Как да се държим, когато най-добрата ни приятелка съобщи, че е бременна

| от MamaMia |


Рано или късно стигаме до момент в живота си, в който всички наоколо се опитват да се възпроизведат, докато ние все още излизаме до късно по барове и концерти.

Ако преди няколко години фразата „бременна съм“ е предизвиквала съчувствени погледи и реакции от рода на: „О, не, как ще кажеш на вашите“, то днес вече е свързана с реплики като: „Знам колко много го искаше!“.

Ето и няколко практически съвета как да реагирате в подобни ситуации.

Не обръщайте темата към себе си

Ако тя ви го каже очи в очи, ще е нормално да пуснете някоя сълза и да изразите радостта си. Но недейте да прекалявате – в крайна сметка не вие ще преживеете сутрешното гадене, водовъртежа от хормони и всички съпътстващи страхове. Останете на себе си и изслушайте всичко, което тя има да ви разкаже. Със сигурност ще се нуждае от подкрепата ви.

Дръжте се уважително, когато видите снимка от ултразвука

Помните ли Рейчъл от „Приятели“, която през цялото време се опитваше да открие какво точно има на изображението от ултразвука, докато беше бременна? Приятелката ви вероятно ще е много развълнувана и емоционална покрай всичко това, затова си спестете абсурдните коментари и независимо какво си мислите, кажете едно „Ах!“ и не задавайте твърде много въпроси.

Колко точно бебета имаш в корема?

Има цяла серия от неща, които не е добре да казвате. Това е едно от тях. Има и други като например: „Мислиш ли, че ще си върнеш плоското коремче след раждането?“, „Стриите за цял живот са малко кофти.“, „А сигурна ли си, че си готова за това?“, „Чувала съм, че раждането нанася непоправими щети на вагината“, и т.н.

Когато жената ражда, ражда

Не се сърдете, ако не сте получили първисъобщение, че вече е родила. В крайна сметка преди вас на опашката са поне два чифта баби и дядовци, сестри, братя и а, да – съпруга. Със сигурност ще разберете хубавата новина, вероятно от някой друг – приятел в общ чат, щастливия татко или пост във Facebook. Не е лично. Всъщност е, но за нея. Затова уважавайте приоритетите й в този конкретен момент. Всички въпроси и подробности могат да почакат.

Няма грозни бебета?

Никой не си го признава, но новородените не са ангелчета. Те са малки, почти безформени и обикновено не предизвикват любов от пръв поглед. Предизвикват страх, несигурност (защото изглеждат толкова крехки) и учудване. Но не разпитвайте „Така ли ще остане ухото му?“ или „Защо е толкова малко и толкова окосмено?“.

Просто реагирайте по някакъв начин, който да подскаже, че се радвате за приятелката си. Например може да изместите темата към якото комплектче, с което го е облякла. Или хубавото име.

Не мислете за подаръка, но не го забравяйте

Има безброй неща, които да вземете като подарък за бебе. Засега не харчете цяло състояние за нещо, което така или иначе няма да оцени. Играчка или дрънкулка е достатъчно. Нещо дребно и символично. Просто нещо. Не е нужно да прекалявате, за да доказвате колко добра приятелка сте.

Кога да държите бебето

„Може ли да го подържа?“ е странен въпрос, особено в началото. Дайте време на майката да осъзнае какво се случва. Дайте й и възможност да прецени кога да ви даде да гушкате създанието, което 9 месеца е живяло в тялото й.

От друга страна, колкото и страшно да ви се струва да държите това крехко същество, не отминавайте предложението да го гушнете с „Не, благодаря“. Това най-вероятно ще се приеме като тежка обида – в крайна сметка това е бебето на най-добрата ви приятелка, а не Пришълецът. Паниката, че ще го нараните, е напълно нормална. Но най-лошото, което може да се случи в тази ситуация, е детето да започне да плаче в ръцете ви. Усмихнете се и го подайте обратно на родителите му и край с тази стряскаща ситуация.

Това не е бг-мама, а най-добрата ви приятелка

Да, със сигурност сте преживели различни неща и вероятно не можете да съотнесете собствените си тревоги към онова, което преживява тя в момента. Това не означава, че трябва да избягвате всички теми на разговор извън детето. Нормално е да си говорите и за всичко останало. Не се страхувайте да споделяте с нея, че сте се напиликато талпа миналата седмица, или че сте имали случайна забивка. В крайна сметка това, че е родила, не значи, че е спряла да ви бъде приятелка.


Повече информация Виж всички