Гробището на Копенхаген – потънало в зеленина и красота

| от Лилия Огнянова |


Знам, че темата няма да допадне на много хора и ще има шокирани или възмутени. Честно казано и аз бях доста стресната първия път, когато се разходих из едно от старите гробища на Копенхаген.

Когато обаче прекарах известно време в Assistens Kirkegård – както е името на въпросния гробищен парк, и огледах наоколо, осъзнах, че няма от какво да се притеснявам или смущавам.

Затова и с тази статия целя не друго, а да ви запозная с едно от емблематичните и изключително красиви места в Копенхаген.

Assistens Kirkegård се намира в един от централните квартали в града – Nørrebrо. Гробището започва началото си някъде през 1760 година, като място извън стените на града, където вечен покой са намирали бедните хора. Поради препълването на останалите гробища, а ив следствиена необяснима “нова мода”, Assistens Kirkegård става все по-популярно място, като постепенно приютява велики личности като писателя Ханс Кристиян Андерсен, философа Сьорен Киркегор, художника Кристофър Кьобке и много други.

Към днешна дата гробището продължава да функционира и да дава последно убежище на различни личности. Също така си има работно време – от 7:00 до 22:00, телефон за връзка (+45 35 37 19 17), църква, охрана, градинари и високи, дебели стени, които да го пазят от вандали.

Когато за първи път прекрачих прага на Assistens Kirkegård, доста се чудих дали е изобщо удачно да съм тук, да се разхождам и да пия сайдер. После видях всички останали спокойно преминаващи, тичащи и майките с колички, и се успокоих.

Интересното е, че гробищният парк прилича точно на парк. Потънал е в зеленина, която веднага ще ви направи впечатление. Когато е слънчево, копенхагенци прекарват свободното си време на пейките или на поляните, където е разрешено да се сяда на тревата.

Самите гробове са забележителни! Можете да прекарате няколко часа в разглеждането им и ще се убедите, че всички са различни. Едни са оградени с ограда от ковано желязо, други с жив плет в различни форми, едни имат засяти цветя, други малки дръвчета, едни са с надгробни плочи, други статуи – на ангели, на слон, на неясни създания,някои само с кръст или паметна плоча. Някои са добре поддържани, други отдавна потънали в забвение и със заличени от времето имена. Всички обаче са интересни.

На повечето места има малки пейки в очертанието на гроба, на които близките на покойния може да приседнат.

Фенерите с истински свещи или такива на батерии са нещо типично, както и различни сувенири, които са поставени до надгробната плоча или статуя.

В едната част на Assistens Kirkegård има и руско гробище, което е надлежно заградено с ограда, на която е упоменато, че е открито през 1912 г. Към гроба на Ханс Кристиян Андерсен ще ви ориентират специално поставени табелки.

Съвсем близо до гробищния парк има детска градина и като се разхождате из алеите можете да чуете щастливите крясъци и игри на децата, което няма как да не ви наведе на филосовски мисли или просто да ви накара да се усмихнете на живота в пълната му цялост и кръговрат.

Съветът ми е, ако имате път към Копенхаген, да разгледате Assistens Kirkegård. Няма как да не бъдете впечатлени, най-малкото от това колко коренно различно изглежда гробищния парк от тези, с които сме свикнали ние.

В галерията горе можете да разгледате снимки, представящи еклектиката на гробището и колко много то прилича на обикновен градски парк.


Повече информация Виж всички