Как да имаме вечно чист дом и умерено тежък депресивен епизод едновременно

| от Жоржета Попова |


Много жени се тревожат за хигиената в дома си. Те не могат да се насладят на новия епизод на „Историята на прислужницата“, защото от полезрението им не излизат трохите по кухненския плот. Не могат спонтанно да поканят гости, защото се срамуват, че в ъглите на пода се спотайват чудовища във вид на топки косми и прахоляк.

Жените, които държат на чистотата у дома не познават сладникавото безделие на неделята. Тя е свободно време, което може да се оползотвори в подреждане на гардероба, търкане на прозорците и обезмасляване на фурната.

Животите им са пропити от тъга с полъх обсесивно-компулсивно разстройство. А всъщност, да имате чист дом е много лесно. Стига да сте готови да се сдобиеш с диагноза F32.1 по МКБ: умерено тежък депресивен епизод.

Ето как:

Първото, което трябва да направите, е да се отървете от всички домашни любимци и деца. Те не са съвместими с добрата хигиена. Дайте кучето или котката в приют или ги набутайте в хотел за домашни любимци, платете за една нощ и не се връщайте. Децата могат да отидат при баби и дядовци, на екскурзия в Гърция при добри хора, които искат да си имат детенце, или просто да ги оставите сами в Южния парк – все ще се намери кой да ги прибере.

Второто действие, което трябва да предприемете, е да напуснете работа. Няма как едновременно да работите и да поддържате реда и чистотата у дома на ниво перфектност. Дните ви трябва да са свободни, за да се отдадете на своята кауза с пълно сърце, душа и ръце в гумени ръкавици.

Трето: ако живеете с мъж, ще трябва да се простите и с него. Подобно на кучетата, котките и децата, мъжете също продуцират боклук. Те оставят мръсни гащи върху столовете в кухнята, пържат яйца, облицовайки в олио гръбчето на кухненския плот и мъкнат у дома всякакви неща със спорен хигиенен статус. Можете да се разделите като приятели, да се разведете културно или просто да помолите за малко време за себе си и дома.

Сега, след като сте се освободили от вредителите и сте разчистили времеви терен, е време за действие. Следвайте този прост план-график от понеделник до петък:

Станете между 6 и 6.30ч. сутринта. Рано пиле, рано пее. Измийте си зъбите, изпийте си антидепресанта и пуснете прахосмукачката. Ако имате прахосмукачка-робот, пуснете я, но заедно с другата. Работете в тандем. След това забършете подовите повърхности с моп с белина. После с препарат за под. И после с вода. Три минавания общо. Седнете да закусите една зелена ябълка набързо и измийте прозорците. Хубаво е те да се мият всеки ден, за да може слънцето да влиза да дезинфекцира с витамин D мебелите.

Избършете прах със специален парцал и специален препарат – два пъти. Хубаво измийте первазите. Изчистете тоалетната с дезинфекциращи агенти, след това с топла вода. Измийте до блясък мивката и пода на банята. Не забравяйте да смените водата на четката за кенеф. Избършете лампионите, преподредете гардероба си, изгладете бельото, измийте филтъра на абсорбатора над котлоните. Нали вече сте пуснали трета пералня? Ако не – бързо. Пускате пералня, докато вършите други неща тя се извърта, вадите, простирате, гладите, сгъвате, подреждате. Не е трудно.

Ако сте приключили с тези дейности до обяд, може да си вземете малко почивка. Изяжте четвъртинка зърно варен ориз с резен зелена пиперка, както ви съветваме в „Направи мега гига хипер тяло САМО за 24 часа“. Все пак, освен чист дом, трябва да имате и чист организъм – отвътре. Петър Дънов е казал: „Детокс отвътре – детокс отвън“.

Много е важно никой да не ви прекъсва, докато чистите, тъй като концентрацията е важна. Минута невнимание – цял ден пропуснато петно на плочките.

Следобеда може да се заемете с пране на пердета и завеси, килими и всякакъв друг наличен текстил. Едно леко пребоядисване на зацапаните тук там латексови стени също не е излишно да се прави: поне два, три пъти седмично. Минете всички ъгли на пода с кухненска хартия, напоена с обезмасляващ продукт, след това с влажен микрофибърен парцал.

Въобще: нека влажният микрофибърен парцал замени децата, кучето, котката и мъжа, от които сте се отървали в името на хигиенна идилия.

За вечерта може да оставите приятните неща: подреждане на бижута, полиране на прибори, накисване на чаши за четки за зъби в сода, забърсване на вратите и кухненските шкафове, такива неща.

Преди да си легнете, разбира се, сменете чаршафите. Добре е да са изгладени на висока температура, за да предотвратите нашествие от акари. Спете спокойно в чистата си къща и на сутринта…започнете отначало.

Ако дните ви минават така от понеделник до петък, в събота ще може да си починете. Направете само най-необходимото: прахосмукачката, мопа, миялна, пералня, миене на прозорци, гладене на бельо, търкане на тоалетна. След това, излезте навън: заслужили сте го.

Вижте се с хора, идете на разходка в парка, на масаж, на спа, релаксирайте. Привечер се приберете, за да прострете онази пералня, която пуснахте преди да излезете. Сменете чаршафите и си лягайте.

А в неделната утрин, когато камбаните в черквата бият празнично, а тополите навън поклащат тънките си талии в ритъм с майския ветрец, облечете нещо по-празнично, излезте навън и бавно тръгвайте към психиатрията…