„Прайд трябва да има, защото там хората се забавляват не за чужда сметка“

| от Чичо Том |


От дете знам, че има хора, които предпочитат сексуално същия пол и никога не съм намирал това за странно. Както и че има различни етноси. ( През 86-а у нас се криеше един батко Орхан, когото искали да преименуват на Орлин, което за мен бе пълно безумие. Хиляда деветстотин осемдесет и шеста, нали…)

Днес, в XXI век, все още има хора, според които хомосексуалността е болест, нещо извратено и т.н. (ИТН…).

В събота за поредна година ще се проведе Прайдът. Там ще се съберат цветни хора, които искат да защитят правото си да са различни, чрез обикновено забавление, а не, забележете, чрез агресия, трошене, бомбички, и т.н. Аз например не харесвам футбол, но не крещя обиди по футболистите и не им казвам „да си се ритат там, само да не ми парадират“.

Преди няколко години, когато за първи път отидохме да подкрепим Прайда със съпругата ми, ме спря екип на една от националните телевизии. Спряха ме, защото съм с гола глава, с дълга брада и с черни метълски дрехи, и се опитаха да ме провокират, защо, разбираш ли, не съм от другата страна на паметника, при „защитниците на традиционното семейство“. Бях подготвен. И съответно не излъчиха интервюто.

Но за друго ми е мисълта:

Прайд трябва да има, защото, според мен, това е единственият начин да започне да се променя мисленето на „тъмния балкански субект“.

Прайд трябваа да има, защото тези хора трябва да спрат да крият сексуалността си, а когато спре да се налага да се крият и спрат да бъдат третирани различно, първо Прайдът ще загуби смисъл и второ – обществото ще спре да се шокира от нетрадиционен и цветен външен вид, просто защото шокирането ще загуби смисъл.

Прайд трябва да има, защото там хората се забавляват не за чужда сметка! Веднъж в годината е, казвам го по повод затварянето на движението, за разлика от многобройните политически протести и футболни дербита, където обичайно има побоища и трошене на общинско и частно имущество.

И накрая, но не на последно място: Прайд трябва да има, защото така!

Вижте още: 

„Бий се или бягай“: как (хомо)фобията засяга всички ни


Повече информация Виж всички