Лятно прочистване на дома? Трудно, невъзможно… А може и да успея!

| от Флорентина Д. |


Не съм от хората, които умеят да изхвърлят, нито да се отървават от стари вещи. Трудно ми е да се разделям с предмети, дори незначителни. И най-вече с такива, които са заредени с емоции и спомени.

И понеже съм антипример за подреждане по Фън шуй, поне що се отнася до фигурки, хартийки, картинки, етикети от запомняща се вечер, билети от театър или шоу, което ми е харесало – определено ми трябва малко помощ да отсея какво да запазя и какво да изхвърля.

Същата помощ ми трябва и когато се налага да преценя дали да запазя пластмасови кутии от сладолед или готова храна (може да ми потрябват за повторно използване), за кутии от обувки (в които бих могла да държа нови чифтове), за красива хартия от гърбовете на страници на изтекли календари (все се лъжа, че ще рисувам върху тази хартия и така и не стигам дотам)…

Именно защото не съм пример за подреждане, изхвърляне и сортиране, сега ще споделя с вас какво прочетох в социалните медии.

Прочетеното ме вдъхнови за едно лятно прочистване на дома и отърваването от излишни вещи – каквото не съм правила в голям мащаб досега.

Това съвпадна и със случайно попадналия ми в YouTube филм за намаляване на вещите и по-прост живот „Минимализъм“ на Netflix. Ако не сте го гледали, може да гледате целия филм тук:

Идеята за минимализма в живота ни помага да опростим ежедневието си откъм вещи, но и откъм емоции, изживявания и консумация. А това явно е важно, за да се почувстваме щастливи.

Нищо чудно социалните медии и ботовете зад тях да са проумели моето затруднение с почистването и да ми пускат тематични филми и статии. Независимо от желанието им да ми действат подсъзнателно (и току- виж да ми пробутат някоя джаджа за почистване), ще рискувам да ги послушам, поне що се отнася до добрия и така нужен ми ноу-хау.

Затова, ето обещаният списък с токсични вещи у дома, на който попаднах в социалните медии. И така:

Токсините у дома, от които трябва да се отървем, са:

1. Предмети, които не използваме вече.

Тук цялата ми сантименталност избухва и изпитвам истинско затруднение да ги разкарам. А и къде да сложа неща, които все още стават за употреба, но аз не употребявам? За това как да се отърваваме от нещата – прочетете по-долу.

2. Дрехи, които не носим или не сме обличали от известно време. Скъсано или старо бельо.

С дрехите също се затруднявам понякога. Имам цяла дузина ексцентрични и скъпи дрехи в гардероба, които няма да облека никога. Но всеки път се кълна, че ще сложа ПРИ СЛУЧАЙ.

За бельото – напълно съгласна. Всичко старо да хвърчи.

3. Счупени предмети.

Тук имаме единодушие. Ще изхвърля всички счупени играчки от стаята на децата!

4. Стари кредитни/дебитни/ карти, касови бележки и списъци за пазаруване.

Това звучи малко по-лесно.

5. Изсъхнали или умиращи растения.

Не само носят лош Фън шуй, ами и заемат много излишно място. С това мога да се справя!

6. Разписки с платени сметки, стари вестници и списания.

Тук се затруднявам много. Пазя педантично разписките с платени сметки. Със старите вестници мия прозорци, затова не ги изхвърлям. А от старите списания си обещавам, че ще направя колажи за стената… И така и не ги правя.

7. Скъсани, захабени или неносени обувки.

Особено трудно ми е да се простя с любим чифт обувки, затова ги държа по рафтовете и много вероятно си затлачвам късмета.

8. Всякакви предмети, напомнящи за миналото.

Ау, тук май трябва да се сблъскам челно със своята сантименталност!

