Модерният Гергьовден

| от Хрис Караиванова |


Днес е поредният голям празник, на който щем не щем, ще седнем на трапезата да се угояваме. Ще празнува една стабилна маса хора с името Георги и неговите производни, толкова много народ, че ако отидат да протестират със Слави, вероятно пародията в парламента ще абдикира. Особено ако на помощ дойдат и другите празнуващи – българската армия.

В доброто старо време, за което много си спомнят с умиление, въпреки че не е имало ток и интернет, Гергьовден се е почитал по много стриктен и детайлен начин. Жената вкъщи е ставала рано, за да изчисти двора и да закачи люляк, здравец и цъфнала клонка по вратите. Във всеки дом се е пекло агне, около което се е събирало цялото голямо гладно семейство.

Задължително е било на софрата да присъстват още обреден хляб, агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино. Около заколването на самото агне няма да ви разказвам много, защото ритуалът е тъжен и има опасност да станете вегани.

Днес не се случва нищо такова, напротив, има нов прочит на празника. Понеже до вчера сте били на работа, е възможно сега да се излежавате до обяд и да сте определили почерпката със семейството да остане за вечеря.

Никой не е станал рано да мете двора, защото такъв нямате, но и улицата пред вас не блести от чистота. Няма и люляк по вратите, защото е обран в периметъра на града и околностите му.

Вие, разбира се, абсолютно не сте се подготвили за вечерята и разчитате на близкия супермаркет да ви снабди с всичко необходимо. Е, за агнето може би ще трябва да извадите късмет, освен ако нямате претенции то всъщност да е овнешко и като цяло да има вид на месо, което е било прясно много отдавна.

Хубавото е, че все още има места като Женския пазар, където ще откриете вашето заветно животно на добра цена, дори в последния момент. В суматохата ще си купите още виетнамско чудо, безбандеролни цигари и кочан празни фактури.

Така, агнето е уточнено. Ако все още се намирате на пазара, можете да се възползвате и да си купите верния другар на това месо – зелената салата. Офертите са гръмки и включват закупуването на 4 обемни салати за левче, обаче така рискувате да направите една проста и твърде олд фешън салата, в която няма нито рукола, нито лоло росо, да не говорим за копф. Така че, ако гостите ви очакват да се ровят из бейби спанак с пармезан и чери, ще трябва да се отдалечите от Лъвов мост с бързи крачки. Ако пък ще ви гостува по-възрастната рода, купувайте ги тези марули и не се бавете, защото дори думата „дресинг“ е способна да скандализира баба ви.

В случай, че вече сте се озовали в супермаркета, ще се започне още бясно пазаруване. Всякакви сосове в пликчета и буркани са там във ваша полза и чакат да ги грабнете и изсипете в маринатата на агнето. Ако сте се поровили около 15 минути в нета, вече ще знаете и с какви зеленчуци ще го съчетавате, така че купувате и тях.

Тъй като не е ясно колко алкохол ще погълне празника, взимате и мезета. Луканка, суджук и филе „Елена“ са задължителната Света Троица за роднините, а капризните си приятели почерпете с прошуто, овъртяно около някаква дебела солета, която намерите. Трябват ви също разни сирена, които миришат зле или в по-добрия случай – странно. Ако сложите тук-там малко сладко от боровинки, значи следите модните тенденции.

Десертът пък ще трябва да подберете от различни локации, защото е важно ягодите и сметаната да са био, а френските макарони – с пистачио. Заложете и на лешникови трюфели, защото някои хора не признават за сладко нищо освен шоколада. О, времена, о, нрави.

Самият алкохолен асортимент трябва да бъде богат, особено ако през вас преминат различни поколения гости. Ракия за салатата, вино за основното, уиски за мезето, един хубав шот абсент като диджестив накрая. Внимавайте да не обогатявате много повече този списък, защото някои от гостите ви няма да си тръгнат.

Това е то, традициите не са това, което бяха. Въпреки че обичаме да празнуваме, вече отдавна не следваме повелите на самия празник, някои обичаи даже не сме ги чували. И в това няма нещо кой знае колко чудно, защото светът се променя с бясна скорост и никой няма да тръгне да коли мъжко агне на източната си тераса.

Хубаво е да знаете по нещо за големите ни празници, но също толкова нормално е да им се радвате, защото ви подаряват повече почивни дни. Ето защо, днес може да сготвите вечеря за близки и приятели, но също така може да четете това от хотелската си стая, точно преди да заседнете в СПА центъра.

Няма проблеми, каквото ви душа иска, модерните хора празнуват и в дажакузито, без угризения.


Повече информация Виж всички