Как да перем като жените от рекламите?

| от MamaMia, по WebMD |


Пускането на пералня не е точно мозъчна хирургия, но има някои основни правила. Понякога един забравен чорап е достатъчен, за да оцвети куп дрехи в гащено розово или мръсно сиво. Досега науката не е открила начин да се справи с чорапеното чудовище, което обитава пералнята и отнася по някой чорап, разтуряйки чифта, но има някои неща, които е добре да избягваме.

1. Използваме твърде много прах за пране

Не си мислете, че ако сложите много прах, това ще ви гарантира по-чисто пране. Ако сложите повече перилен продукт, той ще направи повече пяна, а тя може да задържи и полепи мръсотията по дрехите. На финала ще имате недобре изпрани дрехи.

2. Неправилно сортиране

Освен че трябва да делим прането по цвят, трябва да внимаваме и за вида на тъканите. Поларените дрехи трябва да се перат отделно. Също така не бива да смесваме хавлии и синтетични материи в едно пране.

3. Циповете закопчани, копчетата – разкопчани

Циповете трябва да се затворят преди пране, защото зъбчетата могат да наранят останалите дрехи.
Обратно, копчетата трябва да се разкопчаят, защото така по-трудно се закачат в други дрехи и вероятността да се откъснат е по-малка.

4. Не жалете пералнята

Някои хора се притесняват да пускат пералнята няколко пъти едно след друго. Всъщност така пестите електричество, понеже пералнята използва топлината, останалата от предходния цикъл. От почивка имате нужда вие, не пералнята.

5. Но и не я претоварвайте

Никога не претоварвайте пералнята. Ако напъхате вътре твърде много дрехи, можете да я повредите!

6. Възглавници и пухени завивки перете по два пъти

Когато перете възглавници или олекотени завивки, пускайте два цикъла едно след друго. Перата задържат пяната и сапунът остава по тъканите, така че след първия цикъл пуснете още веднъж.

7. Не използвайте омекотител за хавлиите

Всъщност мнозина използват омекотителя точно за пране на хавлии, но това е грешка. Той съдържа химически съставки, които намаляват попиващата способност на материите, така че по-добре го икономисвайте, когато перете хавлии.

8. Якета, анораци и ветроустойчиви якета

Ако нямат специално покритие, което изивства специален препарат, перете ги според инструкциите, а за да избегнете деформиране, сложете 2-3 тенис топки в барабана на пералнята, така пухкавата подплата няма да се степе, а и пяната ще се изплакне по-лесно.

9. Знаете ли, че

Скъпите препарати, които използваме имат практични, естествени заместители. Солта ще запази яркостта на дрехите, а тебеширът помага в отстраняването на петна. Сапунът за пране избелва и също премахва петната. А лимонът действа като омекотител и ароматизира приятно.

10. Грижете се за пералнята

Представете си какъв би бил животът ви без нея. Грижете се за пералнята. Редовно почиствайте отделението за прах и други перилни препарати. След пране оставяйте вратичката отворена, за да може машината да изсъхне добре, почиствайте гуменото уплътнение с мек препарат и кърпа и веднъж-два пъти годишно я пускайте празна, с топла вода и оцет, това ще я предпази от повреда.


Повече информация Виж всички