Инселите: Фантастични зверове и къде да ги намерим

| от Кристина К. |


Дали покрай предстоящото посещение на спорния психолог Джордан Питърсън у нас, дали покрай миналата преди няколко дни не без агресия Международна конференция „Европейски измерения за джендър политиките“, организирана от Сдружение „Род интернешънъл“, се замислих за инселите и техните специфики.

Инсел, това е човек (по-често мъж), който смята себе си за целомъдрен по неволя и обикновено изразява крайно негодувание и враждебност към всички онези хора, които са сексуално активни. Именно от целомъдрието по неволя идва и понятието „инсел“, възникнало органично в ежедневния език като съкращение от „involuntary celibate“. Терминът „incels“ се появява преди няколко години от група в Reddit, в която десетки хиляди потребители, повечето от които са млади мъже, съчувстват за липсата на сексуална активност. Въпреки че първоначалната идея е по-скоро насочена към споделяне, солидарност и взаимопомощ, токсичните наративи много бързо се налагат като основен комуникационен дискурс в общността, инселите стават символ и манифестор на омразна реч и вербална и и физическа агресия, като масата от тях хвърлят директно вината за незавидното си интимно положение, върху хората, които им отказват, и хората, на които не бива отказвано.

През последните години редица мъже, които се усещат като инсели, се обособяват в онлайн субкултури, които изразяват гняв към жените, защото им отказват секс, към мъжете, на които не просто не бива отказван секс, но и бива желан такъв с тях, и към и към различните от собствената им сексуални идентичности, които те определят като болестни и девиантни. Фантазиите на инселите, включително сексуалните такива, често са свързани с прояви на насилие, а в онлайн форумите и групите им, може да се открият одобрение и възхвала към масови стрелби и други форми на тероризъм, които те вероятно виждат като своеобразна разплата към обществото, откъдето се чувства низвергнати и поради това фрустрирани.

Нека бъдем кристално ясни – нищо нередно, осъдително, лошо и смешно няма в това да не правите секс.

Причините за това могат да са от какво ли не естество. Възможно е да сте асексуални. Да сте хипосексуални. Връзката ви от дълго време да е в лош период. Да сте необвързани отдавна, а да не сте фенове на случайните сексуални контакти, случващи се само с идеята да кажете, че сте правили секс. Все още да сте емоционално обвързани с бившия си партньор или с човек, с когото не ви се получава, и всъщност да би било насилие над самия себе си да гледате встрани. Да лекувате здравоословен проблем, който изисква въздържание за дълъг период от време. Да ви е физиологично невъзможно. Да се пазите за появата на подходящ човек, та дори и за брака, колкото и рядко да се случва това в днешно време. Всички тези причини са напълно окей – сексът не е състезание. И сам по себе си фактът, че не го правите, не ви превръща в инсел.

Вижте още: Точната бройка: Колекционирането на сексуални партньори и колко много е много

Факторът, който отличава инселите, се корени в това, че те смятат, че сексът им се дължи по право, а несправедливо не им се предоставя, и се чувстват ощетени и сърдити от това.

Изследователите са идентифицирали три характеристики, които биха могли да предскажат превръщането на един човек в инсел.

А именно:

  • склонност към депресия
  • параноичност
  • нездравословна привързаност.

Инселите споделят общо чувство за провал, чувстват се отхвърлени от обществото и изключени от връзките и изпитват силни чувства на гняв към състоянието си и към други хора, по-специално към жените, споделят през изданието Newsweek авторите на изследване, което води до разкриването на тези три издйнически белега, д-р Джакомо Чока и Лилибет Фонтанези.

Двамата италиански изследователи са изследвали 777 мъже чрез поредица от въпросници, изследвайки тяхната демографска информация, нива на депресия и тревожност, стилове на привързаност и симптоми на параноя. Те установиха, че депресивно-тревожните симптоми, параноичното мислене и обсесивното привързване са ключови за развитието на поведение на инсел.