А ето и малко мотивация:

Запомнете! Когато се отървете от гореизброеното, ще се случат следните неща:

1. Здравето ви ще се подобри;

2. Креативността ви ще се повиши;

3. Връзката с партньора ще се подобри;

4. Ще се засили умението ви да разсъждавате;

5. Настроението ще е по-позитивно;

Въпроси, които ще ви помогнат да почистите:

Ето тази част е много интересна. Трябва да си отговорим на няколко въпроса, ако се затрудняваме да преценим дали да изхвърлим нещо или не.

– Защо пазя това?

Търсете разумен отговор за всеки премет. Ако нямате аргументи – отървавайте се.

– Не съм ли аз най-важният?

Да, затова трябва да се практикува съвсем умишлено отделяне от материалното. С редовна практика на махането на премети, които само заемат излишно място в живота ни, започваме да се учим и да се отърваваме и от други маловажни ситуации, както и дразнители в ежедневието.

– Как ще се почувствам, ако се отърва от дадения предмет?

Ако ще изпитваш тъга – не се разделяй с него. Но не забравяй да практикуваш умението да се разделяш с вещите: това е важно, за да можеш да живееш по-осмислено и леко.

Как да сортираме ненужните вещи:

Има няколко варианта:

1. В кофата за боклук – това винаги е опция.

2. Рециклиране – задължителна опция, когато става дума за пластмаса, хартия, картон, стъкло и метал.

3. Даряване – обаждате се на някой познат и питате дали иска дадения предмет. Или пускате обява в подходяща група в социалните медии, че подарявате. Може да занесете ненужното за вас нещо в център за бежанци, изоставени деца или да го занесете в контейнерите на Червения кръст или Caritas.

4. Продаване – ако имате време и търговски нюх това е най-добрият вариант за вас лично. Но често е трудно приложим и дори неетичен, когато става дума за стари и наистина използвани вещи.

Номерът с чекмеджетата/ кутиите:

Ако се затруднявате кое къде да изхвърлите или сложите, започнете да сортирате нещата в различни пликове/кутии/чекмеджета или кошчета. Поставете всяко едно от нещата в един от следните сегменти:

1. За изхвърляне;

2. За подреждане и запазване;

3. За рециклиране;

4. За подаръци;

5. За дарения;

6. За продаване;

7. Не мога да реша;

И внимавайте да не попадне всичко в сегмента „Не мога да реша“, защото ще се наложи пак да повтаряте упражнението. Малко ще наподобява положението с изборите в България през последните 3 години…

Лятното почистване има и друга страна – вътрешна.

Почистването не се случва само отвън навътре, необходимо е да протече и обратният процес, за да бъде завършена промяната на околната ни среда.

Ако вие самите се чувствате затлачени и замърсени отвъре, обсебени от отминали емоции, натоварени от очаквания и тежестта на отговорностите, направете следното лично почистване:

1. Опитайте се да избягвате екстремен или силен шум;

2. Използвайте по-слабо осветление;

3. Носете дрехи в по-ненанситени, спокойни цветове;

4. Използвайте естествени миризми и избягвайте химическите аромати;

5. Изхвърлете от мисълта си всички лоши и тъжни спомени;

6. Завършвайте всичко започнато. Довършете проектите си. Докарайте до край намеренията си;

7. Старайте се у дома да е заредено с позитивна енергия;

Почистването има променяща и животворна сила. Изчиствайки физически домашното си пространство, ние поставяме ред и в своето съзнание и сърце.

Прекрасно упражнение за лятото, когато изхвърлянето се случва толкова по-лесно, а слънчевите лъчи ни зареждат с оптимизъм…

Вижте още:

Умни трикове за организирано лятно пътуване

Още от автора:

Изгубеният „Аз“ на майчинството

Интензивното родителство е диагнозата на 21 век

Бизнесът с бременността – между неглижирането и алчността

Презастроявате, а после защо нямало места в яслите. Няма и да има

Домакинство и равноправие… Моля!?


Повече информация Виж всички