10 начина да манипулираш за лайкове и реакции… но без да лъжеш!

| от Слави Искренов |


Дали нарочно или не, има едни определени действия в социалната мрежа, които объркват и дори дразнят (ако съдя по себе си) хората. Та ако ти е важно на всяка цена да си в очите, устите и пръстите на хората, да надхитряваш за лайкове или просто нещо ти е асоциално и ти се гъбарка с народа, ето, правѝ така:

Сватба

Като идеш на чужда сватба, постваш снимка, на която те има и теб, и половинката ти (условие – да имаш такава). Важно – пусни я без текст. Или само с някакви емоджита сърчица и подобни. Или с кратко текстче, неясно, от типа на „Вълшебен ден!“. Готово? А сега се отпусни блажено на дивана, с телефона в ръка, разбира се, и се наслаждавай на обърканите реакции и коментари от типа на „Горчиво!“, „Ее, най-после!“, „Бъдете щастливи, само малко ти се сърдя, че не съм там, ама айде.“, „Ти па кога успя да се ожениш?!“ и др. такива.

Като сватбата, ама с бебе

Снимка, на която държиш бебе, но не е твое. Примерно – племенниче. Или – непознато пеленаче, което е симпатично и има родител, който е податлив на предоставянето му за снимки срещу комплименти какво сладко бебче.

Като с бебето, ама с храна

Снимка на храна, която не си сготвил ти, но липсата ти на текст към нея носи усещането, че си я сготвил ти. Може и снимката да не е твоя.

Крадец

Пускаш снимка на случаен минувач или на досаден съсед. Текстът към поста е добре да е подробен и сърцераздирателен или ако те мързи – само ей такъв: „Май ей този ми открадна велосипеда“. Вероятно ще получиш най-много шервания за твой пост в живота ти. И цунами от възмущения и утешаване. А случайният минувач / досадният съсед? Е, лош късмет, какво да се прави. Да се обясняват, ако им се занимава, с такова няма излизане на глава. Съвест? Не, все пак в текста ти е посочено, че „май“.

Всичко неграмотно написано

Обърква. Дразни. Привлича коментари. Всичко неграмотно. Незнам защо е тъка но е тъка.

Старо, но златно

Бил си на екзотична почивка или на яко парти, ама преди, не сега? И са ти останали непубликувани снимки? Пусни 1-2, ама не казвай нищо. Първо събери лайкове и възхищения. После евентуално, ако се наложи, коментирай отдолу – „ее, хора, това не е от сега, не ме ли следвате!“.

Вижте още: Споделяме всичко във Фейсбук – търсим разбиране или лайкове?

Емоджи Wow

Използвай учуденото емоджи като своя реакция при каквито ти падне коментари. То е такова, че може да се тълкува всякак. Дори и някой да те пита за пояснения – мълчи. Или веднага пак го сложи като реакция – и на този му коментар.

Нов коментар, стар пост

Разрови си назад, назааад из профила и коментирай нещо свое, дори и с глуповат текст. Нещо, което е отпреди няколко години, но е било хитово тогава. Във фийда на познатите ти ще излезе сега – заради коментара ти. Докато се усетят, че е стара публикация, ще посъбереш лайкчета и коментарчета, внимание и позитивен заряд.

Група

Добави някои свои FB-приятели, на които не държиш много, в произволна публична група. Facebook все още работи така, че докато този приятел се усети, ще получава постове от групата и ще се почуди какво става. После малко може да те попсува, но ти вече си се позабавлявал.

Вижте още: Меси най-после счупи рекорда на яйцето по лайкове

Цитатче

Извади от някой чужд, тъкмо пуснат пост с потенциал за популярност, от някой филм, книга, от изказване на мъдрец или просто интелигентен човек, все едно – само да е кечи и да не са твои думи. Важно 1 – текстът да е по-дълъг. Важно 2 – не използвай кавички! И чааак накрая, отдолу сложи името на автора. Почти всички ще си мислят, че ти си този умният, че това са твои мисли. Щото, дори и ако някой изчете докрай, той вече чете с нагласата, че ти автор на написаното и фактът, че не си, трудно ще му рефрешне възприятието.

Вижте още:

Когато ги викаш – не идват; когато не ти трябват – са тук


Повече информация Виж всички