Близо 90% от българите са против отглеждане на кокошки в клетки

| от MamaMia / Сдружение КАЖИ |


Ново проучване на общественото мнение по теми, свързани със защита на животните, потвърждава, че условията, в които се отглеждат кокошките носачки са важни за все повече хора в България. Тенденцията е устойчива и показва нарастващо съгласие с твърдението, че отглеждането на кокошки в клетки не е морално, след като съществуват по-хуманни варианти.

Проведеното от СОВА ХАРИС изследване е представително за населението на страната и включва различни теми за животните, в т.ч. нагласите във връзка с хуманното отношение към кокошките носачки и покупката на яйца.

В проучването, направено в периода от 15.06 до 12.07.2023 г., над 76% от анкетираните заявяват, че купуват кокоши яйца за домакинството си всяка или почти всяка седмица – това е с 0,5% повече отколкото през 2021 г.

„Все повече хора в България намират за неморално отглеждането на кокошките в клетки, след като има и по-хуманни варианти.“

„Потребителите са все по-запознати с методите на отглеждани и обръщат внимание на произхода на яйцата. Хората предпочитат търговци с етична политика към животните.“, споделя за проучването Елена Савова от сдружение КАЖИ.

Вижте още: Учени и бизнеси призовават Еврокомисията да спре жестоки практики към животните

Процентът на хората през 2020 г., съгласни с твърдението, че не е морално отглеждането на кокошки в клетка, е 76%. Година по-късно – през 2021 г., процентът нараства до 89%, а през 2023 достига 89,4%.

Намалява броят на хората в страната, които не са запознати с методите и условията на отглеждане на кокошки носачки и изобщо не обръщат внимание на това.

Потвърждават се предпочитанията на хората в България да пазаруват от търговци с политика за по-хуманно отношение към животните. През 2020 г. 78% от всички запитани твърдят, че биха предпочели именно такива търговци на яйца. Година по-късно те са 87,8%, а през 2023 – 89,2%.

Устойчива е и тенденцията в подкрепа на търговците и производителите от страна на потребителите да преустановят продажбата и употребата на яйца от клетъчно отглеждане.

Вижте още: 

Натали Портман сравни убиването на животни с Холокоста


Повече информация Виж всички