10 признака, че най-близкият човек лъже

| от Mamamia |


В един или друг момент от живота на всеки му се е случвало да бъде нечестен в личните си отношения. Може да не сте лъгали открито, но със сигурност сте скривали по нещо. Или пък много малки неща. Или пък просто не сте смятали за необходимо да споделяте. А може съвсем умишлено и целенасочено да сте се оплитали в лъжи, до степен в която честната връзка с партньора да е ставала невъзможна.

Но ако днес се намирате в успешни и добри отношения с някого, по-вероятното е и двамата да сте максимално искрени един с друг.

Защото доверието е в основата на здравите отношения, а лъжата е предпоставка за отдалечаване – нещо, което хората, които са отдадени на любимия човек, не желаят да се случва във връзката им. Понякога лъжата им тежи до степен, че те не могат изобщо да я сдържат в себе си и гледат да не прибягват до нея.

Иначе ако послъгвате – не сте сами. Според изследване, проведено от Калифорнийския университет, средно човек лъже поне 1,65 пъти на ден. Но когато става дума за връзки, доверието и прозрачността действително са от ключово значение.

Така че ако имате усещането, че доверието ви към човека до вас е нарушено и че е възможно да ви лъжат, ето 10 признака, по които да усетите дали това наистина е така:

1. Промяна в поведението

Всеки човек има маниер на поведение. Ако внезапно навиците се променят, може да има причина за това. Ако рутината е нарушена, може да се запитате защо. Например ако с половинката се чувате всеки ден по едно и също време, но внезапно това спре – запитайте се защо.

Уклончивостта в поведението също е съмнителна. Може да се избягват конкретни теми или ако някой неудобен въпрос се постави на масата, човекът, който лъже, става отбранителен или бързо сменя темата.

Свръхкомпенсацията също е съмнителен знак. Понякога, когато хората лъжат, те са склонни да бъдат прекалено любвеобилни или да правят подаръци, за да прикрият следите си. Ако това не е типичното им поведение, може да се запитате защо.

2. Несъответствия в историите и разказите

Ако се правите на детектив, фокусирайте се върху детайлите. Ако вашият човек разказва различни версии на една и съща история, може би той крие истината или я манипулира. Ако паметта му се окаже селективна – някои детайли се помнят ярко, а други изчезват напълно – работата е съмнителна.

Прекомерното фокусиране върху детайлите и описанията при споделяне на нещо случило се, също не е читаво: понякога лъжата се украсява с допълнително детайли, за да изглежда по-достоверна. Според изследване на Йелския университет, подчертаването и прекомерното обяснение може да е признак за неискреност.

3. Езикът на тялото

Ако думите могат да прикрият лъжата по-успешно, то езикът на тялото много по-трудно може да се изманипулира. Знаците, че някой лъже, са следните: избягване на зрителен контакт, прекомерно движение, постоянно пипане на лицето, кръстосване на ръце и крака. Обратното – знаците, че човекът говори истината са: твърд и неблуждаещ поглед, отпусната фигура, минимално докосване на лицето, отворено положение на тялото.

4. Емоционална дистанцираност

Независимо че това може да бъде знак за други проблеми във връзката, емоционалната дистанцираност трябва да се има предвид и когато става дума за нечестно поведение.

По-малко споделяне: партньорът може да стане по-затворен и да споделя по-малко за своите чувства, мисли или ежедневни преживявания.

Намалена интимност: намаляването на физическата интимност може да бъде индикатор, особено ако е внезапна.

Избягване – човекът може да започне да прекарва по-малко време у дома и да избягва общи познати.

5. Крайни реакции на привидно безобидни неща

Обърнете внимание как реагира човекът, когато го предизвикате.

Защитна реакция – ако започне да се оправдава без никаква причина, може да е знак, че нещо се крие.

Контраобвинения – ако започне веднага да ви напада, това е тактика за размиване на вниманието.

Прекомерно оправдание – ако на елементарен въпрос започнат да се измислят прекомерни оправдания, това би трябвало да ви хвърли в размисли.

6. Промени в дигиталните навици

Чрез екрана може да се разбере всичко за един човек. Затова ако партньорът започне да си крие съобщенията, да се усамотява, за да комуникира, да трие съобщения, може да се запитате защо.
Ако сигналите на нотификациите му се променят – също е подозрително. Както и ако започне да използва телефона си късно посред нощ или в странни и нетипични часове.

Вижте още:

Той (може би) ви изневерява, ако…

7. Промяна в поведението на приятелите

Понякога приятелите знаят повече, отколкото казват. Ако общите приятели започнат да се държат странно около вас, те може би знаят нещо, което вие не знаете. Ако те започнат да избягват да обсъждат някакви неща, които вас ви интересуват, се запитайте защо. Точно както и вашият партньор, може и приятелите да се опитват да ви предпазят от нещо. Гузни, че пазят някаква тайна от вас е възможно да започнат да се държат твърде мило, да ви правят неочаквани комплименти или подаръци.

8. Интуицията крещи

Никога не подценявайте силата на интуицията си. Ако постоянно изпитвате съмнения, че нещо не е наред, дори да не можете да кажете какво – не игнорирайте знаците.

Тревожност и безпокойство – ако умът ви винаги е зареден с подозрения, е важно да се запитате защо.

Сънища и кошмари – понякога подсъзнанието ни обработва съмненията, което води до сънища или кошмари за предателство.

9. Поява на финансова потайност

Паричните въпроси често са причина за лъжи. Тайните харчове трябва да са знак, че нещо се крие от вас. Същото важи за оправдания относно харчовете – ако някой е твърде потаен или в защитна позиция за финансовите си въпроси – бъдете нащрек. Същото важи за необяснимо забогатяване: ако внезапно се появи паричен поток без ясен източник, това трябва да повдигне въпроси.

10. Обвинения, че не му вярвате

Често най-добрата защита е да нападнеш и да отправиш обида, поне според някой, който има какво да крие.

Ако заподозреният в лъжа постоянно ви напада и обвинява, че не му вярвате – може да е с цел защита.

Ако се опитва да ви накара да се чувствате виновни и все едно сте „лошия/та във връзката“, защото не вярвате, вероятно също е от чувство за защита.

Ако обвиненията се обръщат към вас, вместо да се говори на какво се дължи чувството ви за несигурност и се опитват да ви внушат вина, че ги подозирате – бъдете нащрек – вероятно нещо се върши зад гърба ви.

Доверието е в основата на всяка връзка. Въпреки че тези знаци могат да ви дадат насоки, от съществено значение е да общувате искрено с партньора си. Директният разговор може да изчисти недоразуменията и да заздрави връзката.

Не забравяйте, че всяка връзка има своите възходи и падения – ключът е да ги преодолявате заедно.

Вижте още:

Човешки детектор на лъжата: Как да не позволим да ни излъжат никога вече? /част I/


Повече информация Виж всички