Ден на Земята: Не тя се нуждае от нас, а ние от нея

| от Лилия Огнянова |


Днес – 22 април, се чества Международният ден на Земята. Всяка година по това време се координират действията на над 12000 партньори в 174 държави за опазване на планетатаи съхраняване живота върху нея. Те изготвят различни стратегии за това как в световен мащаб човечеството може да си помогне, за да спре разрушителното си влияние върху природата и така да съхрани не само нея, а собствения си живот.

Защото природата няма нужда от нас, но ние имаме нужда от нея.

Всичко това звучи добре, но можете ли да почувствате истински смисъла му? Усещате ли някаква опасност за Земята, нейните обитатели или вашия личен живот и здраве? Едва ли.

Проблемите, които засягат планената, рядко могат да бъдат видени и усетени от хората в ежедневния им живот, когато имат толкова много други грижи на главата си.

Някой някъде там изсича едни гори, друг пък замърсявал океаните, трети избивал някакви животни… Всичко звучи страшно, но остава далечно и така лесно се игнорира и забравя. Докато обаче не доведе до сериозен проблем, който така връхлита върху теб, че те оставя смаян и истински изплашен.

Пример: наводнения, урагани, глобално затопляне, което обърква сезоните, измиране на пчели, унищожаване на животински видове, болести, глад

Истината е, че всеки един от нас с ежедневните си действия дава отражение върху природата и планетата в глобален аспект. Колкото по-бързо осъзнаем това, толкова по-голям шанс имаме да се спасим. Защото човекът сам застрашава съществуването си на Земята с действията си и стремежа да бъде въздесъщ.

В желанието да се изкачим на върха на хранителната пирамида не усещаме как всъщност я разрушаваме. И когато основата ѝ се срине или пропадне средата, ние ще потънем в безданата на забравата.

По традиция Google днес представиха своя тематичен дудъл, който дава различни съвети как с незначителни действия в ежедневието си можем да допринесен за голяма положителна промяна (можете да видите тук).

Аз обаче искам да ви припомня едно видео от преди няколко години, което днес е актуално даже повече и от преди! Клипът е дело на екологичната организацияConservation Internationи представя тяхната кампанияNature Is Speaking (от англ. – Говори природата), стартирала през 2014 г.

С гласа на природата говори Джулия Робъртс и повярвайте ми, тръпки ще преминат по тялото ви, докато я слушате. За две минути тя ще ви покаже точно колко малки и незначителни сме ние, спрямо заобикалящия ни свят и как, ако продължим самонадеяно да вярваме, че сме по-велики от природата, то тя просто ще се освободи от нас.

Ако имате нужда от превод, вижте тук.

Изгледайте видеото и се замислете. Споделете и с останалите около вас. И нека стартираме промяната веднага и първо със себе си. За да имаме още години, през които да честваме Деня на Земята.


Повече информация Виж всички