорим за секс, той може да е страхотен. Когато обаче не се целувате за „Здравей“ и „Чао“, забравили сте отдавна за прегръдките и държането за ръце, значи нещата куцат. Физическите ласки са нещо, което трябва да поддържате по време на брака, защото иначе след време ще се окажете отчуждени непознати.

9. Не споделяте интересите си
В началото сте правили много секс и сте излизали по партита. Накратко, всичко е било еуфорично. Сега обаче се познавате от години, женени сте и не се сещате за нищо, което вълнува и двамата. Ами, стегнете се и обсъдете хобитата и страстите си. Всеки има нужда от време за себе си, но ако не прекарвате времето си заедно, то неминуемо ще ви отдалечи един от друг.

10. Не можете да оправите проблемите си без скандал
Днешният живот е забързан и много стресов, ето защо при много двойки чувствата и емоциите ескалират, за да се превърнат в постоянни скандали. В такъв случай е редно да си наложите правила, така че, когато не сте на едно мнение, да се изслушвате и уважавате. Специалистите съветват дори да ползвате приятел за рефер между вас. Това е важно, защото иначе нещата ескалират и един ден в яростта си ще си кажете неща, за които съжалявате и от които няма връщане назад.