Учени и бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

| от Невидими животни / MamaMia |


Отворено писмо, адресирано към Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, я призовава да внесе дългоочаквани законопроекти, адресиращи и защитаващи животните от редица нехуманни практики в ЕС.

Писмото е подписано от изследователи, ветеринари, учени, предприемачи, животновъди и други заинтересовани страни от България и редица други страни-членки на ЕС.

Подписалите подчертават, че настоящото законодателство за защита на животните в ЕС е остаряло и има спешна нужда от ревизиране спрямо последните научни открития и очакванията на обществото. Призовават за бързо внасяне на изчерпателен и целесъобразен законопроект.

Вижте още: Бивш служител от ферма за норки разкрива нехуманни практики в индустрията /+ВИДЕО/

Еврокомисията пое ангажимент да публикува четири предложения, с които да обнови законодателството за защита на животните, като част от стратегията „От фермата до трапезата“. С наближаването на края на мандата на настоящата Комисия през идните месеци, подписалите отвореното писмо призовават Урсула фон дер Лайен да спази това обещание.

Ревизията на законите за защита на животните е ключов компонент за справедлива, здравословна и устойчива европейска хранителна система, твърдят още подписалите.

В България през последните две години се наблюдава рекордна за Европа подкрепа в две Европейски граждански инициативи за защита на животните. 

Двете официални подписки, срещу експериментите с животни и срещу фермите за кожи, събраха над 54 и над 71 хиляди подписа съответно, с което страната ни се нареди на 4-то място от всички 27 държави-членки по подписи спрямо населението. Това са последните две от общо пет успешни Европейски граждански инициативи за защита на животните през последните години, като предходната такава беше срещу клетъчното отглеждане.

Вижте още: България 4-та в Европа в подписите срещу експерименти с животни

„Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание. Видяхме това пределно ясно, докато водихме кампании за събиране на подписи последните две години. Отзвукът беше огромен. Моментът е назрял Европейската комисия да внесе обещаваните от нея законопроекти за животните, преди края на мандата ѝ.“ Това коментира Стефан Димитров от гражданската организация „Невидими животни“.

Пълният списък с подписали отвореното писмо може да бъде намерен тук.

Вижте още: 

Големите малки плюсове детето да израсне с куче


Повече информация Виж всички