Барби дава (крехко) рамо на гей браковете

| от Вучето |


Немислимото се случи: изконният символ на консервативната западна поп култура и морални ценности, куклата Барби, стана активистка в борбата за правата на хомосексуалните двойки!

Mултинационалната компания за производството на играчки Mattel публикува в Инстаграм снимки на кукла Барби, облечена с тениска с надпис в подкрепа на озаконяването на гей браковете. По този начин милиони хора получиха нов и при това със световна слава поддръжник в борбата да си завоюват правото да сключват легално съюз с представители на същия пол.

Тениската, с която Бабри цъфна в социалните медии, носи посланието “Love wins” (“Любовта побеждава”), изписано в традиционните за LGBT движението цветове на дъгата. На въпросните снимки Барби позира с новата кукла от поточната линия на Mattel, която е копие на модната блогърка Ейми Сонг. Сонг е дизайнер на тениската, инспирирана от прайд-парадите, които се проведоха в САЩ през юни. Хиляди потребители на Инстрагам се изказаха позитивно по отношение на инициативата като повечето коментари бяха в духа на: “Wow, най-после Барби да свърши нещо полезно!”

Вече чувам какви са коментарите в нашето отделечено кътче на европейския континент, където брънчът се състои от баничка, домат и една малка ракия, а Динко от Ямбол е нещо като Дженифър Лопес, тоест води се ВИП. Ще кажете: “Айде, моля ви се, не ни занимавайте с тия пе**растки истории!” Но ще ви занимаваме, извинете. Понеже дори сред свръхпотентните балкански мъжаги, за каквито се имат българите, има гейове, които също искат да си създадат семейство. Само че според техните представи и предпочитания, а не според тези на папата, мюфтията или равина.

Съмнявам се обаче, че Барби с нейната крехка физика и спорен интелект ще успее да пробута кампанията в стил “Джон Ленън пее за любов” на президента Путин, например. През изминалите години той прокара няколко анти-гей закона, включително и такъв, който предвижда сериозни наказания за хора и организации, които разпространяват информация с характеристиките на “пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация”. В Русия всеки чужденец може да бъде арестуван дори само по подозрение, че е гей или подкрепя хомосексуалността. А това прави Барби не добре дощла в Москва.

Всъщност това е втората впечатляваща метаморфоза на куклата напоследък, след като през ноември 2017-а от Mattel й надянаха хиджаб.

Сега обаче русата сладурана с идеални мерки отива още по-далеч, понеже всичко в кампанията на фирмата-производител подсказва, че Барби не е просто само чиър-лийдърка за правата на хомосексуалистите, а и че самата тя е подкарала в насрещното движение. На много от снимките в Инстаграм тя не просто позира с куклата на Ейми Сонг, а я държи за ръка – жест, който недвусмислено подсказва, че двете не са само BFFs . Ами какво става с Кен, с ужас ще попитате вие?

Наистина ли Барби му е била дузпата окончателно или това е просто фаза? Потребителите на Инстаграм също бяха развълнувани от неочаквания обрат в отношенията между най-известната кукленска двойка в света и не пропуснаха да изкоментират новото “увлечение” на Барби:

“Казвам “да” на равните права и съм за това любовта винаги да побеждава, но все пак предпочитам дъщеря ми да си играе с Барби и Кен вместо с Барби и Ейми.” И още:
“Барби? По-скоро Бар-БИ.”

Явно борците за различни права са предприели нова стратегия, с която целят да прокарват идеите си посредством разпознаваеми образи с култов статус. Следващата стъпка може би ще бъде Том и Джери да се обявят за ядреното разоръжаване на Северна Корея, а на гърба на робата на Оби-Уан Кеноби да е изписано с големи букви “Роналдо за президент на ФИФА!” Но междувременно на низвергнатия Кен не му остава нищо друго освен да си намери някой Джон…


Повече информация Виж всички