Как мога да помогна на мирните граждани и децата в Украйна?

| от MamaMia |


След като официално призна две сепаратистки републики в източния регион на Донбас на Украйна миналата седмица, в момента Русия е в разгара на мащабно военно нападение срещу Украйна. Мнозина възприемат ситуацията като доста нюансирана и сложна, но едно е напълно ясно: Украйна и нейният народ са изправени пред огромна опасност и със сигурност се нуждаят от цялата помощ, която могат да получат. Взаимопомощта и осигуряването на живота, здравето и безопасността на цивилните граждани във всяко едно време стои над личните политически разбирания и позиции, каквито и да са те.

Без съмнение много от нас търсят начини да дадат своя принос в момента, колкото и малък да е евентуално той, и се чудят кой е най-правилният начин. Като хора и обикновени граждани ние, разбира се, нямаме властта да се включим с въздействащи мерки като налагане на санкции или замразяване на чуждестранни активи на Русия, но има някои доста лесни неща, които можем да направим. Ето няколко места, където можете да дарите, дори и символично, и да окажете помощ на нуждаещите се хора.

Украинският Червен кръст, който извършва различни хуманитарни дейности, от помощ на бежанци до обучение на лекари.

Британският Червен кръст, който в момента осъществява инициатива по събиране на средства за храна, медицински консумативи, подслон и вода.

Възродени войници Украйна, които осигуряват лекарства и медицински консумативи за армейските болници на фронтовата линия.

Нова Украйна, базирана в Украйна организация с нестопанска цел, която осигурява на цивилните граждани всичко – от бебешка храна и хигиенни продукти до дрехи и домакински консумативи.

Sunflower for Peace, която предоставя раници за оказване на първа помощ на лекари и парамедици на първа линия.

Voices of Children, благотворителна организация, която се фокусира върху подпомагането на децата да се възстановят от психологическата травма на войната.

United Help Ukraine, която разпространява храна и медицински консумативи на вътрешно разселени хора в Украйна.

Лекари без граници, чиято база в Украйна осигурява лечение на редица регионални заболявания и медицински проблеми.

The Kyiv Independent, базиран в Украйна англоезичен вестник. Независимата журналистика е особено ключова срещу дезинформацията и пропагандата по време на въоръжени конфликти.

Project HOPE, хуманитарна организация, която предоставя медицински доставки и помощ на бежанци както в Украйна, така и след като избягат в околните страни.

Международен медицински корпус, чиито екипи вече са на място в Украйна, за да предоставят медицински грижи, подкрепа на психичното здраве, както и медицинско обучение.

CARE, международна организация за помощ, която има за цел да осигури храна, вода, хигиенни принадлежности, социални услуги и други на нуждаещите се украинци.

УНИЦЕФ, глобална благотворителна организация, фокусирана върху благосъстоянието на децата, осигуряваща вода, хранене, здравеопазване и образование.

UNCHR, организация на ООН, фокусирана върху подпомагането на украински бежанци както в Украйна, така и в Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Save the Children, международна благотворителна организация, осигуряваща на децата храна, вода и безопасност.

На местно ниво всеки от нас би могъл при желание и възможност да се включи с лично съдействие по посрещането и настаняването на украински граждани в страната ни, като попълни този формуляр, в който да сподели дали може да предложи временно настаняване, транспорт, правни, координационни и/или комуникационни услуги на доброволни начала, и т.н. Предоставената информация няма да бъде публична. Същата информация човек може да предостави и в съответната община, в която се намира постоянният му или настоящ адрес.

Съгласувано с правителството на Република България, Българският Червен кръст също откри следната специална дарителска сметка в лева за набиране на средства за подпомагане на пострадалите в Украйна:

Бългрски Червен кръст
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF

Извън финансовата помощ, БЧК също така набира и материални дарения, сред които например нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя); спално бельо; топли завивки; хигиенни материали. Даренията биват приемани в областните структури на БЧК в страната.

Съветът на жените бежанки в България също набира финансови и материални дарения за всички пострадали, които търсят убежище в страната, и също така предоставя важна правна информация за хората, които биха искали да потърсят закрила в България.

На 28 февруари и 1 март Центърът на бесарабските българи в България се нуждае се нуждае спешно от доброволци на терен за сортиране и пакетиране на вече получени на място дарения. За екипа на органнизацията всяка помощ би била безценна. Повече информация – тук.

А ето и една любопитна инициатива, свързана с празника на Баба Марта.

Ако не знаете към кого и защо да насочите подкрепата си, ви окуражаваме да се свържете с представители на неправителствена организация, към която имате доверие и положителни лични впечатления, с молба за ориентир и препоръка как бихте могли да дадете своя принос, от каквото и естество да е той.

В случай че нямате възможност лично да участвате в каквато и да било благотворителна инициатива, помощ би било и само да популяризирате съществуващите такива чрез профилите си, за да достигнат до максимален брой хора.

Не на последно място, всеки един от нас би могъл да помогне за контрола над масовата дезинформация, ограничаването на паниката и хаоса, ако не чрез лични действия, то поне чрез бездействие, като се въздържа от публикуването, препубликуването и коментирането на непроверена и несигурна информация, разпространяването на неаргументирани лични мнения и прибързаните заключения. Обратната връзка, която получаваме от украински граждани, с които сме в контакт през последните дни, е че за тях е ценно, полезно и важно да споделяме през достоверни източници какво се случва в страната им. Ако не сме напълно убедени в тоновете информация, с която осе сблъскваме непрекъснато, е по-добре да проверим, отново и отново. Достатъчно би било дори и това да се въздържаме от нападки, обиди и вербална агресия на личностно ниво, за да не подклаждаме ненужни и неуместни социални конфликти, нито пък да преодставяме безвъзмездно в социалните платформи мненията си, емоциите си и темите, които могат да направят нас самите уязвими срещу каквато и да било форма на пропаганда.

Когат сме заедно, хората можем всичко.

*Жители на Киев се качват на влак за евакуация на населението в западните региони на Украйна на 28 февруари 2022 г. Докато мащабната инвазия на Русия в Украйна навлезе в петия си ден, столицата беше по-спокойна през нощта, но руските войски продължиха да се струпват извън града. Силите на Украйна продължават да водят битка за запазването на други големи градове. (Pierre Crom/Getty Images)

Вижте още: 

„Мислиш за войната като момиче!“


Повече информация Виж всички