От друга страна, здравословната привързаност може да предпази от същото човек, който има другите два белега.

Защо е толкова важно да разпознаем инсел-щината отрано?

Нима не си е лична работа на всеки един човек дали прав или не прави секс, и по какви причини. Да, е. Но не и за инселите, чиято социална идентичност и (противо)обществено поведение се въртят около това. Самоопределящите се като представители на тази субкултура са сред обичайния профил извършители на масово насилие. През 2022 г. доклад на Тайните служби в САЩ предупрежадава, че инселите представляват нарастваща национална заплаха.

Ето и някои примери.

Елиът Роджър, който убива шестима души в Калифорнийския университет в Санта Барбара през 2014 г., оставя след себе си видеоклип в YouTube, в който избухва безконтролно срещу жени, които са го отхвърлили, и се кълне, че ще отмъсти. Той става герой на мизогинистични убийци като Скот Пол Байерли, който се оприличава на Роджър, преди да убие две жени в йога студио във Флорида през 2018 г. А през 2020 г. самоопределящият се като „антифеминист“ адвокат Рой Ден Холандър убива сина на федерален съдия. Неговият манифест гласи: „Мъжествеността е в сериозна опасност в Америка“.

В края на 2022 г. четирима студенти от университета в Айдахо биват мистериозно намушкани до смърт. Въпреки че заподозреният не е идентифициран, съдебен психиатър твърди, че убиецът може да е инсел, който се е почувствал отхвърлен от една от убитите жени. Полицията казва, че смята, че убийствата са целенасочени.

По цял свят е важно да се изследват психологията и психопатологията на хора, за да се открият и предотвратят рискови фактори за девиантно или насилствено поведение срещу пола, който ги отхвърля. Обикновено става дума за нагласа на хетеросексуални мъже срещу жени, но изследователите, включително Чока и Фонтанези, поясняват, че развиването на такава нагласа не е присъщо само на мъже, нито насочено само срещу жени. Личностните черти може да се призпознаят и от жени (познати още като „фемсели“), които изпитват идентични чувства на провал, отхвърляне и самота.

Без да сте учени, можете да заподозрете манталитета на един инсел по определени негови поведения, като например:

  • Вижте как се отнася към хора, които не са привлекателни по установения хетеронормативен начин. Ако се отнася с уважение към хора, които не намира за физически привлекателни, тогава вероятно сте изправени срещу адекватен човек. Ако обаче този човек игнорира, отхвърля, пренебрегва или подиграва хората, които не го привличат, е възможно да има повод за притеснение.
  • Класически признак не само на инсела, но и на много други токсични поведения, е съпротивата и несъгласието с поставянето и налагането на лични граници.
  • Издайническо поведение предсталяват и опитите на човека да угодничи по всякакъв начин спрямо привлекателни за него лица, които рязко резултират в агресия и омраза, ако тези лица не откликнат на желанията му.
  • Често пъти инселите нямат за приятели представители на пола, който ги привлича, нито пък атрактивни представители на своя пол, които биха представлявали потенциална конкуренция за тях.
  • Твърде радикални до грозна крайност и изцяло негативни мнения спрямо теми като #MeToo движението, абортите, недискриминацията по полов признак във възнаграждението, правата на хората с различна сексуална ориентация и други правозащитни теми, свързани с превенция на джендърно насилие и микроагресии, също следва да действат предупредително.
  • Същото се отнася и за проактивно агресивното поведение спрямо всеки човек от предпочитания пол, все едно е среща и свалка, само заради факта, че този човек си говори с теб например.
  • И за финал един особено показателен признак: крайно осъдителни реторика и/или действия срещу чуждото сексуално поведение и ориентация, съчетани с очевидни двойни стандарти – тоест човекът видимо не възприема за себе си консервативността и целомъдрието, които проповядва, и живее в когнитивен дисонанс. Сексът е гадост. Когато го правят другите.

Вижте още: 

Защо едно подрастващо хлапе би харесало Андрю Тейт